Lifestyle / Ostalo

balkanska tradicija

Narikače za RTL objasnile kako čuvaju običaj od izumiranja: ''Iz duše dođe kad ideš oplakat' čovjeka''

Ako pokojnik nema obitelj, uskakale su profesionalne narikače

Zahvaljujući našem predsjedniku, u središte pozornosti došle su zaboravljene narikače. Prije koji dan to je bio jedan od najguglanijih pojmova na Internetu u Hrvatskoj, mnoge je zanimalo što rade i postoje li još uvijek babe narikače, žene koje koje bi jadikovale, jecale i plakale za pokojnikom i tako dodatno dramatizirale sprovod. Neke su to radile jer im je umrli u rodu, druge profesionalno, za plaću. Bilo ih je u Zagorju, u Zagori, u Slavoniji, Lici. A vjerovali ili ne - nisu izumrle, ima ih još.

Čuvaju običaj

One nisu samodopadne, ali nariču i čuvaju taj običaj od izumiranja. Oplakivati pokojnika učile su još od svojih majki i baka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

'Naricanje, to je neki osjećaj iz srca. Nešto osjećaš prema tom pokojniku ili rođaku'', objasnila je Radojka Komljenović iz Moštanica.

''Nije to ono što se mora, to iz duše dođe ti da ti ideš oplakat toga čovjeka, ženu, tetku, strinu, mladi netko kad umre još i gore'', rekla je Zorka Ovčariček iz Moštanice.

Naricanje je bio ženski posao i postoji otkako je sahrana. Jaukalo se u Hercegovini, Zagori, Lici, Slavoniji - gotovo da nema dijela Hrvatske, pa ni Balkana gdje to nije bio običaj. Negdje su to zvali oplakivanje, ridanje, tužbalice...

''Naricanje, neko bi rekao jaukanje, netko prebiranje. Svako selo ima svoj običaj i svoj naziv'', izjavila je Savka Barberić.

Ako pokojnik nema obitelj, uskakale su profesionalne narikače. Jer sramota je bilo da pokojnik ostane neoplakan. Kad bi netko umro nije ih trebalo ni zvati.

''Bile su tri žene u selu što su obavezno dolazile. Nisu bile rod, i dolazile su i one su bile kraj mrtvoga. Kako god tko nailazi one se isplaču tako nad mrtvim. I onda dolazi komšija, evo tebe dođe tvoj komšija da te isprati, evo tebi dođe tvoj ujak da te isprati. One s tim plačom najavljuju tko je sve došao da te obiđe i isprati'', pojašnjava Zorka.

Neke narikače su za tu uslugu uzimale novac, ali većina njih je radila pro bono.

''Nisam čula nikada da je netko nekome platio. Nego se moralo ostajati poslije na karminama. Nisu mogli ovi koji su plakali i jaukati ići kući, ostajali su na večerama'', dodaje Savka.

Ako na sahranama nije bilo naricanja smatralo se da obitelj nije cijenila pokojnika ili je isti bio loša osoba. Jaukalo se o pokojnikovim dobrim osobinama, prisjećalo se doživljaja, plakalo za njegovim odlaskom. Mara, Zorka, Savka i Radojka žive u okolici Petrinje. Do jučer nisu ni sanjale da će ih predsjednik svojim jaukanjem proslaviti, i da će naricati na televiziji, umjesto na sahrani.


Izdvojeno

Reci što misliš!