Lifestyle / Ostalo

Jučer

Dodjelom nagrada zaključen 29. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske

Dodjelom nagrada zaključen 29. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske
Dubravka Petrić/PIXSELL

Stručni ocjenjivački sud u sastavu Tamara Kučinović, Edi Majaron i Đuro Roić pogledao je deset predstava u natjecateljskoj konkurenciji i odabrao najbolje u brojnim kategorijama

29. izdanje Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske zatvoreno je dodjelom nagrada u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku. Susret su organizirali Hrvatski centar UNIMA i Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku u partnerstvu s Akademijom za umjetnost i kulturu.

Stručni ocjenjivački sud u sastavu Tamara Kučinović, Edi Majaron i Đuro Roić pogledao je deset predstava u natjecateljskoj konkurenciji i odabrao najbolje u brojnim kategorijama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

NAGRADA ZA NAJBOLJE OBLIKOVANJE RASVJETE DODJELJUJE SE VANJI JOVANOVIĆU ZA PREDSTAVU "DRVLJACI" KAZALIŠNE DRUŽINE PINKLEC IZ ČAKOVCA

Rasvjeta u predstavi "Drvljaci" nije samo rasvjeta već važan dio dramaturgije predstave. Suptilno i snažno u isto vrijeme izdvaja važno i kroji jake atmosfere koje uvelike doprinose unutarnjoj liniji radnje i emotivnom aspektu glumaca.

NAGRADA ZA NAJBOLJU KREACIJU LUTAKA I MASKI DODJELJUJE SE DANIRI MATOŠIĆ ZA PREDSTAVU "KAKO SU LJILJO I KOSJENKA POBIJEDILI ZLU NESLOGU"

Likovnost lutaka u predstavi inspirirana baštinom, vješto ističe temu i ideju predstave. Različite lutkarske tehnike prate dramaturgiju i time doprinose cjelini predstave.

NAGRADA ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU DODJELJUJE SE DANIRI MATOŠIĆ ZA PREDSTAVU "KAKO SU LJILJO I KOSJENKA POBIJEDILI ZLU NESLOGU"

Zanimljiva tehnička rješenja predstave omogućuju realizaciju režijskog koncepta koji kroz baštinu progovara o svevremenskoj temi rata. Organizacija prostora spretno vodi dramski sukob i usmjeruje pažnju gledaoca.

NAGRADA ZA KOSTIMOGRAFIJU NIJE DODIJELJENA

NAGRADA ZA NAJBOLJI TEKST DODJELJUJE SE VANJI JOVANOVIĆU I PATRIKU GREGURECU ZA PREDSTAVU "DRVLJACI" KAZALIŠNE DRUŽINE PINKLEC IZ ČAKOVCA

Dramska snaga teksta leži u jednostavnim rečenicama, onim izgovorenim i onima koje nisu izgovorene i time nježno i pažljivo slijedi humanističku ideju koja nam je svima bliska. Prirodnost i lakoća napisanih rečenica daje dojam improvizacije i time tvori scensku istinitost i osjećaj realnosti.

NAGRADA ZA NAJBOLJU GLAZBU DODJELJUJE SE BORNI ERCEGU ZA PREDSTAVU "VELIKA TVORNICA RIJEČI"

Autorska glazba u predstavi "Velika tvornica riječi" nameće se kao nositelj linije radnje. Zahtjevnost pjevačkih dionica i kompleksnost odabira glazbenog žanra tvore cjelinu glazbene dramaturgije koristeći se i asocijacijama na poznatu glazbu.

NAGRADA ZA NAJBOLJU GLUMU – ANIMACIJU DODJELJUJE SE FILIPU ELDANU ZA ULOGE U PREDSTAVI "KROKODIL MARKO" HNK VARAŽDIN

Filip Eldan svojom maštom, kreativnošću, te sjajnom glumom i animacijom izuzetno doprinosi dramaturgiji predstave. Svojom energijom i osjećajem za tempo ritam Filip Eldan kroji jarke karaktere.

NAGRADA ZA NAJBOLJU GLUMU – ANIMACIJU DODJELJUJE SE NIKŠI ELDANU ZA ULOGE U PREDSTAVI "KROKODIL MARKO" HNK VARAŽDIN

Nikša Eldan svojom maštom, kreativnošću te sjajnom glumom i animacijom izuzetno doprinosi dramaturgiji predstave. Svojom energijom i osjećajem za tempo ritam predstave kroji jarke karaktere. Njihova partnerska igra i scenski šarm nose predstavu i podupiru protagonista.

