Lifestyle / Ostalo

Drugi u Hrvatskoj

Osijek dobio centar za njegu i rehabilitaciju kućnih ljubimaca

Osijek dobio centar za njegu i rehabilitaciju kućnih ljubimaca
Facebook/Cellula

S obzirom na to kako je upravo fizikalna terapija neizostavan dio rehabilitacijskog postupka koji se provodi nakon određenih kirurških, a posebice ortopedskih zahvata, primarni im je cilj poboljšati uspjeh navedenih medicinskih tretmana, skratiti proces oporavka te poboljšati sveopću kvalitetu života kod životinja koje se suočavaju s kroničnim i akutnim oboljenjima

U Osijeku je otvoren centar za njegu i rehabilitaciju kućnih ljubimaca - Cellula. Na razini Hrvatske, sličan odjel postoji još jedino u okviru Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Naime, riječ je o centru koji, u suradnji s ostalim veterinarskim ambulantama u Osijeku  i okolici, preuzima brigu o pacijentima s kroničnim ortopedskim poteškoćama nakon svih potrebnih kirurških zahvata. Odgovornost za ljubimce posjetitelja tako preuzimaju vanjski suradnik dr. med. vet. Jure Mravunac te sam voditelj centra, terapeut Toni Šantor koji je ujedno član veterinarske europske udruge za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju VEPRA.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Toni Šantor; FOTO: Facebook/Cellula

Kako ističe Šantor, Cellula je nastala iz čiste ljubavi prema veterini i životinjama. Posao je to koji od zaposlenika traži puno strpljenja i strasti jer se često i nakon radnog vremena nastavlja komunikacija sa strankama ili se pak bavi pripremom za sljedeći dan.

Iako smatra kako u Osijeku postoji zadovoljavajući broj veterinarskih ambulanti koje zaista mogu pružiti vrhunsku veterinarsku uslugu, zbog nedostatka radne snage, prostornog uređenja pa i same posvećenosti poslu rehabilitacije koja od radnika iziskuje mnogo vremena, veterinarske ambulante nisu u poziciji kvalitetno posvetiti vrijeme pacijentima.

S obzirom na to kako je upravo fizikalna terapija neizostavan dio rehabilitacijskog postupka koji se provodi nakon određenih kirurških, a posebice ortopedskih zahvata, primarni im je cilj poboljšati uspjeh navedenih medicinskih tretmana, skratiti proces oporavka te poboljšati sveopću kvalitetu života kod životinja koje se suočavaju s kroničnim i akutnim oboljenjima.FOTO: Facebook/Cellula

U okviru Cellule provode se tako postupci rehabilitacije kod bolesti mišićno-koštanog sustava te kroničnih i akutnih oboljenja, ali i ubrzava proces oporavka nakon kirurških zahvata kod bolesti kao što su spondiloza, displazija kukova, artritis, luksacija patele, puknuće prednjeg križnog ligamenta, kontraktura kože, tetiva, mišića i zglobova, kemijska i mehanička oštećenja kože te dekubitusi.

Neke su od stavki na koju iz Cellule uvijek stavljaju poseban naglasak edukacija vlasnika i vizualizacija informacija, pri čemu su, navodi Šantor, načinili iskorak nabavom vrhunskog 3D programa kako bi vlasnicima olakšali razumijevanje poteškoća s kojima se suočava njihov ljubimac.

FOTO: Facebook/Cellula

Uskoro će pak, nastavlja Šantor, dobiti i uređaj za terapiju udarnim valom (poznatu i pod nazivom shockwave terapija) koju trenutno nudi samo veterinarska ambulanta u Hrvatskoj. Ono što je još važnije, kroz dva im mjeseca stiže i bazen s pokretnom trakom za hidroterapiju. Dolaskom toga bazena zaokružit će ponudu koja je u rangu spomenutog zagrebačkog Veterinarskog fakulteta, ali i vrhunskih europskih ambulanti za fizikalnu rehabilitaciju.


Izdvojeno

Reci što misliš!