Lifestyle / Ostalo

Mnogo noviteta

Somalijski magarci, pizza automat, prostor za fotografiranje... Evo što vas sve očekuje u osječkom ZOO vrtu

Somalijski magarci, pizza automat, prostor za fotografiranje... Evo što vas sve očekuje u osječkom ZOO vrtu
Ivica Benić/SiB.hr

Zahvaljujući brojnim sadržajima i novitetima poput modernih nastambi i zanimljivih interaktivnih instalacija, osječki Zoološki vrt bilježi sve veću posjećenost

Osječki Zoološki vrt iz godine u godinu privlači posjetitelje svih generacija, nudeći im brojne sadržaje i novitete. Tako ga je prošle godine posjetilo gotovo 90 tisuća ljudi, što je najveći broj u povijesti njegova postojanja. Prije toga, 2022. u njega je pristiglo oko 82, dok ga je do sada u ovoj sezoni obišlo 50 tisuća građana.

''Ako se takav trend nastavi i ove godine, očekujemo kako će ista nadmašiti prethodnu. Naravno, moraju nas poslužiti i vrijeme i manjak komaraca'', ističe za SiB.hr rukovoditelj osječkog Zoološkog vrta Nikica Jukić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodaje kako najveća posjećenost navedenoj ustanovi vlada u travnju i svibnju budući da je tada toplo vrijeme, ali i dalje bez pretjerano visokih temperatura. Međutim, ništa se slabiji odaziv ne očekuje ni tijekom nadolazećeg razdoblja, posebice s obzirom na održavanje tradicionalnih projekata kao što je, primjerice, Ljetna škola za djecu nižih razreda osnovnih škola koja će ove sezone biti još bogatija.

Osječki zoološki vrt
Rekordan broj sadržaja Što ima novo u Zoološkom vrtu? Popričali smo s rukovoditeljem i posjetiteljima

''Još uvijek ne želimo ništa otkrivati, no možemo najaviti mnogo iznenađenja za djecu te zanimljive prezentacije i kreativne radionice na kojima će polaznici kroz rad s timariteljima naučiti nešto novo o odabranim životinjama te tako imati priliku kvalitetno provesti dio ljetnih praznika u prirodnom okruženju'', navodi Jukić.

Uz restoran, kafić i suvenirnicu, djecu i njihove roditelje na posjet Zoološkom vrtu svakako može nagnati i nekoliko uvedenih noviteta. Među njima je prvi osječki pizza automat iliti "picomat", stroj koji vam po cijeni od četiri eura napravi pizzu za samo tri minute, koristeći brašno, vodu, umak od rajčice, sir i ostale svježe sastojke.

FOTO: SiB.hr

Osim toga, posjetitelji odnedavno na istoj lokaciji imaju priliku izraditi i preuzeti fotografije u digitalnom ili fizičkom obliku napravljene automatom za obiteljsko fotografiranje Pixbox. Riječ je o hrvatskom proizvodu financiranom novcem malih poduzetnika, a nakon probne faze upravo u okviru osječkog Zoološkog vrta, plan ga je postaviti i na niz ostalih atraktivnih lokacija diljem Hrvatske.

U konačnici, na ulaz u ustanovu postavljena je i jedna od komunikacijskih ploča sa simbolima namijenjena osobama s govorno-jezičnim poteškoćama. Ploče, kojih je u gradu sveukupno pet, financirao je Grad Osijek, dok su ih osmislili stručnjaci Centra za autizam.

FOTO: Facebook/Zoološki vrt Osijek

Među završenim projektima Jukić spominje izgradnju moderne nastambe u koju su se početkom godine smjestili maorski makaki kao najbrojnija skupina majmuna u osječkom Zoološkom vrtu.