9. NAGRADA ZA NAJBOLJU KOLEKTIVU GLUMU – ANIMACIJU DODJELJUJE SE ANSAMBLU PREDSTAVE "MRLJEK I PRLJEK" GRADSKOG KAZALIŠTA LUTAKA RIJEKA

Vješto baratajući različitim lutkarskim tehnikama ansambl predstave kroz humor i animaciju dostiže proboj suvremene kulture u dječjem kazalištu. Zajedništvo ansambla ističe važnost partnerstva u lutkarstvu.

10. NAGRADA ZA NAJBOLJU KOLEKTIVNU GLUMU – ANIMACIJU DODJELJUJE SE ANSAMBLU PREDSTAVE "KAKO SU LJILJO I KOSJENKA POBIJEDILI ZLU NESLOGU" GRADSKOG KAZALIŠTA LUTAKA SPLIT

Ansambl predstave u skučenom prostoru vješto barata različitim lutkarskim tehnikama koristeći se elementima baštinskog govora i pjevanja oblikujući time podneblje u kojem se odvija radnja. Zajedništvo ansambla vraća vjeru u lutku samu, lutkarsko kazalište i njegovu moć.

11. NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU DODJELJUJE SE VANJI JOVANOVIĆU ZA PREDSTAVU "DRVLJACI" KAZALIŠNE DRUŽINE PINKLEC IZ ČAKOVCA

Vanja Jovanović hrabro i suptilno progovara o temi koja nas na žalost nikada ne napušta. Nenametljivo i duhovito u isto vrijeme kroz metaforu priča priču o ratu vješto režijski balansira između teatra objekta i glume. Njegov osjećaj za cjelinu uključuje sve elemente predstave kao ravnopravne partnere glumcima.

12. NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI DODJELJUJE SE PREDSTAVI "DRVLJACI" KAZALIŠNE DRUŽINE PINKLEC IZ ČAKOVCA

Kreativnost i specifičnost pojedinačnih elemenata predstave tvore skladan zajednički pothvat koji svojom suptilnošću u konačnici ostavljaju bez riječi. Predstava "Drvljaci" u svojoj osnovi njeguje glumački pristup u kojem nema suvišnih izvanjskih elemenata igre, već duboko iznutra tvori liniju radnje. Obični predmeti koji postaju metafora daju naslutiti realnosti rata već na početku predstave, ali nas ipak na kraju šokiraju i tjeraju na suosjećanje i tišinu. Predstava "Drvljaci" vraća vjeru u dječje kazalište koje nije infantilno i površno, već duboko i  slojevito. 

13. NAGRADA ZA UKUPNU LIKOVNOST PREDSTAVE "BRANKO STOJAKOVIĆ" KOJU DODJELJUJE KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR DODJELJUJE SE ALENI PAVLOVIĆ ZA PREDSTAVU "DRVLJACI" KAZALIŠNE DRUŽINE PINKLEC IZ ČAKOVCA

Alena Pavlović pomno odabranim predmetima podržava snažnu metaforu predstave. Njezin osjećaj za boje i materijale prati dramu predstave i podupire emociju glumaca otvarajući im mogućnost igre i mašte. Predmet tvori neodvojivu cjelinu suptilne likovnosti i jednostavne estetike koja nenametljivo otvara prostor empatije.

Dječji prosudbeni odbor u sastavu Nikola Flegar, Rafael Selenić, Magdalena Trdin, Bruna Verner, Mislav Oršolić i Katja Tomičić svoju je nagradu za najbolju predstavu dodijelio također predstavi „Drvljaci“ Kazališne družine „Pinklec“ iz Čakovca.

Dodijeljene su i Povelje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni te Priznanja za dugogodišnji rad u lutkarstvu.

Osim deset predstava u natjecateljskoj konkurenciji na ovogodišnjem SLUK-u izvedeno je još sedam predstava u popratnom programu, organizirane su i dvije izložbe, ona Odsjeka za kreativne tehnologije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku te velika izložba Osječki SLUK-ovi u Državnom arhivu u Osijeku. Posebno su iznenađenje za kraj festivala priredili studenti Akademije koji su sudjelovali na dvjema radionicama u organizaciji HC UNIMA – u dvorištu Dječjeg kazališta postavljena je gigantska lutka nastala prema rješenju Marijane Županić Benić, a predstavlja novo lice SLUK-a.

Četiri je dana Osijek živio za lutkarstvo i s lutkarima iz cijele Hrvatske, a u sklopu SLUK-a održan je i dio festivala Showcase u organizaciji Kazališnog epicentra.

Čestitamo svim nagrađenim kolegama i radujemo se novom susretu na jubilarnom 30. SLUK-u u Osijeku već 2025.


Izdvojeno

Reci što misliš!