Lifestyle / Ostalo

u park šumi jankovac

Srednjovjekovni viteški turnir na Jankovcu 26. i 27. listopada u sklopu „PReKUL festivala“

Srednjovjekovni viteški turnir na Jankovcu 26. i 27. listopada u sklopu „PReKUL festivala“

Jedan od najljepših dijelova UNESCO GEOPARKA Parka prirode Papuk je Park šuma Jankovac, nedaleko od Čačinaca u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje će se i ove godine 26. i 27. listopada održati popularni srednjovjekovni viteški turnir.

Ovogodišnji Srednjovjekovni viteški turnir bit će u sklopu manifestacije „PReKUL festival“ koja je organizirana u sklopu projekta “Geo priče UNESCO geoparka”. “PReKUL festival” je festival promicanja kulturno – povijesne baštine PP Papuk koji će se odvijati svake godine do kraja provedbe projekta.

Jankovac je u prošlosti bio poznat po proizvodnji stakla, a danas je poznat kao iznimno ugodno izletište, uz koju prolazi 2260 metara duga 'Grofova poučna staza', nazvana po grofu Josipu Jankoviću.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, on se 1860. godine preselio s bečkoga dvora u ovaj kraj kako bi uživao u netaknutoj prirodi, a ako se i vi uputite tom stazom, usput ćete vidjeti i izvor Jankovačkog potoka, jezero, polušpilju s mramornim sarkofagom grofa Jankovića, špilju hajduka Maksima Bojanića, slap Skakavac, planinarski dom, kao i brojne biljke i životinje.

Naravno, sve je to dio papučke čarolije koja će najveći broj ljudi privući posljednjeg vikenda u listopadu, kad u ovaj kraj stižu vitezovi, a svi posjetitelji će moći uživati u sajmu starih obrta, brojnim radionicama, streličarskom turniru, borbi mačevima, dnevnoj opsadi utvrde Klak, kao i u bogatim programom za najmlađe.

Cijena ulaznice za posjetitelje je 20 kuna za odrasle i 10 kuna za djecu, a moći će se kupiti na informativnim točkama s mjesta odakle kreću autobusi na Jankovac, odnosno u središtu Slatinskog Drenovca te kod spomenika braniteljima koji se nalazi na prijevoju između Velike i Jankovca. Tamo će se moći i ostaviti sva osobna vozila s obzirom da se kod samog Jankovca može parkirati vrlo ograničeni broj automobila.


Izdvojeno

Reci što misliš!