Lifestyle / Studentski kutak

Održan još jedan tečaj osposobljavanja u okviru Erasmus+ programa

Održan još jedan tečaj osposobljavanja u okviru Erasmus+ programa

U Đakovu je od 16. – 24. siječnja 2018. godine održan projekt „Edukacija o ljudskim pravima – za izjednačavanje Europskih vrijednosti“ ( Human rights education for European values equalization). Projekt je organiziran od strane udruge C:E:T platforma, odobren od strane Nacionalne agencije za mobilnost i programe Europske unije, a financiran sredstvima Europske unije u okviru Erasmus+ programa – ključna aktivnost 1 – Mobilnost osoba koje rade s mladima.

Na tečaju je sudjelovalo 32 mladih iz Hrvatske, Ukrajine, Mađarske, Bugarske, Srbije, Makedonije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Kosova i Crne Gore, a vodili su ga Tomislav Bogdan, predsjednik C:E:T platforme Hrvatska te Vojislav Vujić, izvršni direktor C:E:T platforme Srbija. Tečaj osposobljavanja otvorio je dogradonačelnik Grada Đakova, Robert Francem te je u pozdravnom govoru poželio dobrodošlicu mladima iz 10 zemalja te uspješnih i produktivnih 9 dana koliko su mladi boravili u Đakovu, a izrazio je i želju za održavanjem više aktivnosti ovakvog tipa u Đakovu.

Kroz tečaj je održan cijeli niz aktivnosti kao što su team building, diskusije, prezentacija partnerskih organizacija te sklapanje partnerstava na budućim projektima, prezentacija situacija vezanih uz ljudska prava u zemljama sudionicama, simulacije radionica primjenom znanja stečenih na ovom tečaju te izrada novih metoda za područje neformalne edukacije vezane za ljudska prava i migracije koje će biti korištene u budućim aktivnostima organizacija uključenih u ovaj projekt, ali i šire.

Također, na projektu su kao gosti sudjelovali i Biljana Gaće, dugogodišnja aktivistica u području borbe za zaštitu ljudskih prava i manjina koja je upoznala sudionike sa situacijom vezanom uz ljudska prava u gradu Vukovaru te načinima na koje se udruge i građani zalažu za multikulturalnost u Vukovaru. Isto tako, C:E:T platforma ugostila je i gđu. Ivu Zanzerović iz Centra za mirovne studije koja je mladima predstavila rad Centra za mirovne studije te aktivnosti koje Centar provodi kroz posljednjih 21 godinu rada u područjima zaštite ljudskih prava i migracija.

Sudionici su kroz interkulturalne večeri isto tako predstavili svoje zemlje kroz upoznavanje s tradicijom, kulturom te proizvodima karakterističnim za zemlje iz kojih dolaze te su također obišli Đakovo te znamenitosti grada Đakova.

Zadnji dan aktivnosti sudionici su kreirali ideje za nove projekte, a u dogovoru s partnerskim organizacijama te ideje će ići u razradu te će se s novim projektima nastalim na tim idejama aplicirati na sljedeća dva roka u okviru Erasmus+ programa.

Nakon tečaja osposobljavanja slijede nam lokalne aktivnosti u partnerskim organizacijama te diseminacija projektnih rezultata kroz dijeljenje rezultata projekta s ostalim organizacijama civilnog društva te zainteresiranom javnošću.

U sklopu projekta izrađena je i web stranica www.hreforeve.eu gdje svi zainteresirani mogu naći sve potrebne informacije vezane za projekt, a koja će se nadopunjavati izvještajima s lokalnih aktivnosti partnerskih organizacija te materijalima koji su nastali u sklopu tečaja osposobljavanja.
Ovim putem moramo se zahvaliti dogradonačelniku Robertu Francemu te Univerzalu na podršci koju su nam pružili te svim medijima na dosadašnjoj suradnji.

I u narednom periodu C:E:T platforma nastavlja s pripremom novih projektnih prijedloga te sa sudjelovanjem na međunarodnim aktivnostima u sklopu Erasmus+ programa.

Također, pozivamo mlade iz Đakova koji su zainteresirani za uključivanje u aktivnosti C:E:T platforme te za sudjelovanje na budućim međunarodnim aktivnostima, da nam se jave putem naše facebook stranice C:E:T platform Hrvatska ili putem našeg emaila [email protected].     


Izdvojeno

Reci što misliš!