Lifestyle / Ostalo

30. siječnja

Peta epizoda Duluma zemlje vodi nas u Slavoniju, u Vrpolje, gdje upoznajemo Kaliće i njihovu priču o ekološkom uzgoju industrijske konoplje

Peta epizoda Duluma zemlje vodi nas u Slavoniju, u Vrpolje, gdje upoznajemo Kaliće i njihovu priču o ekološkom uzgoju industrijske konoplje
Screenshot/HRT

Industrijska konoplja na slavonskim poljima - zelena oaza i poslovni i privatni put obitelji Zvonimira Kalića iz Vrpolja uz pjesmu i zajedništvo

Dokumentarni serijal „Dulum zemlje“ započeo je slavonskom pričom o uzgoju crne svinje na farmi Domagoja Vide i njegovih prijatelja. Do sada nas je serijal odveo u Dalmaciju, Gorski kotar i Hrvatsko zagorje, a sljedećeg ponedjeljka, 30. siječnja, na Prvom programu Hrvatske televizije ponovo idemo u Slavoniju.

Ovoga puta autori serijala Filip Filković Philatz i Tomislav Krnić te producentica Tamara Babun vode nas u Vrpolje. Tamo živi i radi složna, radišna i vesela obitelj Kalić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zvonimir Kalić s obitelji živi i radi u slavonskom mjestu Vrpolju gdje zadnjih devet godina uzgaja industrijsku konoplju, biljku koja, kako sam kaže, nije uobičajena i možda najlogičniji izbor kada se odlučiš za rad u poljoprivredi u Slavoniji. No, Kalići su imali snažan motiv i želju živjeti u svojoj domovini, na svojoj zemlji te na njoj stvoriti nešto od čega će imati korist oni sami, ali i zajednica u kojoj žive.

U petoj epizodi dokumentarnog serijala „Dulum zemlje“, koju i sljedećeg ponedjeljka, 30. siječnja, možete gledati na Prvom programu Hrvatske televizije, u 20:15 sati, upoznajemo Zvonimira i njegove roditelje Zvjezdanu i Zdravka Kalića koji su zajedničkim trudom, odricanjima, učenjem i podjelom odgovornosti doveli svoje gospodarstvo do toga da danas osim što uzgajaju konoplju, od nje proizvode i vlastite proizvode te zapošljavaju svoje sumještane.

„Imali smo našeg didu zbog kojeg danas na našoj zemlji raste industrijska konoplja. Dide više nema, ali moja majka, koja je motor obitelji, moj otac operativac i moja teta Jasna, mamina desna ruka i ja nastavljamo put koji se za nas pokazao ispravnim. Prljati ruke zemljom, raditi poljoprivredu nije sramota. To je ponos. Nema ništa ljepšeg nego kada vidiš što si svojim rukama stvorio. Nadam se da ćemo svojim primjerom i drugima koji se možda pitaju bi li trebali, hoće li moći pokrenuti svoju poljoprivrednu priču, pokazati da se može i da se treba, ako se osjeća da je to taj put. Sve će se posložiti da bude najbolje za vas, samo krenite i slušajte se, učite, radite i uspjeh će doći“, poručuje Zvonimir Kalić.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!