Lifestyle / Ostalo

Potrebna pomagala

Baranjac Luka boluje od cerebralne paralize, san mu je igrati nogomet s bratom

Baranjac Luka boluje od cerebralne paralize, san mu je igrati nogomet s bratom
Marin Novak

Riječ je o ortopedskim pomagalima koja nisu dostupna u Hrvatskoj, već u Njemačkoj u klinici Orthopädische kinderklinik Aschau i Ch te koštaju preko 15 tisuća eura

Luka Novak iz Baranje šestogodišnji je dječak koji boluje od cerebralne paralize. Priča humanitarnog karaktera stara godinu i pol dana privukla je brojne dobre ljude koji su pomogli svojim donacijama i Luki i njegovoj obitelji dali nadu. Tim donacijama financirane su terapije i zahvati kojima Lukino stanje ide na bolje.

Luka je rođen 30. ožujka 2017. godine te su mu sa samo devet mjeseci dijagnosticirani hipertonični i distonični obrazac. Njegovi roditelji svakoga dana posljednjih pet godina naporno vježbaju s njime kako bi napravio svoj prvi samostalni korak. Lukin je najveći san igrati nogomet s bratom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Trenutno ide na neuro-rehabilitaciju u zagrebačke poliklinike Glavić, Polovina i Specijalnu bolnicu Goljak. Krenuo je i na preglede u njemačku dječju specijaliziranu kliniku Orthopädische kinderklinik Aschau i Ch, što ima svoju vrlo visoku cijenu.

Prošle jeseni obavljena je operacija koja je puno pomogla te se pokazala odlično za Lukin napredak.

,,Operacija je oslobodila tetive i zglobove, bolji su pokreti”, rekao je Lukin tata Marijan, pojasnivši kako za njegovog sina ne postoji potpuno izlječenje, ali je moguće poboljšati stanje do te mjere da Luka samostalno obavlja svakodnevne aktivnosti.

Sada su mu neophodna vrlo skupa pomagala koja će mu omogućiti stabilizaciju i imobilizaciju nogu. Riječ je o ortopedskim pomagalima koja nisu dostupna u Hrvatskoj, već u Njemačkoj u klinici Orthopädische kinderklinik Aschau i Ch te koštaju preko 15 tisuća eura.

Ako želite pomoći Luki da ostvari svoj san i igra nogomet s bratom, ovo je broj njegovog žiro-računa: HR4323900013102398015.


Izdvojeno

Reci što misliš!