Lifestyle / Ostalo

nova generacija

Na EFOS-u održan (Tje)dan brucoša 2021.

Na EFOS-u održan (Tje)dan brucoša 2021.

Ekonomski fakultet već osmu godinu za redom svojim brucošima nudi upoznavanje s Fakultetom, kao i studentskim životom

1. listopada 2021. godine započela je nova, 2021./2022., akademska godina. Iako u uvjetima 'novog normalnog', Ekonomski fakultet već osmu godinu za redom svojim brucošima nudi upoznavanje s Fakultetom, kao i studentskim životom, kroz razne radionice i događaje na Fakultetu. Prvi, Orijentacijski dan, odvio se 4. listopada u velikoj dvorani Ekonomskog fakulteta u Osijeku, gdje su studenti 1. godine preddiplomskog sveučilišnog studija Ekonomije i poslovne ekonomije čuli pozdravni govor dekana prof. dr. sc. Borisa Crnkovića, a mogli su i upoznati profesore prve godine studija, kao i poslušati motivacijski govor uspješnog bivšeg studenta Ekonomskog fakulteta u Osijeku, gospodina Jurice Baraća, direktora Pannonian Challenge-a. Prof. dr. sc. Jasna Horvat upoznala je studente s Akademskim bontonom i pravilima ponašanja na Fakultetu, kroz najnoviju knjižicu koju je izdao EFOS. Nakon toga, asistenti su brucošima objasnili sva važna 'pravila igre' na EFOS-u,  i pojasnili osnovne pojmove vezane uz studiranje, kao što su ECTS bodovi, status studiranja, ispitni rokovi i sl. Osim toga, održan je i tradicionalni Orijentacijski lov na informacije unutar zgrade fakulteta koji je pobjednicima donio zanimljive nagrade.  Isti dan, uz vodstvo TZ Grada Osijeka i mr. sc. Sandu Katavić-Čaušić, studenti su imali mogućnost prošetati Osijekom te na edukativan i informativan način upoznati prošlost i sadašnjost našega Grada. 

