Lifestyle / Ostalo

jedinstvena akcija

Osijek ima svog rock'n'roll djeda Božićnjaka: Popravlja stare bicikle i daruje djeci

Stare bicikle na koje se uhvatila paučina, vlasnici neće baciti jer Zlaja će otići po njih, a zatim ih popraviti, ulickati te pokloniti djeci obitelji koje im teško mogu priuštiti novi bicikl

Nesvakidašnja blagdanska priča stiže iz Osijeka. Stare, trošne bicikle, svestrani majstor u svojoj će malenoj radionici učiniti novima a zatim darovati djeci socijalno ugroženih obitelji.

Nije to radionica djeda Mraza iz Laponije, ali u ovoj osječkoj čuda se itekako događaju jer Slavonci donose sve više bicikala kojima će majstor Zlatko, inače i strastveni rock glazbenik, donijeti osmjehe na lica mališana. Zlaja uživa u svojemu servisu gdje, kako sam kaže, šarafa po biciklima. Strojarski tehničar, pilot jedriličar i hrvatski branitelj govori u biciklima nalazi svoj mir.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Uvijek me je to lijepo, spašavalo, opuštalo. U prirodi. Po gradu pogotovo. U špici ljeta ono. Stanete gdje hoćete. Dođete pred vrata svugdje. Auto uopće nije popularan. Barem za mene'', kazao je Zlatko Đaković – Zlaja. 

Otamo je, putem društvenih mreža pokrenuo jedinstvenu akciju. Stare bicikle na koje se uhvatila paučina, vlasnici neće baciti jer Zlaja će otići po njih, a zatim ih popraviti, ulickati te pokloniti djeci obitelji koje im teško mogu priuštiti novi bicikl. Oko 50 starih bicikala tako su zasjali i postali najljepši božićni dar koji ispunjava dječje snove.

"Roditelji koji ne mogu priuštiti djetetu bicikl, a dijete želi to, pa ne mogu vam reći, to je od uha do uha osmijeh. Odmah se sjeda gore. "Malo je visoko!", odmah podesimo sic, dijete sjeda i kreće. Srce mi je ispunjeno potpuno. Znak da je akcija uspjela'', rekao je Zlaja. 

Odmah su mu se priključile i mlade snage iz biciklističkih udruga koji mu pomažu pri nabavci novih dijelova, dostavi bicikala, ali će i oni zasukati rukave i zaprljati ruke za dječji osmjeh.

"Doći će nas jedno 4,5 koliko nas smije stati u ovaj mali prostor da bi popravili sve bicikle. Nadamo se da ćemo moći sad u subotu sve popraviti, ako ne, onda ćemo doći sljedeći vikend da riješimo to'', izjavio je Marko Mršo iz biciklističkog kluba Weekend Warriors. 

I uživaju u restauraciji, ali i slušanju brojnih Zlajinih priča. 

"Danas sam čuo priču, kaže kako je bio negdje u Africi, pio rakiju s ekipom. U Keniji mislim'', rekao je Mršo.

A priča ima puno. Jer Zlaja živi rock'n'roll koji se u radionici neprestano čuje iz zvučnika. Nije ni čudo, jer je naš dobri majstor bubnjar benda legendarnog Dade Topića. Stoga smo ga pitali, možemo li ga nazvati "rock'n'roll djedom Božićnjakom"?

"To je dobro pitanje. Zovite me kako hoćete, ali bicikl ćete dobiti'', rekao je Zlaja.

A taj će bicikl biti najljepši dar onima koji će ga znati cijeniti. Okrenuti pedale i zaputiti se u bolje sutra.


Izdvojeno

Reci što misliš!