Lifestyle / Ostalo

blistava budućnost trojice dječaka

Slavonski osnovnoškolci osmislili videoigricu i osvojili prvo mjesto u Hrvatskoj

Slavonski osnovnoškolci osmislili videoigricu i osvojili prvo mjesto u Hrvatskoj

Cjelokupna realizacija igre nastala je doslovno od skica s papira. Svaki komadić grafike (lik astronauta, raketa, neprijatelji, planiran (scena), asteroidi...) nastao je u programu Aseprite


U lipnju 2019. nastavnik Vladimir Bićanić zaopoečo je projekt s trojicom učenika informatike. Gabriel Florijan, Mislav Sabolski i Domagoj Gjalić odlučili su okušati se u kreiranju igre po uzoru na klasik "Super Mario", ali riječ je o suvremenoj i personaliziranoj inačici.

Tema igre je svemir i težnja astronauta ka povratku na svoj planet Zemlju. Glavni protagonist doživi kvar na letjelici i prisiljen je "nasukati" se na planet Elprup. Za vrijeme te vožnje u igri je dodan novi način igre, tkz. "Rocket mode" u kojem korisnik upravlja letjelicom, odnosno raketom. Nakon što se sruši na planet, korisnik upravlja malim astronautom gdje igra djelomično podsjeća na Super Maria. Astronaut mora neprestano paziti na razinu kisika u svojim spremnicima, iza svakog kuta vrebaju mu svemirske nemani, a glavni prioritet mu je skupljanje "gear-ova", dijelova s kojima će popraviti svoju raketu i nastaviti krstarenje prema Zemlji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cjelokupna realizacija igre nastala je doslovno od skica s papira. Svaki komadić grafike (lik astronauta, raketa, neprijatelji, planiran (scena), asteroidi...) nastao je u programu Aseprite. Jednako vrijedi i za melodije koje se protežu kroz igru, kao i za specijalne efekte - nastali su isključivo u programu Bosca Ceoil i plod su mašte učenika.

Što je s programiranjem? Dobivene crteže i melodije bilo je potrebne nekako i iskoristiti. Naši učenici ovladali su programom Unity, pritom koristeći C#. U početku su isprobavali već izrađene skripte, a kako je razvoj igre odmicao tako je i razumijevanje skripti bilo sve jasnije te su naposljetku bili u stanju pisati svoje vlastite skripte. Skripte predstavljaju niz naredbi koje želimo u određenom trenutku izvršiti, npr. skripta za kretanje kojom se određuje da astronaut ne može propasti kroz tlo niti proći kroz zidove.

Županijska razina održana je sredinom veljače 2020. u Osijeku. Učenici su prezentirali projekt Run 4 Life i nedugo pozvani na državnu razinu. Zbog situacije s koronom, državno natjecanje koje je bilo predviđeno u Primoštenu, odgođeno je do listopada.
U međuvremenu, na projektu su rađene sitnije preinake. Od značajnijih stvari dodan je novi pješčani planet na koji se astronaut ponovo nađe nakon što uspije prvi put popraviti letjelicu i napustiti Elprup. Time se pristupilo daljnjem razvoju igre.

5. i 6. listopada, održano je državno natjecanje u kategoriji Razvoj softvera online konferencijom preko servisa Zoom. Učenici su imali 10 minuta za izlaganje, a zatim su morali braniti svoj rad pred stručnim povjerenstvom od 4 člana te svih ostalih natjecatelja. Nezgodnih pitanja nije bilo i s lakoćom se objašnjavalo sve traženo.

Nakon što je svih 9 timova odradilo svoja izlaganja, stručni žiri se povukao i zatim su uslijedili šok i nevjerica - Budrovci s Run 4 Life su prvi u Hrvatskoj! Naporan trud se ipak isplatio! Bravo dečki!


Izdvojeno

Reci što misliš!