Lifestyle / Ostalo

terapijsko jahanje u osijeku

Udruga „4 lista“ za užitak i sreću

Udruga „4 lista“ za užitak i sreću
Udruga "4 lista"

Terapija pomoću konja je oblik konjaništva koji je namijenjen i prilagođen osobama s teškoćama u razvoju, osobama s motoričkim poremećajima i kroničnim bolestima, te osobama sa psihičkim i emocionalnim poteškoćama, a u svrhu terapije, rehabilitacije i općenito poboljšanja kvalitete života

Udruga za terapijske i rekreacijske aktivnosti .,4 lista’’ je dobila ime po djetelini s četiri lista koja je simbol sreće. Cilj Udruge je usrećiti svaku osobu koja dođe na ovaj mali ranč, bilo da se radi o terapiji pomoću konja,  rekreacijskom jahanju, druženju s konjima ili općenito druženju i uživanju u prirodi. Udruga se nalazi u Tvrđavici, odmah pored dravskog nasipa (benta).

 Udrugu su osnovali Adela Kolobarić, danas predsjednica i Svebor Kovačić zajedničkom voljom i idejom: ljubavi prema konjima, prirodi, te volji i želji za pomoć ljudima na bilo koji način.  Počeli su skromno, sa samo dva konja, ali upornim radom i požrtvovnošću su „ mic po mic“  uspjeli ostvariti svoj san.Predsjednica Udruge, Adela Kolobarić je diplomirani fizioterapeut sa dugogodišnjim iskustvom u radu s konjima i terapijskim jahanjem. Ljubav je počela davne 2001. godine kad je kao kao djevojčica počela volontirati u Udruzi ,,Mogu’’ koju je u to vrijeme  osnovala i vodila Davorka Šuvak. Već tada je Adelina ljubav prema konjima prerasla u želju pretvoriti ljubav i hobby u svoje zvanje. Zbog toga je upisala studij fizioterapije, kako bi dobila najstručnija znanja o samoj rehabilitaciji te kako najbolje spojiti rehabilitaciju s terapijom pomoću konja.
Od veljače 2019. godine, Udruga je napredovala i rasla. Od početna dva  konja, razvijala se i narasla na sadašnjih šest konja. Tri konja su sami kupili, a tri konja su dobili kao donaciju od dobrih ljudi  koji su prepoznali trud i rad ovog mladog tima.  Zahvaljujući vlastitoj upornosti i predanom radu , ali i velikoj pomoći prijatelja, uspjeli su izgradili potrebne štale i urediti okolni prostor. Osnivači, ali i korisnici usluga Udruge, na tome su vrlo zahvalni jer je time omogućen napredak u radu i terapije za veći broj korisnika.

Iako se Udruga prvenstveno bavi terapijom pomoću konja dobrodošli su svi zainteresirani svih dobnih skupina. Terapija pomoću konja je oblik konjaništva koji je namijenjen i prilagođen osobama s teškoćama u razvoju, osobama s motoričkim poremećajima i kroničnim bolestima, te osobama sa psihičkim i emocionalnim poteškoćama, a u svrhu terapije, rehabilitacije i općenito poboljšanja kvalitete života. Terapijsko jahanje kao takvo, osim jahanja, pomaže djeci u integraciji s terapeutom, volonterima, konjima, a i drugim životinjama koje žive u prostoru Udruge. Većina djece se poslije terapije ostane družiti s konjima, pomažu grecati slamu, sipati konjima vode, hraniti ih i ostalo, neki se ostanu samo ljuljati i igrati u okolišu, ostanu i uživaju, to je bitno.

Udruga se također bavi individualnom fizioterapijom i rehabilitacijom u dvorani, te tako zaokružuje cijelu priču rehabilitacije, fizioterapije i terapijskog jahanja.
Voditelji Udruge imaju i zanimljive planove za daljnji napredak. Adelin je cilj je otići na edukaciju za hipoterapeuta u Sloveniju te sada rade na projektu kojim žele financirati, ili barem sufinancirati dio edukacije.U budućnosti planiraju izgraditi zatvoreno jahalište te sakupljaju sredstava za materijal i izgradnju hale. Kako su to ozbiljna sredstva, nadaju se kako će  do sljedeće zime uspjeti realizirati taj cilj i omogoćiti terapiju kroz cijelu godinu bez obzira na vremenske uvijete. Zasada  terapije ovise o tome kako vrijeme dopusti. Mnoga djeca unatoč kiši ili hladnoći „odrade“ svoje termine. Roditelji ih zamotaju u kabanice ili u dekice  i uživanje se ne propušta.   

Radu Udruge možete pomoći volontiranjem i doniranjem. Volonteri su nam uvijek potrebni za pomoć oko prostora, oko konja, pomoć u terapiji i ostalom. Donacije najvećim dijelom potrošimo na hranu za konje jer nam je to za sada najpotrebnije. Svaka je pomoć dobrodošla!

FOTO: Marijo Đurkić i Marko Torić

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!