Lifestyle / Ostalo

održivi promet

Kreće Ciklorejting - nacionalni rejting gradonačelničkih kandidata s naglaskom na bicikliranje

Kreće Ciklorejting - nacionalni rejting gradonačelničkih kandidata s naglaskom na bicikliranje
Ivica Benić/SiB.hr

Sindikat biciklista će anketirati i njihova stajališta te provjeriti imaju li u svojim političkim programima obrađene teme koje se tiču politika održivog prometa i načina kretanja

Mnogi europski i svjetski gradovi su u protekloj pandemijskoj godini proširili pješačke zone i povećali biciklističke koridore te pojačali protok javnog gradskog prijevoza kako bi se omogućilo lakše održavanje fizičke distance, ali i povećala kvaliteta zraka i kvaliteta života opće populacije. Gdje su tu hrvatski gradovi i koja ih budućnost čeka najbolje je provjeriti nadomak lokalnih izbora. Jedno je sigurno - u nekim će gradovima doći do promjene.

Sindikat biciklista iz Zagreba pokreće nacionalni projekt Ciklorejting, u povodu lokalnih izbora u svibnju ove godine. Provest će anketiranje kandidata za gradonačelnike u 16 hrvatskih gradova te će u istim gradovima u nekoliko krugova istražiti rejting kandidata s obzirom na njihove programe i politike na temu održivog prometa. Građani će sada, uz uobičajena istraživanja javnog mnijenja koje mjere rejting stranaka, imati priliku vidjeti i kako stoje gradonačelnički kandidati kada su u pitanju njihove politike vezane uz održivi promet - pješačenje, bicikliranje i javni gradski prijevoz.

gradonačelnici anketa
bitka za osijek ANKETA: Za koga ćete glasati na izborima za gradonačelnika Osijeka?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na svojoj web stranici Sindikat biciklista objavio je ankete za 16 hrvatskih gradova kako bi se građani mogli izjasniti jesu li im politike održivog prometa važne za njihov grad te za kojeg kandidata smatraju da promovira održiv promet i bicikliranje. “Pozivamo građanke i građane Zagreba, Varaždina, Osijeka, Splita, Rijeke, Zadra, Šibenika, Dubrovnika, Vukovara, Vinkovaca, Pule, Bjelovara, Velike Gorice, Slavonskog Broda, Karlovca i Siska da ispune kratku anketu i anonimno se izjasne za kojeg kandidata bi glasali ako im je tema održivog prometa jedna od najvažnijih politika u njihovom gradu. Anketa je otvorena do ponedjeljka 8.3. u ponoć”, izjavili su iz Sindikata biciklista. Anketu za svoj grad možete pronaći na njihovoj web stranici: sindikatbiciklista.hr/ciklorejting2021. Iz Sindikata biciklista poručuju kako će do lokalnih izbora u nekoliko krugova mjeriti rejting političara u svih 16 gradova, s obzirom na temu održivog prometa.

Također, budući da se već mnogo kandidata i kandidatkinja izjasnilo i najavilo moguću kandidaturu u ovih 16 gradova, u sljedećih nekoliko dana Sindikat biciklista će anketirati i njihova stajališta te provjeriti imaju li u svojim političkim programima obrađene teme koje se tiču politika održivog prometa i načina kretanja, naravno s naglaskom na bicikliranje.

Sindikat biciklista je volonterska udruga iz Zagreba koja se već 10 godina zalaže za poboljšanje uvjeta za korištenje bicikla kao efikasnog, održivog i zdravog prijevoznog sredstva. Zagovaraju i rade na transformaciji gradova u čiste, sigurne, ugodne i zelene gradove, po mjeri čovjeka, promičući bicikliranje kao poželjan oblik prijevoza. Udruga djeluje i kao platforma koja okuplja stručnjake iz područja prometa, urbanizma, energetske efikasnosti, pedagogije, društvenih, edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti, ekologije te je kao takva prepoznata kao jedna od vodećih organizacija civilnog društva u regiji u području biciklističkog i općenito održivog prometa. Projekt Ciklorejting sufinanciran je od strane Global Alliance of NGOs for Road Safety, a u provedbi pomažu razne lokalne udruge i pojedinci iz obuhvaćenih gradova.


Izdvojeno

Reci što misliš!