Lifestyle / Ostalo

Projekt SMARTRIVER

Na Svjetski dan voda osječki osmaši naučili kako izgraditi i zaštititi svoju rijeku

Na Svjetski dan voda osječki osmaši naučili kako izgraditi i zaštititi svoju rijeku
PR

Radionica održana je u sklopu projekta SMARTRIVER, kojega u okviru Interreg Adrion programa prekogranične suradnje s još osam partnera provode Grad Osijek i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, koja je ujedno i bila organizator ove radionice

Kako se zove mladunče jelena i košute? Na ovo i brojna druga pitanja odgovarali su učenici 8. razreda OŠ Antuna Mihanovića na kvizu u sklopu radionice „Stvori svoju rijeku”. Sva pitanja poticala su sudionike da povodom Svjetskog dana voda razmišljaju o važnosti rijeka, riječnih ekosustava i na očuvanje biljnog i životinjskog svijeta koji u njima postoji.

Radionica održana je u sklopu projekta SMARTRIVER, kojega u okviru Interreg Adrion programa prekogranične suradnje s još osam partnera provode Grad Osijek i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, koja je ujedno i bila organizator ove radionice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Kroz projekt SMARTRIVER želimo povećati kapacitete riječnih područja za prilagođavanje klimatskim promjenama i promicati aktivno sudjelovanje lokalne zajednice u planiranju strategija za smanjenje rizika. Uključivanjem djece kroz ovaj info dan projekta i to baš na Svjetski dan voda, htjeli smo im ne samo osvijestiti važnost očuvanja ovog dragocjenog prirodnog bogatstva koje predstavlja poplavno područje Kopačkog rita, nego i dobiti njihove stavove o poštivanju prirodnog staništa, važnosti riječnih sustava i zaštiti prirodnih resursa”, rekla je Ivana Mamić iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije.

Osim kviza i učenja kroz crtanje baranjskog poplavnog reljefa, učenici su se u edukativnoj dvorani Eko centra Zlatna Greda, o riječnim sustavima učili i kroz rad na didaktičkoj maketi, pomoću koje su sami modelirali reljef, odnosno napravili svoju rijeku i tako učili o procesima nastanka riječnih tokova, razlici između prirodnog toka i regulirane rijeke.

„Riječni sustavi nevjerojatno su važni ekosustavi koji podržavaju mnoge životinjske vrste i pružaju brojne koristi za ljudsku populaciju. Međutim, klimatske promjene i ljudske aktivnosti sve više utječu na riječne sustave, što ih čini ranjivima na štete i uništavanje. Učenje o riječnim sustavima i njihovoj ekologiji ključno je za zaštitu okoliša jer razumijevanje funkcije i uloge riječnih sustava u prirodi pomaže nam u očuvanju njihove bioraznolikosti i održavanju ekosustava u ravnoteži. Osim toga, učenje o riječnim sustavima omogućuje nam da shvatimo utjecaj klimatskih promjena na ove ekosustave i kako se možemo prilagoditi tim promjenama. Stoga u Zlatnoj Gredi uvijek nastojimo educirati mlađe generacije o tim temama kako bismo bili sigurni da ćemo i u budućnosti uspjeti kvalitetno upravljati i očuvati postojeće prirodne resurse kojima raspolažemo”, rekao je Mislav Barić, voditelj radionice.

Uz zavidnu razinu znanja koju su pokazali, učenici bili su kreativni i u oblikovanju riječnih tokova. Pobjednička ekipa kviza znanja dobila je obećanje učiteljice Vesne Lerinc da će biti oslobođena odgovaranja na satu Biologije, pa je užarena atmosfera vladala do samog kraja radionice i konačne objave pobjednika.

Zadnje pitanje bilo je upravo o mladunčetu jelena i košute. Bambi, bio je prvi, netočni pokušaj, da bi na kraju ipak stigao i točan odgovor – tele. Zahvaljujući ovoj i sličnim radionicama te visokoj razini svijesti o potrebi očuvanja riječnih sustava, ovi će učenici, uz sve ostale stanovnike Slavonije i Baranje, na ovim područjima moći vidjeti tele, jelena i košutu, ali i mnoge druge životinjske i biljne vrste tijekom godina koje dolaze.


Izdvojeno

Reci što misliš!