Lifestyle / Ostalo

Od 5. do 9. prosinca

U Osnovnoj školi Jagode Truhelke tijekom više dana održavao se Job Shadowing

U Osnovnoj školi Jagode Truhelke tijekom više dana održavao se Job Shadowing
PR

Cilj posjete slovenske škole bio je prenijeti znanja i iskustva o programima rada s darovitim učenicima, kao i upoznati se s izvanučioničkim, terenskim i outdoor aktivnostima povezanim sa specifičnostima slavonskog kraja

U okviru Erasmus+, KA1 Osnovne škole dr. Janeza Mencingerja iz Bohinjske Bistrice (Slovenija) pod nazivom Obogatimo naše delo, od 5. do 9. prosinca proveden je Job Shadowing u Osnovnoj školi Jagode Truhelke iz Osijeka.

Cilj posjete slovenske škole bio je prenijeti znanja i iskustva o programima rada s darovitim učenicima, kao i upoznati se s izvanučioničkim, terenskim i outdoor aktivnostima povezanim sa specifičnostima slavonskog kraja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Slovenska škola ujedno je i partner OŠ Jagode Truhelke u projektu Erasmus+, KA1 Krea(k)tivnost suvremenog učenja u kojoj će se u ožujku 2023. godine provoditi mobilnost naših učenika.

Job Shadowing partnera iz Slovenije sastojao se od prezentiranja rada učitelja OŠ Jagode Truhelke kroz formalne i neformalne metode rada temeljene na odgoju i obrazovanju, kao i od kulturoloških aktivnosti upoznavanja zavičaja.

Prvi dan (ponedjeljak) sastojao se od nastupa dobrodošlice gdje je bilo nekoliko točaka. Učiteljica engleskog i njemačkog jezika Iris Zorić pripremila je na engleskom jeziku konferansu i video o našem gradu i školi te pjesme na njemačkom jeziku Ein bisschen Frieden koju su otpjevali učenici 7. razreda, a učiteljica produženog boravka Marija Šomoljanski pripremila je folklornu scensku izvedbu s učenicima 2.a razreda.

Učiteljica razredne nastave Liana Mur predstavila je s učenicima 2. b tradicionalnu slovensku pjesmu Moj očka ima konjička dva na slovenskom jeziku uz sviranje udaraljkama i instrumentalnu pratnju učenica 6. a.

Za vrijeme scenskih nastupa u pozadini su učenici 4. a držali pojedinačna slova s natpisom Pozdravljeni dragi prijatelji, koje su izradili na likovnim radionicama s njihovom učiteljicom Gordanom Herhenreder. Ilustracije slova bile su ukrašene motivima slovenske i slavonske folklorne kulturne baštine.

Nakon pozdravnog djela ravnatelj Franjo Vukelić upoznao je goste s radom i ustrojem škole, a koordinatorica Job Shadowinga školska knjižničarka Irena Bando prezentirala je dosadašnje Erasmus projekte u našoj školi: 3 KA1 (Krea(k)tivnost suvremenog učenja; Kreativna integracija IKT u obrazovanju: Metoda 3IKT i Kreativno učenje, mišljenje, djelovanje i stvaranje) te 4 eTwinninga (Igrajmo se glagoljicom2, Igrajmo se glagoljicom, Upoznaj svoje sugrađane, i Digital Humanists).

Na kreativnom satu njemačkog jezika učenici 8. b razreda i njihova učiteljica engleskog i njemačkog jezika Katarina Ćorković Matančić predstavili su gostima inovativne i kreativne metode učenja stranih jezika sudjelovanjem u raznim međunarodnim projektima. Također, gostima su postavljali razna pitanja na engleskom jeziku o školstvu u Sloveniji, njihovim poslovima, pravima učenika, slobodnom vremenu...

4. a s učiteljicom razredne nastave Gordana Herhenreder, sa stručnom suradnicom knjižničarkom Irenom Bando i s učiteljicom informatike i matematike Anamarijom Buzgo pripremili su kreativnu radionicu inspiriranu slavonskom ornamentikom i zlatovezom. Nakon istraživačkog djela o zlatovezu učenici su izrađivali straničnike za knjige koje su ilustrirali konturnom tehnikom imitirajući zlatovez crtajući ornamente sa slavonskih nošnji.

Razgovaralo se o simbolici slavonskih motiva povezujući ih s načinom života slavonskog kraja. Potom su na informatici ilustrirali na papiru čestitku za Božić koju su ugradili u QR kodove. Potom su u programu Power Point oblikovali etiketu s tekstom o radionici i QR kodom te ih nalijepili na poleđinu straničnika.

Učenici 6. razreda s učiteljicom povijesti i engleskog jezika Lenom Cvenić Lijić proučavali su glagoljičko pismo te su pomoću tableta vježbali pokrete rukom kako naučiti pisati glagoljicu. Kistovima na papiru su pisali slova glagoljice te napraviti glinene pločicu s glagoljskim natpisom ukrašeno pleterom.

