Lifestyle / Ostalo

Projekt „Što ćeš danas jesti?“

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole oživljavaju stara švapska jela osječkih omama

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole oživljavaju stara švapska jela osječkih omama
RCK VIRTUS

Projekt će se provoditi u pet termina, prvi susret održan je 14. studenog, a iduća je radionica u ponedjeljak, 21. studenog

Stara njemačka jela osječkih omama (baka) pripremaju učenice i učenici, kuhari i slastičari Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škole, Osijek. Kuhaju, peku i čuvaju tradiciju u pokaznom praktikumu, u sklopu projekta „Što ćeš danas jesti?“ Njemačke zajednice Zemaljske udruge Podunavskih Švaba iz Osijeka.

„Ideja je očuvati njemačke stare recepte i prenijeti ih na mlade generacije. Da se učenici, budući kuhari i slastičari upoznaju s receptima te ih kasnije, kad počnu raditi, koriste u restoranima, da ta jela i slastice ožive u menijima. Projekt financira Ministarstvo unutarnjih poslova i domovine Savezne Republike Njemačke“, objasnila je Hanna Klein iz Njemačke zajednice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Projekt će se provoditi u pet termina, prvi susret održan je 14. studenog, a iduća je radionica u ponedjeljak, 21. studenog. Sudjelovat će minimalno 75 učenika koje će kroz recepte voditi nastavnica slastičarstva Marina Majdenić te nastavnici kuharstva Spomenka Dundović i Zdravko Perković.

„Zanimljivo je jer u sklopu hrvatske nacionalne kuhinje odrađujemo nacionalna jela i upravo će nam ovo dobro doći jer su se recepti njemačke kuhinje uvriježili u našim domaćinstvima i hrvatskoj gastronomiji. Već na prvom susretu smo vidjeli zainteresiranost učenika i radujemo se svakom sljedećem susretu“, rekla je nastavnica kuharstva Spomenka Dundović koja je s učenicima pripremala svima poznatu ajmpren juhu.

Slastičarke iz 2. S pripremile su rolat s pekmezom od šljiva i biskvitni kuglof, slastice koje su omame pravile za uživanje uz popodnevni čaj ili kavu.

FOTO: RCK VIRTUS

„Slastice su stare i dobro nam poznate jer su još uvijek u uporabi. Učenici su zadovoljni, nadaju se da će stečena znanja  upotrijebiti jer kod kuće rade slične stvari. Puno stvari moraju procijeniti, da bi mogli odraditi konačno jelo. A svoja znanja vezuju uz iskustvo od kuće i u školi“, objašnjava nastavnica slastičarstva Marina Majdenić.

„Bilo je zabavno raditi, malo je stresno, ali jako zanimljivo. Naučili smo napraviti njemački kuglof, nisam ga nikad prije radila, nisam imala priliku dok smo rolate radili“, ispričala je Marija Ana Kiš iz 2. S.

Budući kuhari pripremali su krumpir s pržolicom i punjena pileća prsa s lješnjakom. Oživljena gastronomija osječkih Nijemaca zainteresirala je učenike i mirisima napunila cijelu Ugostiteljsko-turističku školu.

FOTO: RCK VIRTUS

„Bilo je vrlo interesantno, dosta se toga može naučiti kroz stare recepte. Kod kuće pravimo kuglof i rolate, ali juhu ne baš. Jela su sočna i ukusna. Naučio sam tehnološke postupke, poput poširanih jaja. I sve što sam naučio, primjenjivat ću na praksi, u školi i kod kuće jer mi se sve svidjelo“, rekao je Jurica Jaman iz 2. razreda.

Po završetku projekta „Što ćeš danas jesti?“ objavit će se knjižica recepata, a postupak pripreme svakog jela u videozapisu bit će podignut na web stranici i YouTube kanalu Njemačke zajednice.

Projekt je financiralo Ministarstvo unutarnjih poslova i domovine Savezne Republike Njemačke, a provodi ga Njemačka zajednica Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, Osijek u suradnji s RCK UTŠO, u sklopu horizontalnih aktivnosti projekta VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti – KK.09.1.3.01.0020. Održava se u pokaznom praktikumu RCK Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek koji je kroz projekt VIRTUS financirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


Izdvojeno

Reci što misliš!