Lifestyle / Ostalo

edukativno i zabavno

30 učitelja Erasmus+ projekta u Osnovnoj školi Višnjevac

30 učitelja Erasmus+ projekta u Osnovnoj školi Višnjevac
PR

Cilj je ovog projekta upoznavanje s načinima uporabe novih tehnologija u nastavi

U sklopu već petog u nizu Erasmus+ projekta Osnovne škole Višnjevac, od 24. do 28. listopada ugostili su projektne partnere, 30 učitelja iz pet zemalja. Projekt „Exchanges of Digital Unity-Technology" (radni naslov: "Razmjena digitalnih tehnologija u nastavi“) provodi 6 projektnih partnera putem razmjene učitelja.

Nositelj projekta je latvijska škola Zentas Maurinas Grobinas novada vidusskola iz grada Grobiņe. Osim Latvije, zemlje partneri u projektu su Turska (grad Ankara; škola Sincan Ilkokulu), Rumunjska (grad Jibou; škola Scoala Gimnaziala Lucian Blaga), Poljska (grad Janowiec; škola Zespol Szkol w Janowcu), Španjolska (grad Las Palmas de Gran Canaria; škola CEIP ALISIOS) i, naravno, Osnovna škola Višnjevac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Projekt se provodi od 25. studenog 2020. do 31. kolovoza 2023. godine. Ovo je četvrta mobilnost projekta, a prije toga su sudjelovali u mobilnostima u Turskoj, Latviji i Poljskoj.

Goste su s radošću dočekali prigodnim programom dobrodošlice koji su pripremile učiteljice Alma Mance i Željka Čokolić. Nakon programa dobrodošlice su učenici poveli goste u razgledanje škole, a potom su zajednički organizirali Europski internacionalni ručak na kojemu su svi partneri međusobno učili o nacionalnim jelima i kušali ih.

Cilj je ovog projekta upoznavanje s načinima uporabe novih tehnologija u nastavi, stvaranje interaktivnih i dojmljivih predavanja uz pomoć digitalnih tehnologija, razmjena iskustava te učenje o različitim kulturama, ravnopravnosti i poštovanju naših projektnih partnera. Uža tema mobilnosti u našoj školi bila je uporaba digitalnih igara u nastavi.

Učitelji škole Petra Lang Dumančić, Mirjana Bagarić, Lada Malinović, Ana Andrić, Mislav Zemljak i Natalija Krešo održali su edukaciju i ogledne nastavne sate za goste. Educirali su goste kako samostalno koristiti  QR code, Wordwall, Plickers, Wizer me, Wisc, Mimio, Super teacher tools s ciljem izrade igara koje će obogatiti nastavu.

Osim učitelja škole, svoj doprinos sadržajnijem projektu dali su  djelatnici Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije Hrvoje Kereta, Ida Đurkić i  Zdenko Kupanovac poučavajući nas o „3D modeliranju i printanju“ te o „mBot robotima“. Edukacija i razmjena iskustava među učiteljima bili su izuzetno korisni i sigurno će obogatiti rad svih učitelja.

Uz učenje o digitalnim igrama svakodnevno su organizirane zabavne igre/izazovi/natjecanja među partnerima. Gosti su učili hrvatski, zanimljivim aktivnostima upoznavali  našu školu, međusobno se nadmetali u brzini i spretnosti. Kako bi se zabavili i opustili, organizirana je glazbena radionica „Afrički bubnjevi džembe” pod vodstvom Marija Kodžomana.

Ova mobilnost je, između ostalog, izvrsna prigoda za promociju našeg prekrasnog grada. Goste je s povijesnim i kulturnim znamenitostima Osijeka upoznao Mislav Zemljak, učitelj povijesti i geografije. Slavonski šarm i ugođaj te dušu slavonsku gosti su mogli osjetiti sudjelujući u radionicama koje su vodili KUD Josipovac i KUD Leopold u prostoru škole.

Drmež, bećarac, tamburica i tradicionalna slavonska nošnja približili su im naš kulturni identitet. Na ribnjaku Plaviš, naši domaćini Senka i Stjepan Koški organizirali su natjecanje u pecanju i pripremu hrane na otvorenoj vatri. Gosti su  uživali u tipičnoj slavonskoj dobrodošlici i prekrasnoj prirodi koja okružuje ribnjak.

U Prezentacijsko-edukacijskom centru Tikveš  uz pomoć naprednih digitalnih tehnologija, na zabavan i interaktivan način upoznali smo se s povijesnim događanjima te prirodnim značajkama i važnosti Parka prirode Kopački rit.

Partnerima iz Španjolske, Latvije, Poljske, Rumunjske i Turske ovo je prvi susret s našom zemljom. Oduševljeni su našom školom, našim gradom te toplinom i prijateljstvom koji su ih pratili u svakom trenutku njihova boravka.

Projektni tim učitelja OŠ Višnjevac, Melita Krstić (koordinator projekta), Dane Končar (ravnatelj), Petra Lang Dumančić, Lada Malinović, Senka Lončar, Natalija Krešo, Ni kolina Jakić, Mislav Zemljak, Alma Mance, Silvija Vukašinović, Anica Ivković, Ana Andrić i Mirjana Bagarić zahvaljuje svima koji su nam pomogli da ovu mobilnost organiziramo na najbolji mogući način, što su nam u više navrata naglasili naši gosti koji imaju samo riječi hvale.

Bilo je to za sve iskustvo koje osnažuje, ohrabruje i potiče jer velika je privilegija biti okružen divnim, pozitivnim i prijateljski nastrojenim ljudima što je, uz edukaciju, i najveća vrijednost Erasmus+ projekata.

Projekt se nastavlja, a sljedeće druženje s dragim partnerima i prijateljima bit će u veljači 2023. kada putuju u Španjolsku, u Las Palmas de Gran Canaria. 


Izdvojeno

Reci što misliš!