Učenici 5. i 7. razreda s učiteljicom hrvatskog jezika Vjekoslavom Hrastović predstavili su razne načine stvaralaštva u kojima dolazi do izražaja kreativnost, originalnost i stvaralačko mišljenje na temelju jezičnih vještina, aktivnoga rječnika i stečenoga znanja. Učenici 7. c su pojasnili postupke diorame, lektire u televizoru, knjige na preklop, pizza lektire predstavljajući prednosti ovakvoga načina analize djela. Učenici 5. a i c su dramatizirali tekst, pripremali rekvizite za kazalište sjena s grafoskopa te izveli igrokaze s lutkama. Također je predstavljen projekt poticanja čitanja Knjiga kojim je ostvarena slobodna posudba i razmjena knjiga među učenicima u svrhu poticanja čitanja po preporuci.

Drugi dan Job Shadowinga započeo je u 7. razredu na satu njemačkog jezika s učiteljicom engleskog i njemačkog jezika Iris Zorić gdje su predstavili brojne inovativne metode podučavanja stranih jezika te prikazali interaktivnu primjenu digitalnih alata koje redovito koriste. Prezentirali su nacionalne i internacionalne projekte u kojima sudjeluju te mnoštvo radova koji su iz njih proizašli: videozapise, autobiografije učenika i biografije poznatih osoba u Voki aplikaciji, digitalne knjige i slikovnice te reklame. Prikazali su aktivnosti suradnje sa stranim zemljama razmjenom pisma, čestitki i videa. Istaknuli su posebnu važnost povezivanja naših učenika s ostatkom Europe i svijeta s ciljem jačanja samopouzdanja u stvarnim komunikacijskim situacijama.

Pedagoginja škole Ana Vukojević u 2. a razredu održala je pedagošku radionicu o razrednim pravilima i poštivanju autoriteta. Radionica je provedena kroz igru i aktivnosti u kojima su sudjelovali i gosti. Nakon održane radionice pedagoginja je upoznala goste iz Slovenije s radom pedagoga u našem školskom sustavu.

Učenici 4. b s učiteljicom razredne nastave Ivanom Kovačić predstavili su radionicu oslikavanja boca, čaša i svijećnjaka decoupage tehnikom koju su organizirali zajedno s učenicima i roditeljima. Svoje su radove darovali gostima koji su bili ugodno iznenađeni sposobnostima i vještinama učenika.

Učiteljica informatike Anamarija Buzgo i učenice 4. b koje pohađaju izvannastavnu aktivnost iz informatike predstavili su dosadašnje uratke u Canvi - božićne čestitke koje pripremaju za učenike OŠ Darda u sklopu eTwinning projekta Igrajmo se glagoljicom2.

Osim toga, predstavljen je i oblik suradnje učiteljica razredne nastave s informatikom na primjeru izrade e-slikovnice Heidi, gdje se prikazala kreativna uporaba IKT interaktivnim korištenjem web alata i aplikacija. Za kraj, učenici su gostima pojasnili rad u programskom jeziku Scratch te prikazali nekoliko zanimljivih primjera programa.

Treći dan Job Shadowinga započeo je u učionici kemije i biologije s učenicima 7. razreda i učiteljicama Sanjom Merdić (učiteljicom kemije) i Vesnom Ovničević (učiteljicom biologije) na radionicama Sajma zdravlja, gdje su učenici prezentirali hranjive vrijednosti raznih prehrambenih proizvoda (smothie od povrća i voća, mousse od soka slanutka i tamne čokolade, zdrave grickalice bučnih sjemenki, čips od algi, humus od slanutka, čaj s medom.) Učenici su također izložili postere i modele organa ljudskog tijela te prezentirali razne zanimljive teme o biologiji i ekologiji. Učenici 6.razreda su prezentirali načine istraživanja voda s ciljem osvještavanja važnosti očuvanja voda, a na kraju sata su provjerili svoje znanje pomoću kviza izrađenog u aplikaciji Kahoot.

Projekt Naturavita, koji govori o važnosti čuvanja šuma i drveća, predstavili su učenici 2. b razreda s učiteljicom razredne nastave Lianom Mur. To su povezali s obradom lektire Pismo iz Zelengrada (eko priča u stihovima) te su prezentirali na koji način znaju prepoznati tragove životinja u šumi.

Učenici osmih razreda na nastavi likovne kulture radili su na teksturama oblikovanjem gline s ciljem izrade autoportreta. Učitelj likovne kulture Dubravko Milinković pojasnio je specifičnosti rada u nastavi likovne kulture kojoj je primarni zadatak poticanje kreativnosti.

Četvrtak je započeo prezentacijom rada produženog boravka likovnom radionicom izrade čestitke za Božić u kojoj su sudjelovali učenici i gosti iz Slovenije. Učiteljice produženog boravka Ivana Boras i Iva Bugarin prezentirale su kompletan rad produženog boravka, a gostima su pripremile domaće slastice koje su učenici napravili za Advent.

