Lifestyle / Ostalo

iz vukovara u svijet

Prvi slavonski igrani film 'Adam' osvojio brojne nagrade na svjetskim festivalima

Prvi slavonski igrani film 'Adam' osvojio brojne nagrade na svjetskim festivalima
Grad Vukovar

Film se bavi problematikom života branitelja nakon Domovinskog rata, a radnja filma je smještena u Slavoniju i progovara prvenstveno o socijalnoj dimenziji postratnog vremena života branitelja kao i o problematici stradanja djece u ratovima te vrlo teškoj problematici općeg nasilja nad djecom

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava primio je gospodina Maria Šulinu, redatelja prvog slavonskog cjelovečernjeg igranog filma „ADAM“ te gospodina Zdravka Šinjorija, glavnog glumca u filmu.

Tema sastanka bio je prvi cjelovečernji slavonski igrani film u kojem su svi angažirani glumci i filmski djelatnici iz Slavonije kao i sva tehnička i logistička potpora. Film se bavi problematikom života branitelja nakon Domovinskog rata, a radnja filma je smještena u Slavoniju i progovara prvenstveno o socijalnoj dimenziji postratnog vremena života branitelja kao i o problematici stradanja djece u ratovima te vrlo teškoj problematici općeg nasilja nad djecom, a sa željom osvještavanja i senzibiliziranja javnosti o spomenutim problemima našega društva koji nipošto nisu zanemarivi i koje treba prestati marginalizirati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Scenarij filma temelji se na knjizi hrvatskog branitelja, pripadnika 3. gardijske brigade i đakovačkog autora Zdravka Carevida „Ovim su šorom prolazili svati“, odnosno dijelovima spomenute knjige koja je autorov ratni put. Knjiga promiče stvarne vrijednosti i istinu o Domovinskom ratu te je Grad Vukovar uvrstio premijeru filma u svoj program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 2019. godine.

„Ponosni što smo među prvima prepoznali ovaj projekt jer predstavlja tematiku Domovinskog rata koja je 29 godina zapostavljena od strane službenih hrvatskih institucija iz domene kulture i filma. Velik broj priča iz Domovinskog rata je zapostavljen i nije obrađen tako da je posebna šteta kada se dogodi ovakav interes, volja i želja da se realizacija provodi na volonterskoj razini  uz dodatne prepreke i probleme s kojima se u drugim situacijama ne bi susretalo. Stvari se na posljetku privedu kraju uz mnogo dobre volje, ali ne na način kako bi trebalo biti u jednoj sređenoj državi koje drži do umjetnosti te se također zaklinje kako drži do vrijednosti Domovinskog rata. Praksa nam pokazuje kako to nije tako,“ rekao je gradonačelnik Penava pohvaljujući cijelu postavu koja je iznijela ovaj projekt te je izrazio podršku za sve projekte koji  obrađuju teme iz hrvatske prošlosti, ali i sadašnjosti i budućnosti.

Na festivalu New York Movie Awards »Adam« je dobio nagradu za najbolji film u mjesečnom izboru u studenom, a istom nagradom za studeni i prosinac ovjenčao ga je nezavisni filmski festival u Montrealu – Montreal Independent Film Festival. Na filmskom festivalu Dumbo u New Yorku film je ušao u polufinale, a Mario Šulina je na međunarodnom festivalu Venice Film Awards dobio nagradu za najboljeg redatelja. »Adam« je također prikazan u Beču na Austria International Film Festival, a iduće godine publika će ga vidjeti i u Barceloni – Barciff Barcelona Indie Filmmakers Fest te Pragu – Prague International Monthly Film Festival.

Redatelj Mario Šulina objasnio je kako je i njega samoga iznenadio uspjeh filma koji je s malim budžetom postigao toliko mnogo, ali razlog za to vidi u srčanosti onih koji su na njemu radili.

„Film Adam premijerno je prikazan povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara te s velikim ponosom na prijavnice za brojne svjetske festivale upisujem podatak kako je premijera održana upravo u Vukovaru,“ istaknuo je redatelj Šulina zahvaljujući se Gradu Vukovaru na podršci iskazanoj u ključnome trenutku.


Izdvojeno

Reci što misliš!