Lifestyle / Ostalo

NA DVORU SNOVA

Nakon dvije godine pauze u Đakovu održan Božićni bal lipicanca

Nakon dvije godine pauze u Đakovu održan Božićni bal lipicanca
Dubravka Petrić/PIXSELL

Lipicanci su konji prekrasnog izgleda i elegancije, kretanja i sposobnosti učenja. Svoj dom su u Đakovu našli spašavanjem iz Lipica pred Napoleonovom vojskom, a kada vam vjeruju, kažu u Đakovu, pokazuju sve što mogu i znaju, kao i gostima večerašnjeg bala

Svi putevi vodili su sinoć u Đakovo na 9. Božićni bal lipicanaca. "Na dvoru snova" naziv je ovogodišnje glazbeno-scenske predstave s konjima, jahačima i vozačima u Đakovu. Dio je ovo božićne priče u kojoj nas lipicanci vode u vrijeme baroka i bečkog dvora. Jedinstven glazbeno scenski spektakl đakovačke ergele koja djeluje više od 500 godina, a više od 200 uzgaja lipicance, privukao je brojne posjetitelje iz raznih dijelova Hrvatske.

"Gosti su stigli iz Istre, Rijeke i Dubrovnika", rekla je za RTL Danas Silvija Butković, voditeljica turizma Državne ergele Đakovo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Lipicanci su konji prekrasnog izgleda i elegancije, kretanja i sposobnosti učenja, idealni za profesionalne jahače i omiljeni danas kao i nekada na kraljevskim dvorovima.

Svoj dom su u Đakovu našli spašavanjem iz Lipica pred Napoleonovom vojskom, a u Đakovu njihov uzgoj počinje u vrijeme biskupa Strossmayera. Iznimno su pametne, ali i osjetljive životinje pa se s njima treba postupati pažljivo i s puno ljubavi, kako bi se izbjegao stres i dobilo povjerenje. A kada vam vjeruju, kažu u Đakovu, pokazuju sve što mogu i znaju, kao i gostima bala.

"Čeka ih 130 sudionika uz 30 prekrasnih bijelih pastuha, a za najmlađe 6 bijelih predivnih ponija", dodala je Butković.

Božićni bal lipicanaca 2022. Fotogalerija

Đakovački lipicanci cijeli svijet su impresionirali svojim glumačkim sposobnostima u Disneyevom filmu "Čudo bijelih konja". Svoju ljubav i naklonost pokazala im je i kraljica Elizabeta posjetivši ih u Đakovu, a oduševili su i sve goste na svom tradicionalnom božićnom balu.


Izdvojeno

Reci što misliš!