Lifestyle / Ostalo

“SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“

Gibonni, Guliano, klapa Šufit, ples lipicanaca na velikom nacionalnom festivalu u Vukovaru

Gibonni, Guliano, klapa Šufit, ples lipicanaca na velikom nacionalnom festivalu u Vukovaru
PR

5. izdanje festivala “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” od 5. do 7. svibnja u Vukovaru

U dvorcu Eltz, u utorak 21. ožujka održana je konferencija za medije na kojoj je najavljeno 5. izdanje Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ”, koji će se ove godine održati od 5. do 7. svibnja, na više lokacija u Vukovaru. Festival se održava u okviru proslave Dana grada Vukovara, koja se obilježava 3. svibnja.

Bogat program ovogodišnjeg Festivala predstavili su Ivan Penava, gradonačelnik Grada Vukovara, Marina Sekulić, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara i Aleksandar Kovačević, producent Festivala iz agencije Organizatori bez granica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tom prigodom, gradonačelnik Grada Vukovara uputio je i poziv dobrodošlice:

„Pozivam sve da nam se pridruže na ovoj veličanstvenoj manifestaciji kojom Vukovar, peti put zaredom, u zajedništvu okuplja cijelu Hrvatsku“, rekao je Penava.

„Festival “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” jedinstven je hrvatski festival na kojem se od 5. do 7. svibnja u našem Vukovaru ponovno predstavlja zaštićena hrvatska nematerijalna kulturna baština s UNESCO-ve liste, uz najatraktivnije turističke manifestacije i atrakcije iz cijele Hrvatske“, istaknula je na današnjoj konferenciji za medije Marina Sekulić, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara.

Tijekom održavanja ovogodišnjeg Festivala Vukovar će ponovno postati središte Hrvatske, a brojni posjetitelji koji već tradicionalno pristižu iz cijele Slavonije, ali i iz svih dijelova Hrvatske, ponovno će ispuniti vukovarske ulice i trgove i uživati u turističkom, eno-gastro i kulturno-umjetničkom programu Festivala koji je postao prava vukovarska tradicija.

Aleksandar Kovačević, producent festivala naglasio je da će u trodnevnom programu ovogodišnjeg festivala “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” sudjelovati  čak  600 sudionika iz raznih dijelova Hrvatske, od Dubrovnika, Blata s Korčule, Opuzena, Vrlike, Splita, Zagreba do Osijeka, Vinkovaca i Vukovara.

Svečano otvorenje ovogodišnjeg festivala “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” održat će se 5. svibnja, u 17,30h na glavnom gradskom trgu, nakon tradicionalne povorke svih sudionika festivala kroz grad Vukovar.

Okosnica ovogodišnjeg programa i posebna atrakcija, kako je najavljeno na konferenciji za medije,  bit će lipicanci koje će publika moći pobliže doživjeti kroz glazbeno-scenski konjički spektakl „Ples baroknih konja dvorca Eltz“,  koji će se održati u subotu, 6. svibnja u perivoju dvorca Eltz. „Tradicija uzgoja lipicanaca“ je, naime, u prosincu 2022. godine ušla na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Uzgoj lipicanskih konja u Hrvatskoj bilježi se od 1806., a ujedno je i najveći na svijetu. Osobitost hrvatskog uzgoja je u tome što su lipicanci postali dijelom narodnog uzgoja i tradicijske kulture u nas, a ergela Đakovo i Lipik te privatni uzgajivači u svojim konjušnica čuvaju i uzgajaju kobile koje su direktni potomci slavnih lipicanaca iz ergele Eltzovih iz 19. stoljeća. „Ples baroknih konja dvorca Eltz“ za festival “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” pripremile su  licencirane dresurne jahačice udruge Nobiles de Croatia na čelu s koreografkinjom Zvjezdanom Klarić, glavnom koreografkinjom Božićnog bala lipicanaca Đakovo, a uz lipicance i španjolske konje, u ovom raskošnom povijesnom spektaklu sudjeluju i plesači lovci te sokolari.

Kao i svake godine, i ovogodišnji festival “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” ima posebnog ambasadora, a ove je godine čast pripala Gibonniju, koji će, uz to što je ponio ulogu ambasadora festivala, održati i veliki besplatni koncert na glavnom gradskom trgu, kao veliku završnicu prvog festivalskog dana.

Uz koncert Gibonnija 5. svibnja, posjetitelji festivala “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ”, u večernjim satima drugog festivalskog dana, 6. svibnja moći će uživati u koncertu klape Šufit koja ove godine slavi 30. rođendan, dok će posljednji festivalski dan, 7. svibnja publiku zabavljati popularni Giuliano.

Važno je naglasiti da će tijekom festivala posjetitelji moći uživati i u dodatnim glazbenim sadržajima poput  glazbenog programa „drugA STRANA – Hit do hita“, u kojem pjevaju mladi glazbenici i posebnom Etno programu uz gostujuće KUD-ove iz svih krajeva Hrvatske, prigodnom plesnom programu „Vukovar pleše“, a neće izostati ni poseban program za najmlađe, uz predstave i dječje radionice. Uz to, posebna zanimljivost festivala bit će i velika Izložba cvijeća.

Festival “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ organiziraju Turistička zajednica grada Vukovara i Organizatori bez granica, u suradnji Gradom Vukovarom, a festival dodatno ove godine podržavaju HDS ZAMP i HRT. 

PROGRAM:


Izdvojeno

Reci što misliš!