Lifestyle / Ostalo

Peti i šesti razred

Održane edukacije za web detektive učenicima Osnovne škole Tenja

Održane edukacije za web detektive učenicima Osnovne škole Tenja
PR

U sklopu edukacije za Web detektive učenicima se izrađuju profili na platformi www.webdetektivi.org putem koje, nakon održane edukacije, kao educirani dječji web detektivi podnose prijave neprimjerenog sadržaja s kojim su se susreli na internetu

Dana 30. i 31. ožujka u sklopu programa Centra za sigurniji Internet, a u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova (MUP) u Osnovnoj školi Tenja održana je edukacija za učenike petog i sedmog razreda, čime je u navedenoj školi do sada za web detektive ukupno educirano 79 učenika.

Edukacija je aktivnost koja se provodi u okviru suradnje nevladine organizacije Centara za nestalu i zlostavljanu djecu zajedno s policijskim službenicima za prevenciju Policijske uprave osječko-baranjske u sklopu preventivnog lokalnog projekta „Sigurnost i zaštita djece na internetu”.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U sklopu edukacije za Web detektive učenicima se izrađuju profili na platformi
www.webdetektivi.org putem koje, nakon održane edukacije, kao educirani dječji web detektivi podnose prijave neprimjerenog sadržaja s kojim su se susreli na internetu.

Dobivaju izrađene iskaznice web detektiva i diplome o odslušanoj edukaciji. Svako dijete po završetku edukacije može prepoznati nasilje i na njega reagirati na primjeren način. Na taj način štite sebe, ali i svoje vršnjake.

Jako je važno uključiti djecu u borbu s neprimjerenim sadržajima jer se sadržaji na internetu s kojima se susreću djeca često razlikuju od sadržaja s kojim su u kontaktu odrasli. Razni algoritmi na društvenim mrežama i općenito na internetu rade tako da nam nude sadržaje prema našim interesima, a oni se razlikuju kod odraslih osoba i djece.

Stoga, djeca imaju važnu ulogu – prijavljuju sadržaje za koje mi odrasli ponekad i ne znamo da postoje. Povratne su informacije učenika koji su sudjelovali na edukaciji odlične, a navode da im se posebno svidjelo to što se edukacija provodi na interaktivan način pa su sudjelovali u kratkoj provjeri znanja kroz kviz te što su imali mogućnost izraditi listić sa svojim otiskom prsta.

Osim prijave putem detektivske iskaznice svako zlonamjerno ponašanje možete prijaviti i pozivom policiji na broj 192, dolaskom u policijsku postaju ili online prijavom na Red Button.


Izdvojeno

Reci što misliš!