Lifestyle / Ostalo

Kod projektnog partnera

Predstavnici RZC-a bili na studijskom putovanju u Norvešku vezanom uz razvoj STEM područja

Predstavnici RZC-a bili na studijskom putovanju u Norvešku vezanom uz razvoj STEM područja
PR

Prijenos znanja i dobrih praksi doprinijet će ostvarenju rezultata povezanih s aktivnostima unapređenja postojećih te stvaranja novih znanja i vještina iz STEM područja

Studijskim putovanjem ostvarena je još jedna aktivnost u sklopu projekta „Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske“, koja je omogućila partnerima uspostavljanje konkretnije suradnje s projektnim partnerom, Znanstvenim centrom Vitensenteret Innlandet.

Ovaj centar nalazi se u jedinom okrugu Norveške koji nema izlaz na more, već se mali grad Gjøvik smjestio na najvećem Norveškom jezeru, Mjøsa, a u blizini se nalazi i impresivno podzemno zdanje u kojemu je, 120 m ispod površine zemlje smješten bazen dug 25 metara, sportska arena, kafeterija i drugi sadržaji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Domaćini ističu da je interes za aktivnosti Centra u porastu, a tome svjedoče i brojke: u godini otvorenja, 2014., zabilježeno je 33 609 posjetitelja, dok je 2022. godine Centar zabilježio 43 872 posjetitelja. Ovi podatci nisu iznenađujući, budući da Centar nudi brojne raznolike aktivnosti, instalacije, edukacije i izložbe koje su primjerene za djecu i mlade, ali su jednako zanimljive i odraslima.

U Centru je moguće „otputovati u svemir“ korištenjem planetarija, isprobati instalacije u energetskoj sobi, naučiti nešto o gospodarstvu, programiranju, glazbi, astronomiji i matematici. Sve aktivnosti organizirane su tako da polaznika potiču na radoznalost, usmjeravaju na eksperimentiranje i motiviraju na učenje kroz istraživanje.

Zanimljive i atraktivne aktivnosti u znanstvenom centru Vitensenteret Innlandet provelo je njihovo stručno osoblje, kojima se ovim putem još jednom zahvaljuje na gostoprimstvu i ugodnom i zabavnom druženju. Edukacije su bile usmjerene na korištenje planetarija kao nastavnog sredstva i mogućnosti korištenja svjetlosne spektroskopije, budući da ćemo ove dvije aktivnosti, u suradnji s norveškim partnerom, provoditi i u našem Regionalnom znanstvenom centru.

Uloga je partnera u projektu prijenos dobre prakse vezan uz učenje i razvoj STEM vještina kod osnovnoškolaca, ali i kod učitelja, trenera i mentora. Prijenos znanja i dobrih praksi doprinijet će ostvarenju rezultata povezanih s aktivnostima unapređenja postojećih te stvaranja novih znanja i vještina iz STEM područja.

Predstavnici nositelja projekta, Osječko-baranjske županije, predstavnici projektnih partnera, Virovitičko-podravske županije, OŠ „Josip Kozarac“ Josipovac Punitovački, OŠ Josipa Kozarca Slatina, OŠ Suhopolje, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te predstavnici Općine Punitovci i VIDRA-e impresionirani su suvremenim metodama odgojno-obrazovnog rada i brojnim inovacijama koje djelatnici Centra Vitensenteret Innlandet neprestano unose u svoj rad.

Studijsko putovanje bilo je edukativno i inspirativno iskustvo koje će se pretočiti u stvarnost i u Regionalnom znanstvenom centru Panonske Hrvatske.

Projekt RZC PAN HR financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, iz Poziva na dostavu projektnih prijedloga Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području, a vrijeme je provedbe od srpnja 2022. godine do travnja 2024. godine.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!