Lifestyle / Ostalo

minimalno održavanje

Mlada Slavonka stvara biljne terarije ili od milja "zelene ljubimce"

Mlada Slavonka stvara biljne terarije ili od milja

Biljni terarij predstavlja zatvorenu staklenu kupolu u kojoj su posađene žive biljke

Za vrijeme pandemije kreativna Ana Hrgovčić otkrila je svoj životni poziv. Pronašla je svoju strast u izradi živih zelenih svjetova u staklenim kupolama.

Naime, Ana svoja zelena umjetnička djela naziva biljnim terarijima ili od milja “zeleni ljubimci”. Biljni terarij je samoodrživi ekosustav u staklenci koji je potrebno zaliti tek jednom u 4 mjeseca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ana je otkrila svoj poziv na veoma neobičan način, dok je na putovanju kroz Nizozemsku otkrivala čari europske prijestolnice biljaka. Ubrzo nakon toga vratila se u rodnu Slavoniju i započela s izradom biljnih terarija, pametnih vrtova u staklu. Nakon godinu dana pokušaja i pogrešaka Ana je smislila savršen recept za biljni terarij. Sada njezini biljni terariji žive godinama uz minimalno održavanje.

Kako biljke žive unutar staklenke?

"Biljni terarij predstavlja zatvorenu staklenu kupolu u kojoj su posađene žive biljke. Biljke dišu preko procesa fotosinteze, a samostalno se zalijevaju procesima kondenzacije (maglica) i transpiracije. Biljke u terariju nije potrebno gnojiti jer se unutar zemlje nalaze sitni mikroorganizmi koji proizvode gnojivo, ali i istovremeno čiste terarij od listića koji padnu na tlo", kaže nam Ana.Urbane džungle u staklenkama je potrebno samo pozicionirati na svjetlu lokaciju na kojoj se staklenka neće zagrijavati. Ako se pitate što se događa kada biljke narastu odgovor je da se biljke šišaju (nikada se ne presađuju). Zbog pametnog načina sadnje terarij se zalijeva tek četiri puta godišnje.

"Biljni terariji su idealni za putoholičare, ali i one kojima su i kaktusi uvenuli. Minimalno održavanje ovaj je koncept stavio na vrh ljestvice biljaka prikladnih za urede. Neobičan izgled privlači čak i biljkoljupce jer su terariji relativno nov koncept s kojim se puno ljudi nije susrelo pa su odlična ideja za poklon", dodaje Ana koja danas terarije izrađuje pod nazivom BILJKE.PLANTS.

U dvije godine Ana je izgradila pravo mala zeleno carstvo. Otvorila je trgovinu u Zagrebu na Ilici, a radionica u kojoj izrađuje terarije nalazi se u Vinkovcima. Ana uskoro planira otvoriti i plant shop s terarijima u Slavoniji gdje će svaki Slavonac moći pronaći samoodrživu biljku koja garantirano uspijeva.


Izdvojeno

Reci što misliš!