Lifestyle / Ostalo

Danas i sutra

UTŠO održava dvodnevne kuharske radionice s Melkiorom Bašićem

UTŠO održava dvodnevne kuharske radionice s Melkiorom Bašićem
RCK UTŠO

Današnja radionica bila je namijenjena nastavnicima i mentorima kod poslodavaca sa svrhom jačanja kompetencija u pripremi bezglutenskih jela

U Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Matije Gupca 61, u okviru projekta RCK VirtuOS održava se dvodnevna aktivnost pod nazivom „Kuharske radionice s Melkiorom Bašićem“ na temu bezglutenskih jela.

Gost predavač cijenjeni je chef Melkior Bašić koji je svoje radno iskustvo stjecao u preko 100 kuhinja u Hrvatskoj i inozemstvu te stažirao u restoranima s Michelinovim zvjezdicama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

“Prije pripreme bezglutenskih jela najbitnije je pripaziti na pakiranja na kojima je jasno istaknuta specifikacija proizvoda. Morate znati da gluten ne nestaje iskuhavanjem namirnica. Sljedeći koraci pripreme jela ovise o vašoj mašti jer osobe koje izbjegavaju gluten u pravilu mogu uživati u hrani. Ima različitih proizvoda koji ne sadrže gluten poput, primjerice, heljde koju smo danas koristili, nema ga u kokicama koje konzumiramo kao grickalice, nema u riži, stoga smo na današnjoj radionici pripremali rižoto od cikle s mariniranim brancinom u agrumima s elementima naranče. Moja poruka je da treba kuhati s osjećajem, promatrajte namirnicu dok kuhate jer je bit u istraživanju”, pojasnio je Bašić.

Današnja radionica bila je namijenjena nastavnicima i mentorima kod poslodavaca sa svrhom jačanja kompetencija u pripremi bezglutenskih jela.

“Ova tema nam je zanimljiva jer smo trenutačno u izradi programa obrazovanja odraslih, a riječ je o kuharu prilagođenih oblika prehrane tako da se radionica koju kod nas vodi chef Melkior Bašić odlično povezuje s tim programom i nadam se kako će našim nastavnicima kuharstva dati nove ideje koje će oni potom iskoristiti u edukaciji naših učenika”, rekao je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

Sutra će također chef Melkior Bašić održati radionicu i to učenicima, kojima će ona poslužiti kao dobra priprema za natjecanje.

“U sklopu aktivnosti promocije zanimanja, stručnog usavršavanja nastavnika i mentora kod poslodavaca te pripreme učenika za natjecanja 2023. godinu započeli smo zanimljivo i intenzivno. S tim ciljem naš je gost chef Melkior Bašić koji je pozvan da podigne razinu naše struke i učini je zanimljivijom. Ove radionice odvijaju se u našem praktikumu kuharstva i slastičarstva koju smo opremili iz projekta Regionalnog centra kompetentnosti Virtus, dok se promocija zanimanja, jačanje kompetencija nastavnika i učenika provodi kroz projekt VirtuOS“, naglasio je Kristek.

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek u okviru ESF projekta RCK VirtuOS, kao i kampanje promocije strukovnih zanimanja #BudiVirtuOS preuzela je ulogu promicatelja strukovnog obrazovanja, inicijatora upisa zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, predvodnika i donositelja promjena opće percepcije u svrhu podizanja i promocije kvalitete ugostiteljsko-turističkih usluga te cjelokupnog sustava obrazovanja u redovnoj i praktičnoj nastavi s ciljem kreiranja kompetentnog kadra, spremnog za tržište rada te rasta kvalitete usluga i podizanja radnih uvjeta u okruženjima budućih poslodavaca.


Izdvojeno

Reci što misliš!