Psihologinja Martina Ivandić prezentirala je načine identifikacije darovitosti kod učenika u školi te je predstavila regionalni projekt Škola 21. stoljeća-Škola za kreativnost koji se provodio s potencijalno darovitim učenicima u našoj školi. Prikazane su didaktičke igre koje su korištene za razvoj divergentnog mišljenja, kao i razne aktivnosti koje su se s učenicima provodile tijekom projekta (istraživanje emocija, mindfulness tehnike, rad s asocijativnim kartama, zadatak poticanja kreativnog razmišljanja itd.). Gosti iz Slovenije su se i sami okušali u jednom kreativnom zadatku gdje se mogla figurativno utvrditi razvijenost kreativnosti kod svakoga od njih.

Programe s darovitima prikazala je stručna suradnica knjižničarka i koordinatorica ovog Job Shadowinga Irena Bando koja je predstavila program Tima za kreativni razvoj i kreativne programe škole kao što su Virtualni dani darovitih te projekti kulturne baštine o glagoljici i slavonskoj ornamentici. U drugom djelu predstavila je kreativan rad školske knjižnice u poticanju čitanja i istraživanja, razvijanja informacijske pismenosti i kreativnosti te inovativno korištenje suvremene tehnologije u knjižnici.

Prezentirali su se i vanjski projekti s darovitima u koje je škola bila uključena, kao što je Centar izvrsnosti Osijek, dugogodišnje sudjelovanja učenika i nastavnika na Školi stvaralaštva Novigradsko proljeće, višegodišnje sudjelovanje na Međunarodnoj kiparskoj koloniji Črnomelj u Sloveniji i sudjelovanje na svjetskom dječjem festivalu Bread of peace u Istanbulu.

Predstavljen je nacionalni projekt za školske knjižnice Stvarajmo eKreativno, kojeg vodi naša knjižničarka, kao i e-priručnik Metoda 3IKT s primjerima kreativne primjene IKT nastalog u prošlom KA1 projektu.

Za vrijeme cijelog tjedna boravka gostiju u čitaonici je bila postavljena izložba kreativnih radova proizišlih iz raznih radionica i projekata u školskoj knjižnici.

Posljednji primjer kreativnog rada u našoj školi bila je kreativna radionica s učenicima 4. razreda i učiteljicom engleskog jezika Vedranom Čerinom koja je predstavila sudjelovanje u eTwinning projektu Presenting my Christmas. Učenici su rješavali niz zadataka, a svakim riješenim zadatkom bi otkrili sljedeći trag koji ih je vodio u potrazi za blagom. Kroz zadatke su se upoznali s kulturom zemalja engleskog govornog područja te običajima vezanim uz proslavu Božića i Nove Godine. Jedan od zadataka kojeg su u svojoj potrazi trebali izvršiti bila je izrada božićnih čestitki, a koje će učenici razmijeniti sa svojim vršnjacima iz drugih europskih zemalja.

U ovom dijelu programa Job Shadowinga za goste iz Slovenije se organizirao razgled grada te su se obišli: konkatedrala sv. Petra i Pavla, secesijske zgrade u Europskoj Aveniji, centar grada i gradske znamenitosti, Hrvatsko narodno kazalište, Sakuntala park, Osječka šetnica Promenada te stari dio grada Tvrđa.

Sljedeći dan se posjetio Ivandvor - Državna ergela lipicanaca, nakon čega se u Đakovu obišao Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera te Đakovačka katedrala Svetog Petra. Također se posjetila kripta đakovačke katedrale gdje je otvorena izložba sakralnih kiparskih djela iz zbirke ljevaonice umjetnina Ujević.

U srijedu je skupina djelatnika naše škole odvela goste u obilazak Baranje: Kopačkog Rita, dvorca Tikveš te zanimljivih starih baranjskih sela i mjesta (Lug, Karanac, Vardarac, Bilje).

U četvrtak, u okviru terenske nastave, gostima se predstavio Edukacijsko-posjetiteljski centar Naturavita gdje su pripremljena predavanja i obilazak terena, a po završetku posjeta gosti su od organizatora dobili edukacijske materijale za rad s učenicima.

Posljednji dan (petak) u okviru kulturološko-zavičajnog programa organiziran je odlazak u Vukovar gdje se obišlo spomen groblje Ovčara, povijesni galerijski centar Vukovarski toranj te Gradski i Vučedolski muzej.

Iskustvo Job Shadowinga bila je izazovna prilika okušati se u organiziranju i predstavljanju rada djelatnika škole, ali i u osvještavanju važnosti prenošenja znanja, iskustva u svrhu samoaktualizacije vlastitog rada i jačanja partnerskih odnosa te iznimna važnost i dobrobiti sudjelovanja u Erasmus projektima.


Izdvojeno

Reci što misliš!