Lifestyle / Ostalo

gdje odsjesti u Hrvatskoj?

Što Hrvatsku (osim sunca i mora) čini atraktivnu turistima?

Što Hrvatsku (osim sunca i mora) čini atraktivnu turistima?
Bojan Scitar/Pixsell

U zadnjih nekoliko desetljeća doživjeli smo dosad nenadmašan skok u području turizma i ugostiteljstva. Međutim, osim sunca i mora, što to privlači turiste u Hrvatsku?

Istina je da Hrvatska ima za ponuditi puno više, te sve više turista, domaćih i stranih, to i prepoznaje.

Odmor za duh i tijelo, prirodna bogatstva lijepe naše

Svima daleko poznati zalasci sunca primorja, zlatna polja Slavonije, netaknuta šumska prostranstva Gorskog Kotra i Zagorja privlače turiste mnogih vrsta i želja sa iskustvom kojeg će doživotno pamtiti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Onih željnih avanture, adrenalina i intenzivne zabave mogu svoje vrijeme provesti u nacionalnim parkovima i parkovima prirode poput Velebita i Paklenice i planinarskim stazama svih težina od kojih bi najviše preporučili rutu Ravne Gore, Biokova i već spomenutog Velebita za sve ljubitelje fizičkih aktivnosti.

S druge strane, za goste željne lakših staza i spokojnog iskustva, preporučaju se Istarske pješačke staze poput Parenzana i Grdosela kao i pješačenja po otocima kao što su Mljet i Brijuni, gdje gosti čak mogu i vidjeti tragove davno izumrlih Dinosaura. Isto tako za turiste koji dolaze skupa sa obitelji, mogu uživati u blagodatima naših svjetski poznatih nacionalnih parkova poput Plitvičkih jezera i Krke kao i parka prirode Kopačkog rita gdje mogu doživjeti nezaboravna iskustva prirode u sigurnom okruženju.

U konačnici, bez obzira s koje strane kretao, naši strani gosti mogu uživati u neusporedivoj avanturi ili odmoru u prirodi dok odluče kako će dalje nastaviti svoj put.

Vještina dizajna i ugostiteljstva, gdje odsjesti za vrijeme svojeg puta u Hrvatskoj ?

Jedan od najbitnijih faktora za posjetitelje jest kamo će noćiti za vrijeme svog puta. Tema u kojoj odmah valja napomenuti sve veću popularnost manjih Hostela i raznih kampova, koji nude sve osnove hotelijerstva svojim gostima za sitnija financijaška izdavanja i najčešće vrlo lagan pristup većim lokalnim prometnicama, kolodvorima ili znamenitostima kod kojih su i oni sami najčešće smješteni. Ovakve tipove hotelijerskog objekta često se preporučaju za posjetitelje gradova, vlasnike kamp kućica i sve putnike kojima nije prioritet previše trošiti na noćenje.

No one goste većeg budžeta i želja, Hrvatska nudi mnoštvo u polju elitnog turizma. Od novih hotela najviše kvalitete i ponude poput Maslina resorta na Hvaru, kultnog Libertas hotela u Dubrovniku i Grand Park Hotel u Rovinju koji nude neusporedivo iskustvo hotelijerstva unutar samih objekata koji nude pregršt različitih aktivnosti i usluga, od elitnih kuhinja i zabavnih događaja do masaža i wellnessa.

No, sve popularnije postaju i raskošne vile, čija privatna priroda nalik vlastitom domu sa blagodati blizine svih lokalnih znamenitosti privlače mnoge obitelji stranih turista koji traže najbolje od hotelijerstva no bez većih mana standardnih hotela poput gužvi, nesporazuma s osobljem i manjeg prostora u odnosu veličine i cijene vila, koje pružaju velik kapacitet za privatniji način odmora i veće slobode gostiju koji ih unajme.

Iako su raširene po cijeloj Hrvatskoj, vile ipak prevladavaju na obali. Istra je posebno dobro zastupljena, koja doživljava pravi graditeljski boom. Međutim, svi pomalo vide potencijal u ulaganju u elitni turizam, koji je bolji i za gospodarstvo i za okoliš.

Od Antike do danas, kulturna baština Hrvatske

Svatko od nas upoznat je sa veličanstvenom baštinom Hrvatske, od arene u Puli i Dioklecijanove palače u Splitu pa do Stonskih zidina i Zagrebačke katedrale, objekti  nastali kroz tisuće godina povijesti, čije postojanje većina nas shvaća kao svakodnevnicu privlače gomilu stranih gostiju iz cijelog svijeta svake godine. Činjenica koja nije iznenađujuća pošto se gotovo cijele godine posvuda u Hrvatskoj održavaju razne manifestacije koji svaki posjetitelj može uključiti u svoju rutu.

Tako se, primjerice u spomenutoj Pulskoj areni održavaju prave moderne gladijatorske borbe od lipnja do rujna zvane „Spectacvla Antiqua“ gdje gledatelji mogu uživati u cijelom sklopu zabavnih aktivnosti koje su istovremeno i iskustvo i nauka baštine.

Slične manifestacije se održavaju i u Sinju gdje se jubilarno održava poznata „Alka“ kao i u Koprivnici kamo se održava Renesansni festival kamo se skuplja mnoštvo skupina i udruga koje žive povijest čiji članovi posjetiteljima nude uvid u svakodnevni život Hrvata kroz stoljeća.

Dok, u drugoj strani Hrvatske (i drugom dijelu godine) gosti mogu svjedočiti povijesnom spektaklu Seljačke bune i bitke u Stubici sredinom veljače u kojoj prisustvuje više stotina sudionika i boraca koji su 2019 godine priredili događaj kojem je pristupilo oko 15,000 posjetitelja.

Hrvatska ima što ponuditi

Prošle dvije godine pale su teško na naš turizam, situacija sa globalnom epidemijom COVID-19 nisu nikog ostavile ravnodušnim, posebice sve one koji se za svoj dnevni kruh bave ugostiteljstvom i hotelijerstvom. No uz razvoje cjepiva kao i svim našim bogatstvima prirode, modernog hotelijerstva i široke baštine lijepe naše uvijek privući i stare kao i nove goste da kod nas iskuse još novih doživotnih avantura i sjećanja.


Izdvojeno

Reci što misliš!