Lifestyle / Ostalo

prekrasan dan u prelijepoj okolini

Zanatlije se pridružile stotinama na tradicionalnim Papučkim jaglacima

Zanatlije se pridružile stotinama na tradicionalnim Papučkim jaglacima
Zanatlija

Planinari iz PD „Zanatlija“ iz Osijeka sudjelovali na „Papučkim jaglacima“

Planinarsko društvo „Zanatlija“ iz Osijeka i ove je godine je, uz brojna druga društva iz Hrvatske i inozemstva, sudjelovalo na tradicionalnom planinarskom pohodu „Papučki jaglaci“ koji je po 41. put održan prošli vikend na Papuku.

Na pohod se u nedjelju 12. ožujka 2023. zaputilo 242 planinara iz PD „Zanatlija“ u pet autobusa. Od toga je bilo samo sedamdesetak odraslih planinara, a ostalo su bila djeca i mladi, članovi sekcije Društva „Dumina“. Autobusi su krenuli put Velike u 7 sati, a pauza za doručak i kavu je, kao što je to običaj, bila u Našicama. Jutro je bilo sunčano i toplo te su veliki i mali planinari bili veseli i dobro raspoloženi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Veliku kod kamenoloma planinari su stigli oko 9.15 sati. Nakon poziranja za zajedničku fotografiju, grupa se razdvojila u četiri skupine koje su krenule put Planinarskog skloništa Mališćak, zidane kućice u šumi koja služi kao odmorište na pola puta iz Velike prema vrhu Ivačka glava i vrhu Papuka. Skupinu odraslih i srednjoškolaca vodili su vodiči Društva, a one najmanje je, osim vodiča i njihovih učiteljica, pratilo i pet članova HGSS-a. Srećom, njihova intervencija nije bila potrebna. 

Na Mališćak su preko Pliša došli oko podne, a budući da je tamo već pristiglo puno planinara, zbog gužve se tražilo slobodno mjesto za odmor. Lijepo i sunčano vrijeme brojnim planinarima je produljilo boravak na Mališćaku pa su se tako i „Zanatlije“ odlučile zadržati dulje i uživati u prekrasnom danu i prelijepoj okolini. Nakon odmora, djeca i odrasli su se vratili drugom, kružnom stazom preko Turjaka i stigli u Planinarski dom „Lapjak“ oko 15 sati gdje se već odvijalo središnje događanje i zabava. Tamo su se okrijepili planinarskim grahom i pljeskavicama te osvježavajućim napitcima. Uz odličnu „živu“ glazbu brojni planinari su zapjevali i zaplesali. Nakon zabave i ugodnog dana, umorni i dobro raspoloženi, mali i veliki planinari u Osijek su se zaputili oko 17 sati. 

Predan rad s djecom i mladima u PD „Zanatlija“ i ovaj put je dao rezultate, jer ih je velik broj proveo dan u prirodi, tjelesnoj aktivnosti i druženju, dalje od ekrana i mobitela. Od srednjoškolaca su sudjelovali učenici iz Medicinske škole, Opće gimnazije, Jezične gimnazije i Gimnazije Gaudeamus, a od osnovnoškolaca oni iz OŠ Retfala, OŠ Tenja i OŠ Franje Krežme. Velik broj članova „Dumine“ koji su hodali po Papuku čine i djeca i mladi iz SOS Dječjeg sela u Ladimirevcima. 


Izdvojeno

Reci što misliš!