Lifestyle / Ostalo

pet dana mobilnosti

Mobilnost djelatnika OŠ Popovac u Litvu u sklopu Erasmus+ projekta

Mobilnost djelatnika OŠ Popovac u Litvu u sklopu Erasmus+ projekta
PR

U navedenom projektu riječ je o školskom partnerstvu između pet škola, iz Turske, Portugala, Italije, Litve i Hrvatske

Od 17. do 21. listopada 2022. učenici i učitelji OŠ Popovac u sklopu Erasmus + Travel To The Future With My Waste projekta putovali su u Litvu.

U navedenom projektu riječ je o školskom partnerstvu između pet škola, iz Turske, Portugala, Italije, Litve i Hrvatske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cilj projekta je razviti vještine odabira proizvoda koji će ostaviti manje otpada i dizajniranja inovativnih materijala na tu temu. Ovaj put, na ostvarenju projekta radilo se u radionicama koje su se održale u Litvi.

Prvi dan mobilosti

Stigavši u grad Kaunas, prvi dan proveli su u školi domaćina gdje su ih dočekali pjesmom i plesom. Nakon dobrodošlice, uslijedilo je razgledavanje škole te predstavljanje aktivnosti svih država partnera. Naše učiteljice Sanja Vuksanović-Čančer i Mateja Beck te računovotknja Maja Jakovljević i učenici Igor Osonjački, Charlos Daniel Žemić, Iva Osonjački, Larisa Fulir i Gabriela Kletuš predstavili su sve radionice koje su odradili u sklopu projekta na temu Reduce (prenamijeni). Oduševljeni gostoprimstvom, ljubaznošću i specijalitetima domaćina, poslijepodnevne sate proveli su na radionici recikliranja papira zajedno s učenicima svih država partnera.

Drugi dan mobilosti

Drugi dan započeo je posjetom kampu „Gerviu lizdas“ u mjestu Trakai, gdje su sudjelovali u dvije radionice. U navedenom kampu vidjeli su da je moguće izraditi stambene objekte, namještaj te druge korisne stvari od prenamijenjenih predmeta koje bismo inače bacili. Još jednom su se uvjerili u to da, prenamjenom starih predmeta možemo izraditi nove, smanjiti količinu otpada i upotrebu novih sirovina.

U glazbenoj radionici upoznali su mnoštvo glazbenih instrumenata također načinjenih od predmeta koji su trebali završiti u smeću, međutim prenamijenjeni su u svrhu izrade glazbenih instrumenata (zvečke od kopita životinja, starog papira, starih tkanina, kinder jajeta…).

U drugoj radionici naučili su vrste plastike, na koje načine se recikliraju te su čak i rukovali s usitnjivačem plastike. Nakon edukacije opustili su se u šetnji do dvorca Trakai u drevnom glavnom gradu Litve. Tamo su isprobali litvansko tradicionalno jelo kibinai uz juhu (sultinys) serviranu u čašama.

U kasnim poslijepodnevnim satima bili su počašćeni pozivom domaćina da prisustvuju festivalu u čast svim bakama i djedovima učenika koji se održao u školi. Rado su prihvatili ponudu i uživali u brojnim scensko-glazbenim nastupima učenika. Nakon festivala imali su zadovoljstvo isprobati razne tradicionalne slatke i slane zalogaje.

Treći dan mobilnosti

Sljedeći dan započeo je radionicom u gradskoj knjižnici. Učenici su sudjelovali u aktivnosti izrađivanja novih stvari ponovnim korištenjem predmeta. Radilo se o iskorištenim štapićima, primjerice od sladoleda, od kojih su načinili razne predmete po želji. Mogli biste vidjeti izrađene kućice, brodove, životinje te su ih na kraju imali mogućnost ponijeti sa sobom. Tijekom popodneva učenici su sudjelovali u organiziranoj aktivnosti od strane domaćina. Podijeljeni u izmiješane grupe učenika svih država partnera kako bi se još bolje upoznali, što više zajedno družili te razmjenjivali svoja iskustva, boravili su na svježem zraku na igralištu škole te sudjelovali u igri. Imali su osmišljenu mobilnu aplikaciju uz pomoć koje su dobili zadatke jedan po jedan, pratili su mapu, pronašli mjesto sa zadanim zadatkom te ga riješili. Prije polaska u hotel, zajedničkim snagama posadili su drvo u dvorištu škole koje će ostati uspomena na njihovo zajedničko provedeno vrijeme i ostvarena nova prijateljstva.

Četvrti dan mobilnosti

Tijekom četvrtog dana aktivnosti su se održavale u mjestu Prienai. Tamo su posjetili dvorac te u njemu sudjelovali u edukaciji u kojoj su saznali o povijesti dvorca starog 230 godina te na koji su način ljudi u prošlosti pravili papir od starih tkanina. Uz vodstvo, gdje su vidjeli proces izrade papira, izrađivali su razglednice od već napravljenog papira koje su ukrašavali posebnim žigovima. Imali su priliku i probati jestivi papir s čokoladom. Posjet dvorcu završio je igrom u kojoj je bio zadatak loptama načinjenim od komada tkanine ubaciti u limenu posudu. Nakon toga su posjetili mjesto Birštonas. Ulice i prirodu Birštonasa obišli su ugodnom šetnjom te završili ručkom i povratkom u hotel.

Peti dan mobilnosti

Posljednji dan označio je kraj predivnog druženja i bio rezerviran za završne aktivnosti koje su započele na lokaciji dvorca Kaunas.

U navedenom dvorcu nakon edukacije, održana je ceremonija dodjele certifikata za sve sudionike ovog projekta.

Tijekom cijelog putovanja stjecali su nova iskustva, obilazili zanimljive lokacije, kušali litvanska jela te brusili svoje komunikacijske vještine na engleskom jeziku… Država Litva i sva mjesta koja su posjetili jako su im se svidjeli te su uživali u svakoj minuti raznih obilazaka.


Izdvojeno

Reci što misliš!