Lifestyle / Ostalo

književnost kroz umjetnost

Otvorenje Festivala PUnKt 2022

Otvorenje Festivala PUnKt 2022
PR

I drugo izdanje Festivala raznolikoj publici nudi opsežan program

Jučer (četvrtak, 20. listopada) je u Salonu Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku svečano otvoreno drugo izdanje intermedijalnoga festivala književnosti PUnKt (P - Panonija, U - Umjetnost, n - novi mediji, K - Književnost, t - teorija).

Glavni koordinator festivala Nebojša Lujanović posebne je pozdrave uputio dekanici Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Heleni Sablić Tomić, dekanu Filozofskog fakulteta u Osijeku Ivanu Trojanu,  Goranu Remu (glavnom koordinatoru Festivala s Filozofskoga fakulteta) te studentima i mladim ljudima zbog kojih ovaj festival postoji. „Pod vodstvom i mentorstvom svojih profesora studenti su ponovno dobili prigodu protumačiti književnost iz osobnog iskustva te primijeniti dosadašnja stečena znanja. PUnKt je, zapravo mjesto gdje studenti ispoljavaju svoje talente“, istaknuo je Lujanović.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dekanica Helena Sablić Tomić istaknula je glavnu misiju, odnosno važnost projekta kao što je PUnKt. Naime, Akademija za umjetnost i kulturu i Filozofski fakultet u Osijeku zajedničkim snagama, kao ravnopravni partneri, provode šestodnevni festival koji je koncipiran u četiri cjeline: Teorijski punkt (tribine i okrugli stolovi), Interpretacije (umjetničke obrade književnih djela), Artestiranje (razgovori s umjetnicima o umjetnosti) i Recepcije (razgovori s interpretiranim književnicima).
 

„Umjetnost čita književnost, to je srž festivala. No, u fokus moramo staviti naše studente koji će nakon nas promišljati i prezentirati književnost kroz druge umjetnosti na neki svoj i nadasve jedinstven način“, naglasila je dekanica.

S njom se složio i dekan Ivan Trojan, rekavši kako kvalitetna i iscrpna suradnja između dviju visokoobrazovnih institucija može imati samo pozitivne i uspješne ishode. „Nastavimo li jednako kvalitetno dijeliti interese i raditi na ovakvom projektu pomagat ćemo studente, rast ćemo uz njih i zajedno promišljati umjetnost i književnost.

Nećemo postati, mi već jesmo mjesto afirmacije studenata“, izjavio je dekan. Goran Rem pak naglasio je kako je drugi dio Festivala posvećen Branku Čegecu, poznatom književniku, uredniku i izdavaču koji je nekoliko godina, do ove jeseni, radio i kao nastavnik na Akademiji. 

I drugo izdanje Festivala raznolikoj publici nudi opsežan program. Nakon svečanog otvorenja uslijedila je aleatorička interpretacija atmosfere romana Petera Šuleja koju su izveli studenti Akademije pod mentorstvom asistenta Tihomira Ranogajca. U galerijama Waldinger i Kazamat otvorene su izložbe radova „Neoplanta“ i „51 - roman kao instalacija u prostoru“ prema romanima Laszla Vegela i Dragana Velikića, književnika s kojima su organizirani razgovori koje su vodili studenti Akademije.

Prvi je dan zaključila ScArtLab tribina „Trg slobode i 'Obračun s prostorom'“, održana u Galeriji Waldinger, a sudjelovali su Nenad Rizvanović, Teofil Pančić,  Ahmed Burić i Igor Loinjak uz moderatora Nebojšu Lujanovića.

Podsjetimo, od 20. do 25. listopada na ukupno šest lokacija u Osijeku predstavit će se hrvatski i inozemni autori, publika će se upoznati s različitim umjetničkim izričajima te će se prikazati novi i nadasve drukčiji koncept promicanja kulturnih i umjetničkih tijekova na ovom području.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!