Lifestyle / Ostalo

U trajanju 80 sati

UTŠO upisuje polaznike za program koji ih obučava za posao kuhara jela slavonsko-baranjske kuhinje

UTŠO upisuje polaznike za program koji ih obučava za posao kuhara jela slavonsko-baranjske kuhinje
PR

U sklopu projekta UP.03.3.1.05.0006 RCK VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku upisuje polaznike za program obrazovanja Kuhar jela slavonsko-baranjske kuhinje

Slavonska ravnica najveće je plodno tlo u Hrvatskoj te je upravo ta plodnost rezultat raznovrsne i bogate slavonsko-baranjske kuhinje. Gastronomija je više od djelatnosti, ona predstavlja način života i izvor zadovoljstva. Uz pripremu hrane i njezino posluživanje, u ovom području usko su vezani ljudski odnosi i komunikacija.

Slavonsko-baranjsku enogastronomiju odlikuju visoko kvalitetni suhomesnati proizvodi, specijaliteti pripravljeni od riječnih riba, raznovrsne slastice, kao i vrhunska vina. Upravo bogat i širok asortiman domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kao i širok spektar tradicionalnih jela našeg kraja, pripremom i kušanjem „po recepturi naših starih“, ali u „novom i modernom ruhu“ omogućuje da naša gastronomska baština zadovoljava istančana nepca gosta 21. stoljeća.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U sklopu projekta UP.03.3.1.05.0006 RCK VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku upisuje polaznike za program obrazovanja Kuhar jela slavonsko-baranjske kuhinje.

Program obrazovanja za posao kuhara jela slavonsko-baranjske kuhinje u trajanju 80 sati mogu upisati osobe koje imaju minimalno završenu srednju školu – podsektor ugostiteljstvo ili pak tri godine radnog iskustva u kuhinji, odnosno tri godine rada u ugostiteljskim objektima na poslovima kuhara.

Ivan Gašpić, strukovni nastavnik kuharstva u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek priča nam kako moramo paziti na svoj identitet s obzirom na to da je gastronomija važan dio našeg načina života. Smatra kako tradicijska jela nisu u dovoljnoj mjeri uvrštena na jelovnike u restoranima. I upravo zato naglašava kako Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku upisuje polaznike za program obrazovanja Kuhar jela slavonsko-baranjske kuhinje.

„Upisujemo ukupno 15 osoba. Riječ je o nadogradnji na postojeće znanje kako bi u konačnici naša tradicionalna jela završila na stolovima u slavonsko-baranjskim ugostiteljsko-turističkim objektima. Sjedinili smo jela koja su najspecifičnija za naš kraj, Slavoniju, Baranju i dio Srijema. Izdvojio bih, primjerice, naša klasična jela, suhomesnate proizvode, kulen ili kulin, čvarci, pašteta od čvaraka, topla predjela sarma, prilozi, primjerice, granatir marš, poderane gaće, langošice, slavonska seljačka juha. Od ribljih jela imamo šarana na rašljama, fiš paprikaš, perkelt od soma. Također, imamo razna jela od crne svinje ili podolca. Zatim imamo desertna jela, to su makovnjača, orahnjača, salenjaci, pogačice s čvarcima. Moja poruka čitateljima je da trebamo koristiti lokalne recepte i kuhati domaće jer prehrana je važna za svakoga od nas i to ne samo zbog identiteta nego i zbog zdravlja. Dakle, jedimo lokalno i jedimo zdravo. Svi proizvodi koje uzgojimo ovdje u krugu 50 do 100 kilometara daleko su kvalitetniji od onih iz uvoza“, navodi Gašpić.

Igor Vlatković, chef u restoranu Citadela u baranjskom Vardarcu, kuhar je specijaliziran za tradicijsku kuhinju koji će biti mentor tijekom programa obrazovanja Kuhar jela slavonsko-baranjske kuhinje.

„Pun je pogodak, rekao bih, ta suradnja između Ugostiteljsko-turističke škole Osijek i restorana jer će učenici u konačnici nakon završetka obrazovanja završiti kod nas u kuhinji i bolje nam je da dobijemo što vještijeg naučnika, nego da ga moramo učiti od nule. Govorim to iz razloga što u restoranu imamo jako puno posla i ne možemo se baš u potpunosti posvetiti obrazovanju, dok ovaj program upravo to nudi. S obzirom na to kako sve više ljudi dolazi u Baranju prepoznajući naša jela od ribe i divljači i sve više guštaju u perkeltu od podolca, koje je naše izvorno slavonsko govedo, veseli me što ćemo nakon završetka programa obrazovanja kuhara jela slavonsko-baranjske kuhinje dobiti osobe koje odmah staju uz bok s nama i bit će spremni samostalno pripremati naša tradicionalna jela”, ističe Vlatković.

Marinko Rotim, chef u restoranu Crna svinja posebno ističe veliku kvalitetu domaćih namirnica i dodaje kako moramo težiti jednostavnosti pripreme, a opet s druge strane, kaže, od naših izvrsnih različitih proizvoda mogu se čuda raditi. Kao mentor budućim polaznicima programa obrazovanja Kuhar jela slavonsko-baranjske kuhinje poručuje kako ih posao ne smije sputavati u kreativnosti.

„Budućim polaznicima imamo što pokazati i želimo dijeliti svoje znanje. Jedan od najboljih primjera koji opisuje naše prednosti i kvalitetu je ulaganje u edukaciju i svi dajemo najbolje od sebe. Nama je postignuće svaki zadovoljan gost i mi im se maksimalno posvećujemo. Mladim kuharima uvijek kažem kako gosti žele domaću izvornu hranu, oni je prepoznaju i ne možete ih prevariti, to mora biti ključ našeg uspjeha. Naša hrana ljude treba vratiti u djetinjstvo, oni prepoznaju okuse hrane kakvu su im njihove bake spremale. Tu nemate pojačivača i začina, samo papar, sol i malo muškata”, zaključuje Rotim.


Izdvojeno

Reci što misliš!