Lifestyle / Ostalo

JEDNOSTAVNO I GENIJALNO

Personalizirane dječje bojanke iliti kako djeci izraditi zbirku uspomena i pri tome im skratiti vrijeme izolacije?!

Personalizirane dječje bojanke iliti kako djeci izraditi zbirku uspomena i pri tome im skratiti vrijeme izolacije?!
PIXSELL

Vrijeme izolacije ne mora biti dosadno, već je izvrsna prilika da sa svojim mališanima izradite njihovu personaliziranu bojanku, a koja će im vratiti osmijeh na lice i podsjetiti ih na djetinjstvo kada već budu odrasli ljudi. Koji su sve razlozi za izradu bojanke te kako ju napraviti otkrila nam je jedna čitateljica, majka dvoje vrtićke djece

Sve materijalno prolazi ili nestaje, ali naša sjećanja i lijepe uspomene, koliko god ih mi potisnuli ili zaboravili, uvijek se iznova vrate i iznenade nas, izmame osmijeh na lice, a posebnu toplinu i radost pri srcu. I ponesena tim idejama, razmišljam već danima koliko su se djetinjstva i uspomene koje iz njega nosimo promijenile u odnosu na vremena kada smo mi bili djeca i današnja kada odgajamo svoje male anđele. Čini mi se kako mi imamo čega se i prisjetiti, od igre na snijegu, veselog trčkaranja, velikih razgovora nas malih u dvorištima ili skriveni na početku ulice, trčanja za loptom kojoj smo se veselili, a naročito sam se u ove izolacijske dane sjetila i svih svojih bojanki, bojanja prvih crteža, a zatim i precrtavanja istih te kako me veselilo kada bi se nakon tjedan dana obradovala svemu tome pa opet iznova drvo obojila crveno, sunce zeleno. A tek moja majka koja me strpljivo svemu tomu učila…

Imaju li naša djeca što ponijeti za uspomene?!

U svemu tome duboko sam se zamislila imaju li što naša djeca ponijeti iz djetinjstva u svoj budući život, pun uspona i padova. Hoće li ih nešto iz djetinjstva podsjećati na obitelj, probuditi uspomene, pa čak i ove na situaciju s koronavirusom i dati snage za dalje? Zaboravit će oni i da su igrali igrice na računalima i da su gledali TV i bili prepušteni sami sebi, dok smo mi „lovili“ karijeru, uređivali kuću ili stan. I smatrajući to alarmantnim stanjem, pogledala sam u svoje mališane i shvatila  da ima još vremena te donijela odluku kako će i oni biti dio generacije koja će imati zanimljivo i lijepo djetinjstvo. Stoga sam odlučila da ćemo moja dječica i ja skupa izrađivati njihovu bojanku koja će biti personalizirana po njihovim željama, vjerojatno malo i mojim, ali ćemo se svi odmaknuti od istih igračaka, računala i crtića, misli na izolaciju i sve ono što ne možemo, nego se posvetiti da stvorimo uspomene kada za to uistinu sada imamo vremena.

Kako djeci izraditi nezamjenjivu bojanku?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako biste svojoj djeci i vi izradili idealnu bojanku, potrebno vam je samo malo volje i malčice truda. Recept je jednostavan. U sve to morate uliti čašu uspomena, čašu dječjih osmijeha, nekoliko žlica ljubavi i dobit ćete puno zadovoljstva, vesela i nasmijana lica, uposlene ručice i divnu zbirku prvih radova vaših malih genijalaca. Kada se maknemo od ovih neizbrojivih dobiti, konkretno što vam uistinu treba jesu izbori crteža koji se sviđaju vašim mališanima, bili to likovi iz vaših ili njihovih omiljenih crtića, priroda, blagdanski motivi, vrijeme izolacije i virusa ili što god vama padne na pamet. Sve to možete vrlo lako isprintati na obične papire ili ono što sam ja koristila, a to su izrezani komadi hamer papira u A4 format (zgodnije je za djecu koja znaju malo pretjerati sa stiskanjem drvenih bojica, hamer je manje podložan gužvanju, a i možete kasnije pokušati i s bojanjem flomasterima, masnim bojicama). Isprintane crteže i predloške za bojanje probušite s jednostavnim bušačem papira, a sve to skupa slažete u fascikl za umetanje papira ili registrator, ovisno koliku bojanku želite. Svojoj dječici dala sam i da na dva kartona obojaju i ispišu svoja imena, pa sam to iskoristila kao korice njihove bojanke i kroz spomenute rupice napravljene bušačem papira, provukla dvije svilene trakice i zavezala na mašnu. Kada sve skupa zbrojite, imate odličan i nezamjenjiv proizvod kakav nigdje ne možete kupiti, a uz to niste ni na gubitku. Sve ovo je zapravo vrlo isplativo. Ukoliko i ne koristite hamer, već obični papir, zamislite debljinu bojanke od samo jednoga bunta. Svilene trakice ili fascikl ne možemo ni ubrojiti kao trošak, a i samo printanje može biti povoljno uz zamjenske tonere, koje i ja koristim.

Što sve donosi izrada bojanke vama i djeci?

Drage majke, kao što sam na početku navela, želimo sigurno da naša djeca nose najljepše uspomene. A vrijeme i rad s njima nama će biti najljepši poklon. Naši mali, pak, stječu navike rada, uzajamnih odnosa, a kroz crteže im svaki puta možete otkriti nešto novo. Razvijaju svoje motoričke sposobnosti, uče se komunikaciji, traže i primaju pomoć, čuvaju vid u odnosu na računalne i online bojanke. I ono najvažnije, kada i oni postanu veliki, rado će prelistati svoju bojanku, pokazati to i svojoj djeci, reći da je to zbirka uspomena nastala u vrijeme jedne pandemije, a zahvaljujući upravo njihovim roditeljima koji su heroji svakom djetetu.

Izdvojeno


Reci što misliš!