Lifestyle / Koncerti

Pin up djevojke, izvrsni glazbenici i barberi na rockabilly festivalu u Vinkovcima

Pin up djevojke, izvrsni glazbenici i barberi na rockabilly festivalu u Vinkovcima

Proteklog je vikenda (10. i 11. kolovoza 2018. godine), u organizaciji Rockabilly bara Hang Loose i udruge Mladež Vinkovaca XO u Vinkovcima održan Hang Loose Rockabilly Festival, drugi po redu.

Za razliku od prošlogodišnjeg prvijenca koji je trajao samo jedan dan, uz učešće tri rockabilly benda, ove je godine na festivalu nastupilo pet sastava raspoređenih u dva dana, s jačim internacionalnim prizvukom - u petak, 10. kolovoza nastupili su Dynamite Dudes iz Mađarske, uvijek odlični Moonshine Alligators iz Srbije (jedini bend koji je nastupio i prošle godine), dok su u subotu 11. kolovoza svirali Naked Truckers iz Mađarske, Joe & The Rhythm Boys iz Slovenije, a festival su zatvorili izvrsni B and the Bops iz Zagreba.

Hang Loose Rockabilly Festival bio je u oba dana izvrsno posjećen – kroz dvorište vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića tijekom vikenda prošlo je između dvije i tri tisuće ljudi, od kojih su mnogi došli tek na tren pogledati o čemu se tu radi, a otišli nekoliko sati kasnije oduševljeni plesnim ritmovima rockabillya i ranog rock'n'rolla, uz koje rijetko tko ne zapleše, ili barem ne počne cupkati u mjestu. I to nije sve – prije glazbenog dijela programa, već od 17 sati tijekom oba dana na festivalu je bilo živo i posjećeno, zbog bogatog popratnog sajma odjeće, modnih dodataka i ukrasnih predmeta uklopljenih u stil pedesetih i šezdesetih, a izvođači i posjetitelji mogli su se prije festivala urediti u odgovarajućem stilu u improviziranim salonima Barbershop Španić i Dlaka 22. Ljubitelji tetovaža mogli su se tetovirati ili barem pogledati rad Slavena Kusture (HellBoy Tattoo, Županja). U prodaji su bile i srećke tombole čija je glavna nagrada bila custom bicikl zagrebačkog brenda Sentimental Bikes. Atraktivni pin-up foto session koji se odvijao u dvorištu Gimnazije i parku ispred Gradskog kazališta Joza Ivakić prije glazbenog programa festivala privlačio je poglede znatiželjnika, a između svirki svoj cabaret show priredila je Slovenka Miss Stacey.

Festival ne bi ni približno toliko atraktivan da ga svojim plesom nisu i ove godine upotpunili rado viđeni gosti, plesači zagrebačke udruge Back To Swing, te domaće plesne grupe Hang Loose Rockabilly Festivala.

Organizatori Ana i Matija Vukoja (Hang Loose rockabilly bar) i Ivan Stažić (predsjednik udruge Mladež Vinkovaca XO), zadovoljni su dostignućima i posjetom ovog događaja. U odnosu na prošlu godinu, letvica je bila postavljena dvostruko više, ali su svi ciljevi ispunjeni u potpunosti. Ovaj je festival popisom izvođača još više internacionalno orijentiran od prošlog - za razliku od dvije države iz kojih su nastupili prošlogodišnji izvođači, ove godine ih je bilo iz ukupno četiri: Mađarske, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Osim toga, zabilježen je i porast stranih gostiju, uglavnom iz Mađarske, a domaći gosti, osim Vinkovčana, u većem broju došli su iz šire Slavonije i Zagreba.

Organizatori se zahvaljuju svima koji su pomogli ovom projektu, počevši od članova udruge Mladež Vinkovaca XO i plesne grupe festivala, bez čijeg rada na promidžbi festivala i uređenju prostora igrališta Gimnazije sve ovo ne bi bilo moguće. Također se zahvaljuju i Gradu Vinkovcima, Vukovarsko-srijemskoj županiji, Turističkoj zajednici Vinkovaca, Hrvatskoj obrtničkoj komori i Udruženju obrtnika Vinkovci u financijskoj i infrastrukturnoj pomoći, poduzećima koja su pomogla novčanim sredstvima ili potrebnom robom i uslugama (Novosti.hr, Eurco, Polion, Elemont Neon, Hostel Kristal, Promesa, Hobi centar, Grad-Export, Dizdar Birc, Zlatnik, T-mark, Grawe, The
Brim...), te craft pivovari Valens.

Za sljedeću godinu, organizatori ozbiljno razmišljaju o još intenzivnijoj internacionalizaciji festivala, uz omogućenje prostora za kampiranje i još nekih dodatnih sadržaja, a nadaju se još intenzivnijoj posjeti uz povećanje dolaska stranaca, jer su se svojim drugim festivalom uvjerili u onu staru poslovicu – dobar glas daleko se čuje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita



Tekst: Krunoslav Turda
Fotografije: Mihael Španić

 


Izdvojeno

Reci što misliš!