Lifestyle / Ostalo

kreativni i ekološki

Održan ekološko održivi festival PLANTida u Osijeku

Održan ekološko održivi festival PLANTida u Osijeku
Tomislav Šilovinac

U Osijeku se održao festival kreativnih i ekološki osvještenih mladih ljudi

Na drugom izdanju ekološko održivog festivala PLANTida organizatori, udruga PLANTaža imali su priliku ugostiti razne radionice, predavanja, izlagače te second hand buvljak.

Za gastro ponudu pobrinuli su se Udruga Pobjede, Plodovi.hr te Rubicon pub. Predavanje o prirodnoj gradnji u Turskoj, u sklopu projekta Urbani Osijek, održala je arhitektica i članica Udruge PLANTaža Dubravka Pušić, a netom prije održana je javna rasprava o osječkim parkovima i načinu na koji se koriste zelene površine Grada Osijeka. Ostali popratni sadržaji bili su radionica neverbalnog teatra Mire Sekereš te promocija knjige ''Perunikine besjede'' udruge ''Littera''. Također, u sklopu festivala organiziran je buvljak ''Pazarenje'' čiji je glavni cilj potaknuti građane na ponovno iskorištavanje odjeće kako bi se smanjilo zagađenje tekstilne industrije.Osim građana, novo ruho dobile su i tri klupe u ružičnjaku koje su oslikali članovi udruge ''Likar''. Radionicu izrade cvjetnog nakita održala je Poljoprivredno šumarska škola iz Vinkovaca, a građani su dobili priliku okititi se i jesenskom krunom od lišća uz pomoć Društva Naša djeca Grada Osijeka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U sklopu dva projekta Udruge PLANTaža, održane su radionice izrade fanzina s temom ''Spas planeta'' te ''Eko potraga'' rijetkih biljaka u Parku kralja Držislava. Kreativni dio programa upotpunili su studenti Akademije za umjetnost i kulturu svojom prodajnom izložbom ''Cash&Carry''. Cjelokupni festival glazbenim programom zaokružio DJ Vladimir Božić.

PLANTida je drugi događaj Udruge PLANTaža koji na jednom mjestu okuplja kreativne, ekološki osvještene te organizirane pojedince i organizacije civilnog društva koji svojim primjerom ističu važnost očuvanja okoliša i promicanja održivog razvoja. PLANTida nudi radionice za djecu i  odrasle, javne rasprave uz gastro ponudu s ciljem educiranja, razmjene iskustava, međugeneracijsku suradnju te obogaćivanje ekološko- kulturnih sadržaja u gradu Osijeku.Udruga PLANTaža djeluje na području grada Osijeka od 2014. godine te je do sada uspješno provela 250 aktivnosti te 50 projekata na polju promicanja kulture, umjetnosti, društvenog poduzetništva, zaštite okoliša i održivog razvoja. Među najznačajnijim svakako su projekti Urbane intervencije koji razvijaju i populariziraju „uličnu“ umjetnost (street art) na nekoliko gradskih lokacija. Edukativni projekti u suradnji s osnovnim i srednjim školama MOSS- Mobilna solarna stanica i Zelena školica, društveno-poduzetnički projekt Osječka knedla te Međunarodni dan jazza. Udruga PLANTaža trenutno broji 48 članova i 25 aktivnih volontera te provodi projekte financirane sredstvima Europske unije poput projekata Zlatne godine i Vučedol-our shared heritage.


Izdvojeno

Reci što misliš!