Lifestyle / Ostalo

VELEPOŠAST, SUNCOZOR, DRUŠTVOSTAJ, HIHOBRAN…

Izbor za novu hrvatsku riječ: Pogledajte kako bi po novom mogli zvati pandemiju, screenshot, samoizolaciju...

Povjerenstvo je izabralo tri najbolje nove riječi, a rezultati će biti objavljeni i protumačeni u 2. broju časopisa “Jezik”

Časopis “Jezik” i Zaklada “Dr. Ivan Šreter” objavili su 19 riječi koje su ušle u uži izbor natječaja za najbolju novu hrvatsku riječ i Nagradu “Dr. Ivan Šreter” za 2020., a tri će riječi uskoro biti proglašene najboljima, piše HINA.

Od 19 riječi čak osam njih pokušava zamijeniti tuđice koje su povezane uz epidemiju covida-19.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za riječ pandemija predložena je velepošast, za komorbiditet subolest, za respirator dišnik ili disajnik, a za lockdown društvostaj ili obustavka. Riječ hihobran predložena je za sneez protector, stakloplastično pomagalo koje štiti od kihanja i ostalih kapljičnih napada, a za samoizolaciju samoosama.

Za newsletter predložen je novosnik, za regenerator obnovnik, za solarnu ploču suncozor, za osobu koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećena sluha riječ rukozborac, za screenshotati preklikati, za tabu zabranjenica, a za korektor prebrisač ili prebrisnik.

Umjesto etuija za kartice predložena je nova riječ kartičnik, a riječ šekspiriti za nekoga tko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje velikim piscem, tj. kad se netko neutemeljeno busa da je ravan čak i Williamu Shakespeareu.

Povjerenstvo je izabralo tri najbolje nove riječi, a rezultati će biti objavljeni i protumačeni u 2. broju časopisa “Jezik”. Za Dane hrvatskoga jezika, sredinom ožujka, bit će priopćeni u medijima. Najuspješnijim tvobenjacima pripast će diplome i novčane nagrade.

Izdvojeno


Reci što misliš!