Lifestyle / Ostalo

Predavanjima i radionicama

Učenici OŠ Drenje zakoračili u STEM područja na osječkom FERIT-u

Učenici OŠ Drenje zakoračili u STEM područja na osječkom FERIT-u
PR

Osim predavanja, učenici su sudjelovali na jednoj od triju ponuđenih radionica koristeći računala i tablet uređaje u izvrsno opremljenim informatičkim učionicama

U sklopu projekta “Terms & Conditions - I Accept” 38 učenika predmetne nastave Osnovne škole Drenje posjetilo je jučer Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek. S učenicima su u pratnji bili učiteljica hrvatskoga jezika Mihaela Topić, knjižničarka Vlatka Štrk i učitelj informatike Goran Podunavac.

Na predavanju “Kolačići i ciljano oglašavanje: kako vaši podatci utječu na prikazivanje oglasa” doc. dr. sc. Ivan Vidović objasnio je što su web kolačići, njihovu funkciju i način korištenja na mrežnim stranicama te što je ciljano oglašavanje i koja je njegova svrhu u prikazivanju oglasa prema interesima korisnika. Tijekom interaktivnog predavanja učenici su naučili kako mogu upravljati kolačićima i podatcima koje dijele na mrežnim stranicama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim predavanja, učenici su sudjelovali na jednoj od triju ponuđenih radionica koristeći računala i tablet uređaje u izvrsno opremljenim informatičkim učionicama. Na prvoj radionici “Mjerenje fizikalnih veličina Android uređajem” koju je održao doc. dr. sc. Bruno Zorić, učenici su izradili aplikaciju za mobilni uređaj koji se oslanja na Android platformu. Aplikacija omogućuje praćenje mjerenja različitih senzora na uređaju i prikaz rezultata mjerenja na zaslonu uređaja.

Na drugoj radionici “Uvod u izradu računalnih igara u Pythonu” skupina učenika pod vodstvom doc. dr. sc. Hrvoja Leventića izradila je jednostavnu PONG igru koristeći PyGame paket. Na trećoj radionici “Moja prva digitalna priča, animacija ili igra!” učenici su s mag. ing. comp. Ivanom Kovačević na zabavan i jednostavan način naučili programirati i stvarati impresivne kreacije u kratkom vremenu u jednostavnom programskom okruženju - Scratchu.

Također, učenici su posjetili i laboratorij obnovljivih izvora energije u kojem im je mag. ing. el. Ružica Kljajić pokazala potrebnu opremu za kontinuirano i sustavno mjerenje svih klimatskih i elektroenergetskih parametara. Hvalevrijedne radionice osnažile su rad učenika u STEM području i kod nekih povećale motivaciju za tehničke studije i inženjerska zanimanja.

Nakon što su svi učenici dobili poklone, okušali su se u rješavanju dodatnih zadataka u kojima su osvojili nagrade - majice s logotipom FERIT-a, bočice za vodu, loptice i dr. Učenici su zahvalili profesorima na poklonima i jednoglasno iskazali želju za sudjelovanjem na novim radionicama na osječkom fakultetu.

Zanimljiv i nezaboravan dan u Osijeku završio je razgledavanjem Tvrđe uz neizostavan sladoled. Povratkom u školu, učenici do kraja nastavne godine nastavljaju s projektnim aktivnostima. Jedna od njih svakako je i izrada edukativnih digitalnih materijala o svemu dosad naučenom.


Izdvojeno

Reci što misliš!