Lifestyle / Ostalo

održivost i očuvanje lokaliteta

Biciklom ili javnim prijevozom na TIKfest – festival oživljene povijesti i gastronomije

Biciklom ili javnim prijevozom na TIKfest – festival oživljene povijesti i gastronomije

Program festivala sastoji se od tri dijela, a na festival je moguće doći na nekoliko načina

U subotu, 7. svibnja, kompleks dvorca Tikveš bit će glavno mjesto održavanja prvog festivala oživljene povijesti i gastronomije – TIKfesta. Projekt Transdanube Travel Stories za cilj ima podržati održivi razvoj turizma na lokalitetima uz Dunav, a festival je dio ovog velikog projekta. Osmišljen je bogati program koji će, od 10 do 19 sati, sudionike i posjetitelje vratiti u povijest, a uz dvorac i kompleks koji ga okružuje, doživljaj će biti potpun. Važno je naglasiti kako ulazak na festival nije moguć osobnim automobilom. Oni željni dodatne avanture mogu krenuti biciklom do Tikveša, a za sve ostale bit će organizirani besplatni autobusi kod prijemnog centra Kopački rit do kojeg svi koji žele mogu doći osobnim automobilom i parkirati ga na organiziranom parkiralištu ili iz Osijeka sa stajališta pored mosta Franje Tuđmana za polazak je potrebna registracija.

Program festivala sastoji se od tri dijela. Prvi dio – Rimljani na Dunavu, počinje u 10 sati interpretativnom šetnjom kompleksom dvorca Tikveš, a šetnju će voditi nadvojvotkinja Von Habsburg (Nikolina Baškarad). Poseban dio prvog dijela programa zasigurno je prezentacija rimske legije VI Herculia i borba posjetitelja s Legionarima (Red čuvara Grada Zagreba) u 10:55 sati. Besplatni autobus od Tikveša do Osijeka kreće u 12:30 sati. Drugi dio programa festivala su Baranjski alasi, a početak je od 13:30 sati. Za sve ljubitelje ribolova od 14:15 sati održati će se prezentacija tradicijskih ribolovnih alata u suradnji s Društvom za tradicijski ribolov u Kopačkom ritu. Kako naučiti pripremiti šarana na rašljama? Mnogi će imati priliku saznati na radionici koja će se održati u 14:30 sati. Besplatni autobus iz Tikveša za Osijek kreće u 15:45 sati. I treći dio programa – Plemići i pučani u Tikvešu počinje od 16:45 sati kada će se odvijati  radionica za djecu – Rimski vojni tabor. Edukativna radionica: Grb moje obitelji – likovna radionica na temu zastava i grbova kreće u 17 sati, a pola sata kasnije i prezentacija mode visokog građanstva sredine 19. stoljeća. Od 18:45 sati kreće besplatni autobus iz Tikveša za Osijek, a službeni kraj festivala je u 19 sati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kompletan program i satnice možete pogledati na - TIKfest 2022 - program

Zbog posebnosti projekta i naglasku na održivosti i očuvanju lokaliteta, dolazak u Tikveš neće biti moguć osobnim automobilima, ali zato je osiguran prijevoz u suradnji s osječkim GPP-om koji će prevoziti posjetitelje od Osijeka i od prijemnog centra Kopački rit.  

Polasci sa stajališta pored mosta Franje Tuđmana: 9:30 h / 13:00 h / 16:15 h , a uključuju vođeni obilazak nakon dolaska u Tikveš (potrebna je registracija.)

Polasci s prijemnog centra Parka prirode Kopački rit: 10:00 / 11:00 / 12:00 / 13:00 /14:00 / 15:00 / 16:00 / 17:00 (nije potrebna registracija).  

Za ulazak na Festival potrebno je kupiti ulaznicu za Park prirode Kopački rit (20,00 kn po osobi). Upute za kupnju ulaznice dolaze na e-mail adresu nakon ispunjavanja prijavnog obrasca. Prijave za autobus Osijek-Tikveš su otvorene do 4.5.2022., a prijaviti se možete preko poveznice.

Tikfest se održava u sklopu projekta Interreg Danube Transnational Programme, a sufinanciran je sredstvima Europske unije (ERDF, IPA, ENI) i Danubeparks.

Doživimo povijest zajedno – vidimo se u Tikvešu!


Izdvojeno

Reci što misliš!