(Tje)dan brucoša na EFOS-u nastavio se u srijedu, 6. listopada 2021. godine kroz šest radionica koje će brucošima biti od velike koristi u njihovom studentskom životu. Iz Centra osobne moći, gđa Gorana Radetić prenijela je, kroz motivacijsku priču, svoja znanja i iskustva te načine razmišljanja kroz novi pogled na povezanost tjelovježbe i učenja. Izv. prof. dr. sc. Ana Kurtović s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku studentima je održala predavanje o stresu i samopouzdanju – upoznala ih je s oba pojma koje će im biti važno razumjeti tijekom studiranja. Objasnila im je i da je stres normalna pojava koju mogu očekivati, a podijelila je i trikove kako se s njim mogu nositi, kako ga ublažiti i kako ne dopustiti da se prepuste panici i negativnim mislima pred ispit.  Brucoši su saznali i da je samopouzdanje važno, ali da to ne znači da trebaju biti opterećeni uspjehom. Dr. sc. Dražen Novaković na svojoj je radionici na jednostavan način usmjerio brucoše u upravljanju osobnim financijama, dok je dr. sc. Ana Živković na radionici o Emocionalnoj inteligenciji brucoše i sve zainteresirane studente potaknula na razmišljanje o važnosti emocionalne inteligencije u privatnom i poslovnom razvoju te interakciji s drugima – studentima i profesorima. Tihomir Milinović iz Studentskog centra u Osijeku informirao je brucoše o studentskim prostorima i smještaju, studentskoj prehrani, studentskim poslovima i radu preko student servisa. Istaknuo je povlastice korištenja studentske iskaznice – 'iksice' i toga kako je studentski rad jedan oblik plaćene studentske prakse kojim studenti razvijaju svoje vještine i radne navike. Bivši studenti Laura Kraljević, Ivana Marić i Marko Patron, a sadašnji zaposlenici Transcoma Croatia, prenijeli su svoja iskustva i potencijale studentskog rada i rada nakon završenog fakulteta. Kao posljednji gost predavač toga dana, brucošima se predstavila Martina Završki – uspješna osječka poduzetnica i osnivačica malog restorana zdrave hrane ŠPAJZ-a, mnogima poznata po sudjelovanju u projektu STARTAJ HRVATSKA. Kroz inspirirajuće predavanje, Martina je studentima pojasnila važnost zdrave prehrane te objasnila kako odabir hrane utječe na svakodnevne aktivnosti i zdravlje. Nadalje, Martina je tijekom svoje radionice osvijestila studente o lošim navikama u prehrani i dala prijedloge za kvalitetnije obroke.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U petak, 8. listopada 2021. godine, Udruge Duhovnost osječkih studenata DUHOS, članovi Duhos benda i vlč. Mario Žigman održali su radionicu „Pjesmom u novu akademsku godinu“ na kojoj su predstavljene razne aktivnosti udruge: liturgijski tim, medijski tim, volonterski tim, Duhos bend, čuvari Presvetog oltarskog sakramenta te su pozvali brucoše  na uključivanje u rad Udruge putem web stranice, društvenih mreža i aplikacije. Za kraj radionice, Duhos bend odsvirao je i otpjevao nekoliko pjesama. Radionica "S osmijehom u Ekonomijanu" održana je s namjerom studente upoznati s knjižnicom Ekonomskog fakulteta, uslugama koje knjižnica nudi svim učlanjenim studentima, korištenjem knjižničnog kataloga Crolist te upoznavanjem s online bazama podataka. Odaziv studenata je bio zadovoljavajući, studenti su bili interaktivni, pristupili su upisima u knjižnicu i lajkali su Facebook stranicu knjižnice kako bi pratili njezine obavijesti. Kraj (Tje)dna brucoša najavila je izv. prof. dr. sc. Ljerka Sedlan König panelom Sastanak s bivšim …na kojem su Zrinka Antolović, Gordan Šestić, Kristijan Šimičić i Filip Bubalo (Alumni EFOS-a) brucošima u neformalnom razgovoru podijelili svoje savjete. Oni su, svatko iz svog iskustva i perspektive, govorili o studiranju, strategijama učenja, definiranju prioriteta, važnosti uključivanja u izvannastavne aktivnosti tijekom studija, stvaranju prijateljstava i poznanstava, upravljanju vremenom i preuzimanju odgovornosti za svoje odluke. Zadnja radionica održana za brucoše Ekonomskog fakulteta u Osijeku pod nazivom „Marshmallow Challenge“ i vodstvom izv. prof. dr. sc. Julije Perić, poslužila je brucošima kako bi se bolje međusobno upoznali, ali i razumjeli važnost proaktivnosti, kreativnosti, suradnje i timskog rada za uspješno realiziranje ciljeva. Cilj timskog zadatka bio je sagraditi najvišu samostojeću konstrukciju sa sljezovim kolačićem na vrhu, s vrlo oskudnim resursima, i u samo 18 minuta. Bilo je zanimljivo vidjeti različite konstrukcije, ali i kako se studenti snalaze u nepoznatim situacijama, kao i u suradnji s kolegama koje do sada nisu upoznali. Na kraju radionice, razgovaralo se o važnim karakteristikama timova, a neki studenti su se i zasladili sljezovim kolačima. Nakon toga najvrjednijim studentima, onima koji su prisustvovali na najviše radionica podijeljeni su prigodni pokloni Fakulteta. 

Bio je ovo zanimljiv i koristan, iako naporan tjedan  tijekom kojeg su predavači na radionicama  brucoše motivirali, osnažili i pripremili za ovo, vjerojatno najljepše i iznimno važno razdoblje u njihovim životima.


Izdvojeno

Reci što misliš!