Lifestyle / Ostalo

U okviru EU projekta VirtuOS

Na 8. WineOS-u sudjelovali i učenici Ugostiteljsko-turističke škole Osijek

Na 8. WineOS-u sudjelovali i učenici Ugostiteljsko-turističke škole Osijek
PR

„Regionalni centar kompetentnosti ima ulogu da obrazovanje približi poslodavcima te nam je zbog toga izuzetno bitno da smo prepoznati kao dionici ovogodišnjeg WineOS-a“

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek u okviru EU projekta VirtuOS i aktivnosti koje provode aktivno su se uključili na ovogodišnji WineOs sajam vina, delicija i ugodnog življenja koji se odigrao proteklog vikenda u Osijeku.

Učenici koji se u ovom centru kompetentnosti školuju za zanimanje konobar, kuhar, slastičar, hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist imali su priliku, pod budnim okom svojih mentora, prezentirati znanja i vještine koje su do sada stekli u školi.

WineOs sajam 2023. - prvi dan Fotogalerija

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

WineOS kruna je vinskih događanja u Osječko-baranjskoj županiji i predstavlja najveći događaj tog formata na istoku Hrvatske. Štoviše, ima trostruku ulogu; uz upoznavanje i povezivanje gostiju s proizvođačima, važna je komponenta povezivanje restorana i distributera s vinima, a ne treba zanemariti niti edukacijski dio koji se provodi kroz iznimno popularne radionice.

S tim u vezi posebno su ponosni na svoju učenicu Saru Užanicki koja je pobrala pljesak oduševljenja, prikazujući dekantiranje vina na otvorenju WineOS-a. Njezin mentor bio je ponosan na njezinu vještinu.

„Veseli me što smo dio tog značajnog festivala jer naši učenici na ovom primjeru mogu puno naučiti. Primjerice, na radionicama poslužuju vina i stečeno znanje koriste za usavršavanje na ovakvim događanjima. Savjetovao bih budućim, ali i trenutnim učenicima, da slijede svoje snove, budu uporni i da vjeruju kako im je samo nebo granica“, rekao je Ivica Brtan, nastavnik ugostiteljskog posluživanja u RCK Ugostiteljsko-turistička škola Osijek.

„Regionalni centar kompetentnosti ima ulogu da obrazovanje približi poslodavcima te nam je zbog toga izuzetno bitno da smo prepoznati kao dionici ovogodišnjeg WineOS-a“, kazala je Dorotea Telarović, voditeljica projekta RCK VirtuOS.

„Ove smo godine na sajmu u ulozi predstavljanja strukovnih zanimanja za koje obrazuje naš Regionalni centar kompetentnosti kroz Ugostiteljsko-turističku školu u Osijeku, ali i škole partnere iz Vinkovaca, Đakova, Požege i Virovitice. Posebno veseli što su s nama na prezentacijskom štandu naše kolege iz Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova koji imaju izuzetno respektabilan kapacitet vinograda i školski praktikum s vinogradom u Trnavi, koji će biti naš sommelierski praktikum, odnosno gdje će se odvijati naši programi usmjereni na promociju vina, vinarstva i sommelierstva u regiji. U posjetu sajmu došlo je stotinjak učenika naše i partnerskih škola iz Đakova i Vinkovaca na vođenu turu po sajmu, gdje su ih organizatori upoznali s konceptom ovakvih specijaliziranih događaja, izlagačima i prezentirali im vina i vinogorja“, dodala je Telarović.

WineOs sajam 2023. - drugi dan Fotogalerija

„Tijekom sajma kontinuirano smo provodili aktivnosti promocije strukovnih zanimanja – konobar, kuhar, slastičar, sommelier, promotor i druga, od postava na izložbenom prostoru, preko sudjelovanja na vinskim radionicama i prezentacije dekantiranja, do provedbe aktivnosti s izlagačima i tijekom cooking show programa“, naglasio je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

„Punim jedrima krenuli smo u 2023., zacrtali smo si više aktivnosti i radionica. Više ćemo pažnje usmjeriti na promociju zanimanja i struke ne bi li privukli učenike u našu školu. Paralelno s tim predani smo stručnom osposobljavanju kadrova. Na WineOs-u dobili smo priliku da naši učenici koji se školuju za zanimanje kuhar, uz stručno vodstvo chefova kuhinje iz poznatih restorana našega kraja, primjene usvojeno znanje, sudjeluju u pripremi i budu ravnopravni sudionici”, zaključio je Kristek.


Izdvojeno

Reci što misliš!