Lifestyle / Ostalo

Piće Trian

Poduzetnik iz Baranje pripremio svoj organski biljni liker, a piše i blog u kojemu druge podučava istom

Poduzetnik iz Baranje pripremio svoj organski biljni liker, a piše i blog u kojemu druge podučava istom
Balint Juhas

Blog je ponajprije inovativnog karaktera jer spaja domaći proizvod, zaštitu okoliša i rekreaciju u prirodi

U suradnji s udrugom Savez Poduzetnika Mađara Hrvatske i obrta Dor project, soft skills trener i pisac Balint Juhas iz Batine pokrenuo je novi blog koji će omogućiti svima zainteresiranima pripremu svog kvalitetnog unikatnog organskog biljnog likera. Blog je ponajprije inovativnog karaktera jer spaja domaći proizvod, zaštitu okoliša i rekreaciju u prirodi.

„Prije par godina susreo sam se u Sloveniji s tzv. 'domaćim jegerom' i moram priznati da mi se ta ideja veoma svidjela iz više različitih gledišta. Priprema domaćeg jegera zapravo je inicijativa koja se trenutno prenosi prvenstveno usmenom predajom i vrlo je zanimljiva, i to ne samo zbog pripreme alkoholnog pića. To je zapravo koncept podizanja svijesti o zaštiti okoliša, upoznavanja svoje okoline, edukacije te blagotvornih učinaka na zdravlje kroz boravak u prirodi”, istaknuo je Juhas.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osnovna je ideja projekta, tvrdi dalje, da svatko tko osjeća u sebi dovoljnu želju i motivaciju prateći blog, iz koraka u korak može pripremiti kvalitetni organski liker. Za pripremu tog ljekovitog pića nije potrebno nikakvo predznanje, već se isključivo traže dobra volja i otvorenost.

„Sama ideja bloga sinula mi je iz vrlo jednostavnog razloga. Kada sam čuo način pripreme i kušao domaći jeger, oduševio sam se i odmah odlučio da ću sljedeće godine i sam napraviti svoj liker kod kuće u Baranji. Osnovni recept dobio sam na običnom fotokopirnom papiru na slovenskom jeziku. Prvi izazov bio je da prevedem tekst te da istražim obitavaju li navedene biljke s popisa u našim krajevima”, opisao je Balint svoje početke.

Prema osnovnoj recepturi, u liker bi trebalo ići do 40 biljaka. Juhas kaže kako je više od trideset posto biljaka morao odmah prekrižiti budući da one ne rastu na našem podneblju. Tada mu je pak sinula ideja koja mu se u tom trenutku učinila najlogičnijom – odlučio je da će liker isključivo spravljati od autohtonog samoniklog bilja, odnosno od svega onoga što osobno pronađe u prirodi te da neće dodavati ništa što je kupljeno ili posađeno u vrtovima.

„Sljedeći je korak bilo ponovno križanje još nekih dvadeset posto biljaka s popisa. Okej, ideja je super, imam motivaciju i volim izazove, ali činjenica je da to što je ostalo na popisu sigurno neće biti dovoljno za zanimljivi i kvalitetni domaći proizvod. Tako su počeli moja avantura i sveobuhvatno istraživanje koje je trajalo kroz cijelu godinu”, naveo je Juhas.

Tako je postepeno nastajalo piće nazvano Trian, čije se ime povezuje s Baranjom koja se naziva i Dravskim trokutom (lat. triangulus).

Ako pak i vi imate volje napraviti svoj kvalitetni unikatni domaći proizvod, pridružite se Juhasovom blogu i korak po korak pripremite svoj organski biljni liker.


Izdvojeno

Reci što misliš!