Lifestyle / Ostalo

Zašto volim pjevati u zboru?

Osječki Zumbići u finalu europskog natjecanja, glasujte i vi

Osječki Zumbići u finalu europskog natjecanja, glasujte i vi

Dobitnom kombinacijom pokazao se video u kojem djeca veselo objašnjavaju što im znači pjevanje u zboru

Institut za zborsku glazbu Polifonija u sklopu kojega djeluje Dječji zbor Osječki zumbići edukativnim videom pod nazivom Zašto volim pjevati u zboru? ušao je u finale natjecanja European Video Award on the Benefits of Collective Singing 2021 (Europska video nagrada na temu dobrobiti zborskog pjevanja). U finalu se nalaze samo četiri video uratka za koje je moguće glasati putem službene glasačke platforme:  https://bit.ly/eva2021vote.

U obrazloženju nagrade stoji: Dokazano je da je skupno pjevanje puno više od samo još jedne aktivnosti slobodnog vremena. Njegov potencijal u stvaranju, jačanju i razvijanju snažnih veza između različitih pojedinaca i skupina, kao i pozitivan utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje pjevača, čine ga izuzetno privlačnom aktivnošću za pojedince svih dobnih skupina, kulturnog i društvenog podrijetla.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stoga, Europska video nagrada o dobrobitima zborskog pjevanja 2021., inicijativa Odbora za mlade Europskog zborskog udruženja - Europa Cantat, ima za cilj iznijeti nadahnjujuće i poticajne priče o kolektivnom pjevanju i njegovom utjecaju na društvo.

A priča malih raspjevanih Osječana je upravo takva! 

Dobitnom kombinacijom pokazao se video u kojem djeca veselo objašnjavaju što im znači pjevanje u zboru. Video je nastao kao rezultat edukativnog projekta Četiri godišnja doba - Sinergija glazbe i poduzetništva koji je Polifonija provela u suradnji s partnerima: Centrom za poduzetništvo, Centrom za autizam, Osnovnom školom Višnjevac, Osnovnom školom Fran Krsto Frankopan, Osnovnom školom Darda te Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Projekt je uključivao 160 djece osnovnih škola grada Osijeka koji su putem zborskih, poduzetničkih i muzikoterapijskih radionica radili na razvijanju glazbenih, socijalnih i emocionalnih vještina. U godini u kojoj su mnogi zborovi zbog pandemije otežano radili, Osječki zumbići i njihovi prijatelji su nas podsjetili zašto je zborsko pjevanje važno, što sve donosi u živote onih koji u njemu sudjeluju i zašto nam trenutno toliko nedostaje.

Autorski tim video projekta čine: Josip Grizbaher iz Cinematica (snimanje i montaža) i kreativni tim Polifonije: Antoaneta Radočaj-Jerković, Majda Milinović i Davor Dedić. 

Ulazak u finale ovog prestižnog video natjecanja još je jedna potvrda o kvaliteti dugogodišnjeg rada Polifonije na afirmaciji zborske umjetnosti među mladima.  

Glasanje za video koji najbolje promovira dobrobiti zborskog pjevanja je otvoreno za sve zainteresirane od 25. ožujka do 12. travnja kada će biti proglašeni pobjednici.

Držimo palčeve da to budu naši Osječani! 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!