''Bila je to velika i važna investicija kako za posjetitelje, tako i za životinje. Veličinom i uređenjem nova nastamba odgovara njihovom životu u prirodi te pruža kretanje i na zemlji i na povišenjima na više razina. Makaki imaju sunčališta i zaštitu od svih vremenskih uvjeta, a prostrana su im skloništa opremljena i pomagalima za održavanje kondicije i koordinacije. Vanjski i unutarnji dio nastambe povezan je dvama tunelima kojima se sve jedinke samostalno kreću'', opisuje Jukić, dodavši kako su ispred postavljene i betonske kocke iz Tvrđe kako bi se dobili zanimljivi prilaz nalik omanjem trgu i mjesto za odmor.

FOTO: Facebook/Zoološki vrt Osijek

Osim makakija, zanimljive su životinje za pogledati svakako i somalijski divlji magarci koji su također ove godine pristigli u prostore osječkog Zoološkog vrta. U pitanju je jedna od najrjeđih vrsta kopitara kojih u cijelom svijetu ima nešto manje od dvije tisuće.

''Ponosni smo na činjenicu kako su upravo u našem Zoološkom vrtu svoje mjesto našle i ove životinje. Za koji ćemo mjesec, stoga, krenuti i u realizaciju svojevrsnog slavonskog sela koje ćemo smjestiti iza nastambe s medvjedima, a koje će obuhvatiti domaće životinje poput krava, koza, svinja i ovaca. Također, bit će tu i učionica na otvorenom te igralište za djecu s posebnim potrebama'', najavljuje Jukić, napomenuvši kako je veliku pažnju posjetitelja privuklo i rođenje preslatke bebe alpake Edite krajem siječnja.

FOTO: Facebook/Zoološki vrt Osijek

Radom i novitetima osječkog Zoološkog vrta zadovoljni su i građani. Među njima je Iva koja svoje dvije kćeri nekoliko puta godišnje vodi u posjet životinjama, i to ne samo onima u gradu na Dravi, nego i u Sarajevu, Budimpešti i Harkanju.

''Navedeni zoološki vrtovi na svakom uglu imaju sadržaje poput automata i prostora za fotografiranje, pa mi je drago da su isti stigli i kod nas. Međutim, osječki Zoološki vrt izdvaja se po svojim prostranim šetnicama i zelenilu, a najbolje ga je posjetiti u vrijeme hranjenja životinja, odnosno ujutro ili predvečer'', tvrdi Osječanka.

S njome se slaže i Ljubica, majka koja svojega dječaka i djevojčicu vodi u Zoološki vrt jedanput do dva puta mjesečno, i to uglavnom vikendima. Njezina djeca, kaže, najviše uživaju u terariju i sjedenju u autiću kod lavova.

''No, sve se na kraju svede na parkić unutar Zoološkog vrta koji zbilja vole, a posebice onaj drveni dio ljuljački i penjalica. Obožavaju tu slobodnu igru uz sladoled ili užinu koju ponesemo od kuće'', govori građanka.

Osječki zoološki vrt Fotogalerija

U krajnjem slučaju, majci četverogodišnjeg dječaka Kristini bude drago vidjeti djecu koja osobito u vođenim turama saznaju nove činjenice o životinjama koje ih fasciniraju, pa kasnije razgovaraju o njima te ih zapamte. Ona također svoje dijete vodi u osječki Zoološki vrt jedanput do dva puta mjesečno.

''Što je stariji, to mu je sve zanimljivije biti u doticaju sa životinjama. Dosta mu čitamo pa je kroz priče već upoznat s njima, ali mu je još zabavnije kada ih vidi u stvarnosti. Tako je trenutno, primjerice, usmjeren prema lavovima'', opisuje Osječanka.

Grad na Dravi, Zoološki vrt i Kopački rit iz perspektive Tonija Šimunića Fotogalerija

Zahvaljujući brojnim sadržajima i novitetima poput modernih nastambi i zanimljivih interaktivnih instalacija, osječki Zoološki vrt bilježi sve veću posjećenost. Uz dodatne projekte i programe za djecu, navedena ustanova nastavlja privlačiti posjetitelje svih generacija i osiguravati im nezaboravna iskustva.


Izdvojeno

Reci što misliš!