Lifestyle / Ostalo

Sjedilački način života

Sjedite po osam sati dnevno? Fizioterapeutkinja nam je otkrila vježbe za opuštanje mišića

Fizioterapeutkinja Suzana Miljević Totović otkrila nam je vježbe koje će ublažiti simptome sjedilačkog načina života i opustiti vrat, ramena i leđa

Većini nas današnji tempo života diktira da puno sjedimo, malo se krećemo i pod stresom smo. Takav manjak fizičke aktivnosti zbog čestog sjedenja ispred računala drastično utječe na naše zdravlje zbog čega dolazi do niza komplikacija - od glavobolja, bolova u vratu, ramenima ili leđima. 

Fizioterapetukinja Suzana Miljević Totović iz centra zdravlja Aksomed, osmislila je kratke vježbe koje možemo raditi tijekom dana kako bi olakšali simptome sjedilačkog načina života. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

1. Istezanje bočnog dijela vrata

Kralježnica izdužena, ramena opuštena. Primimo glavu s jedne strane, udahnemo i kroz izdah povučeno glavu u drugu stranu i zadržimo nekoliko sekundi. Dok zadržavamo položaj dišemo normalno bez zadržavanja daha. 

2. Istezanje stražnjeg dijela vrata 

Stavimo ruke iza glave na zatiljak i pri tome pazimo da su ramena opuštena. Udahnemo i kroz izdah vučemo glavu prema prsima i skupljamo laktove prema sredini. Kratko zadržimo i zatim se vratimo u prvobitni položaj. Tokom izvođenja vježbe trebamo osjetiti zatezanje u stražnjem dijelu vrata. 

3.Istezanje grudne kralježnice i prsa

Ispružamo ruke prema naprijed, udahnemo i kroz izdah izvučemo ruke iz ramena, laktovi ispruženi. Zadržimo nekoliko sekundi, udahnemo i kroz izdah dignemo ruke prema gore i ponovimo isto. Vježbu možemo ponoviti i u stranu. 

4.Pokreti zdjelice 

Stavimo ruke na kukove. Udahnemo i na izdah guramo zdjelicu prema naprijed. Vraćamo se u početni položaj, udahnemo i na izdah idemo sa zdjelicom unatrag. Kralježnica cijelo vrijeme izdužena, ramena opuštena. 

Osim pokreta naprijed i natrag, zdjelicu možemo pomicati i u stranu kao i kombinirati sva četiri pokreta i opisati krug zdjelicom. 

5. Pretklon 

Sjednemo uspravno, udahnemo i na izdah idemo u pretklon. Brada ide lagano na prsa dok ne osjetimo istezanje duž cijele kralježnice. 

Polako se vraćamo u početni položaj. 

Vježbu možemo ponoviti tako da idemo segment po segment. kralježak po kralježak: brada, ramena, grudna kralježnica, donji dio leđa sve dok ne dođemo do dolje. 

6. Kruženje rukama u stranu

Sjednemo uspravno. Na udah opišemo luk rukama prema gore, a na izdah spuštamo ruke prema dolje. 

Broj ponavljanja: 

Svaku od gore opisanih vježbi izvodimo 5 do 7 puta, a ako zadržavamo položaj onda ga zadržavamo oko 5 sekundi. 

Izvor: Život i stil


Izdvojeno

Reci što misliš!