Lifestyle / Studentski kutak

Studenti žele brže donošenje Zakona o studentskim poslovima

Studenti žele brže donošenje Zakona o studentskim poslovima

Na službenoj facebook stranici Hrvatskog studentskog zbora u petak navečer objavljen je video koji koji je do danas pregledan više od 20 tisuća puta.

U videu su istaknute neke od novosti koje donosi Zakon o obavljanju studentskih poslova, čije donošenje su Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Vlada Republike Hrvatske obećali s prvim danom Nove godine.

Dok studenti čekaju odgovore i poduzimanje konkretnih koraka Ministarstva i Vlade, a kako bi razbio predrasude i odgovorio na zablude, Hrvatski studentski zbor pripremio je informativni video #namajebitan:

„Edukacija i informiranje pola su posla, stoga ćemo kao Hrvatski studentski zbor s ciljem razbijanja predrasuda nastaviti informiranje studenata i javnosti o novostima koje donosi Zakon o obavljanju studentskih poslova. Ovo je samo prvi u nizu bitnih zakona koji su najavljeni, a koji se tiču studenata. Kao studentski predstavnici aktivno ćemo se uključiti u pripremu svih zakonskih akata, no trenutno nam je Zakon o obavljanju studentskih poslova prioritet“ – poručio je Stjepan Ćurčić, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora.

Na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj studira više od 160 tisuća studenata. Prema podacima koje je iznijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u 2016. godini više od 2/3 studenata koji su imali pravo na rad posredovanjem studentskih servisa to pravo su i iskoristili.

Prihod od studentskog rada najvećem broju studenata neophodan je kako bi mogli podmirivati troškove studija, ali i troškove  svakodnevnog života. Dio studenata koji studiraju izvan mjesta svog prebivališta uz troškove studija moraju podmirivati i troškove stanovanja, a sve su viši i troškovi života stoga je danas prosječnoj hrvatskoj obitelji gotovo nemoguće financirati studenta koji ne radi.
Upravo iz navedenih razloga Hrvatski studentski zbor kao krovno predstavničko tijelo svih studenata u Republici Hrvatskoj nastavit će inzistirati na donošenju Zakona o obavljanju studentskih poslova.

Zakon o obavljanju studentskih poslova, nasuprot uvriježenom mišljenju u javnosti neće uzdrmati tržište rada. Svojim odredbama zakon priječi poslodavcima davanje otkaza radnicima i zapošljavanje studenata na njihova radna mjesta. Zakonom se uvodi minimalna satnica, pravo studenata na uvećanu naknadu za rad vikendima, blagdanima, za noćni i prekovremeni rad. Stupanjem na snagu novog Zakona
studenti koji su pošteno odradili ugovoreni posao više neće morati brinuti o tome hoće li im i kada biti isplaćena plaća.

U nadi da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Vlada Republike Hrvatske prepoznati važnost donošenja ovog zakona studenti poručuju: "Nama je Zakon o obavljanju studenstkih poslova bitan, a Vama?"

Svoju podršku akciji Hrvatskog studentskog zbora, ali i donošenju Zakona o obavljanju studentskih poslova možete dati i korištenjem facebook okvira na svojim profilima.

#namajebitan

 


Izdvojeno

Reci što misliš!