Lifestyle / Ostalo

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, tarana…

Mjesec baranjske kuhinje - otkrij tajne pripreme autentičkih baranjskih jela!

Mjesec baranjske kuhinje - otkrij tajne pripreme autentičkih baranjskih jela!

Svakog vikenda od 10. travnja do 2. svibnja otvaramo vrata seoskih domaćinstava i podučavamo gurmane tajnim vještinama pripreme autentičnih baranjskih jela

U Ritu, na Planini i u vinskom podrumu samo za vas u ulozi chefova nastupaju: jedan od najpoznatijih hrvatskih fotografa, posljednji baranjski gajdaš, najživopisniji baranjski vinar i drugi fantastični domaćini.

Otkrijte kako se priprema perkelt od soma, štuka u mundiru, grah u ćupu i druge delikatese, na radionicama koje pripremaju za 25 najbržih hedonista. Neka to bude uvod u otkrivanje baranjske gastronomske baštine i obilazak baranjskih restorana koji samo za vas pripremaju stara jela u novom ruhu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine u bogatoj baranjskoj trpezi! Prvog dana Mjeseca baranjske kuhinje, u subotu, 10. travnja ćete neke od njih i sami moći izraditi i to kod Filipa Golubova Cara, posljednjeg baranjskog gajdaša i čuvara šokačke tradicije. Trgat će se trganci, razvlačit će se lokšice, motat će se čikovi, dok se paralelno krčka paprikaš od domaćih pitlova koji osim u gastronomiji dominiraju i na šokačkim nošnjama. Ne treba zaboraviti da je posljednje registrirano hrvatsko kulturno nematerijalno dobro baranjski šokački vez koji također možete upoznati na ovoj radionici…

Dan poslije, 11. travnja, u starom ribarskom selu Kopačevu, na imanju Galić uz jedan od kopačevskih vodenih kanala tzv. fokova moći ćete otkriti tajnu izrade šarana na rašljama, jedinstvene riblje delicije koja nikoga ne ostavlja ravnodušnima. Bez brige, rašlje će vas čekati spremne, neće morati odabirati materijal za njihovu izradu, ali ćete naučiti razlikovati jasen od vrbe, rogoz od trske i slične tajne kopačevskih ribara.

Učenjaci bi rekli „sinestezija“, a mi kažemo – na nepcu kulen, u nosu miris fiša koji „samo što nije“, u uhu rzanje konja, pred očima divota rascvjetanog dvorišta, a u rukama… pa dobro, još malo kulena, ali i sira, vina i ribe! Vidimo se u Baranji!

PROGRAM:

PAPRIKAŠ OD PIJETLA S TRGANCIMA, LOKŠICAMA I ČIKOVIMA
10.4.2021. / 11:00-13:00 h / Filip Golubov Car, Planina Gajić

ŠARAN NA RAŠLJAMA
11.4.2021. / 11:00-13:00 h / Imanje Galić, Kopačevo

PERKELT OD SOMA
17.4.2021. / 11:00-13:00 h / Vinarija Gerštmajer, Zmajevac

GOLUBOVI S TRGANCIMA
18.4.2021. / 11:00-13:00 h / Seljačko domaćinstvo Kalinka, Gajić

FIŠ PAPRIKAŠ
24.4.2021. / 12:00-14:00 h i 15:00-17:00 h/ Vinarija Alexandar, Kamenac

GRAH U ĆUPU
25.4.2021. / 12:00-16:00 h / Asztalos keramika, Suza

GUŽVARA S MAKOM I GUŽVARA S ORASIMA
1.5.2021. / 11:00-13:00 h / Seoski turizam Lacković, Bilje

GULAŠ OD DIVLJAČI
2.5.2021. / 11:00-14:00 h / Tri mudraca, Karanac

ŠTUKA U MUNDIRU
2.5.2021. / 15:00-18:00 h / OPG Čudesna šuma – Romulić, Bilje

*Broj sudionika je ograničen, a za sudjelovanje je potrebno ispuniti OBRAZAC prijave.

Sve detalje pratite na Facebook stranicama Visit Baranja, Turistička zajednica Općine Bilje – Kopački rit i Visit Slavonia Baranja i na Facebook događaju Mjesec baranjske kuhinje.

Izdvojeno


Reci što misliš!