Lifestyle / Koncerti

Međunarodni dan jazza u Osijeku uz nastup Ratka Divjaka

Međunarodni dan jazza u Osijeku uz nastup Ratka Divjaka

Na inicijativu nekolicine osječkih glazbenika i u organizaciji osječkog neformalnog saveza udruga Šibica, 30. travnja 2019. godine i Osijek se mapira na svjetskoj karti prijatelja jazza. Događaj će se održati na livadi, ispred Državnog arhiva u Tvrđi (prostor udruge Slama) i bit će otvoren za svakoga. Započet će već u kasnim popodnevnim satima (17,00 h) ambijentalnim ugođajem, kreativnim radionicama, kao uvodom u glazbeno-performativni segment.

Tom obilježavanju prethode i tri glazbena susreta, koja će se održati na osječkoj Vodenici i to u suradnji s njihovim voditeljima. Termini su:
● 19. 04. (petak) u 18,00 h – Ema Bel & Claude Marco Contini
● 23. 04. (utorak) u 18,00 h – Vjekoslav Miling & Antonia Pintarić
● 24. 04. (srijeda) u 19,00 h – Sing Song Swing.

Vjerujem da o važnosti i značaju obilježavanja ovakvoga događaja i u našemu gradu, nije potrebno posebno pisati i upravo radi toga vjerujem da ćete moći razumijeti te time podržati ovakav događaj, koji je proizašao kao čista potreba osječkih glazbenika da svojim sugrađanima pruže jedinstveni doživljaj svoga talenta i ljubavi koje gaje prema ovomu glazbenom žanru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

30. travnja 2011. godine UNESCO i Ujedinjeni narodi proglasili su Međunarodnim danom jazza, pa se od tada svake godine, upravo na taj dan, u svim dijelovima svijeta, ujedinjuju najveći jazz virtuozi, ali ostale najveće svjetske glazbene zvijezde i organiziraju se koncerti, provode glazbene radionice i predavanja o povijesti jazza, a sve u svrhu promicanja jazza i svega onoga što je kultura jazza učinila za oblikovanje današnjice u kojoj živimo.

Dakle, kreiranjem kvalitetnog umjetničkog sadržaja u našoj zajednici, omogućava se njegovo konzumiranje, točnije, implementiranje  u svim sferama života i to bičnoga građanina, koji na ovaj način dobiva slobodan uvid u sve značajke kulturološkog aspekta jazza i uvid u važnost uloge koju je odigrao pri kreiranju demokratičnoga društva, utemeljenog na poštivanju ljudskih prava i sloboda, širenju tolerancije i slobodnog umjetničkog izražavanja.

Takvom umjetničkom proaktivnošću, indirektno se utječe na osvješčivanje građana o važnosti poštivanja  svakog ljudskog bića, bez obzira na njegovo kulturološko nasljeđe, vjersku, nacionalnu pripadnost, socijalni, odnosno, obrazovni status. I baš upravo radi toga, osjećamo potrebu za približavanjem te kulture i osječkoj publici, i starijima i mladima, koji na žalost, kao da se sve jače gube u lakim notama zabavne glazbe.

Takve sfere još uvijek predstavljaju sklizak teren u našoj regiji, pa ovakvim pozivom na razumijevanje  i suradnju, vjerujemo da započinje kreativan i uspješan rad na otvaranju novoga prostora za kreiranjem konstruktivnog i svrsihodnog dijaloga.

Nastupit će šest osječkih jazz sastava: Argus, B3 Jazz Band, No Jazz Band, 'Round Midnight, Sing Song  Swing, Schmidt, Jukić, Ivnić Trio, te pjevači Hrvatskog narodnog kazališta Osijek:  Ema Bel i Claude  Marco Contini. Zvijezda večeri, cijenjeni je jazz glazbenik - gopodin Ratko Divjak, čiji je nastup omogućila Hrvatska glazbena unija. Gospodin Divjak nastupiti će u pratnji osječkih glazbenika: Zlatko Barač, Davor Dedić, Dario Hleb, Vedran Zec i Damir Mihić. Za after party u prostoru udruge Slama, bit će zaslužen naš poznati osječki DJ Umbo.

Osim vrsnih glazbenika, stručnih suradnika i umjetnika, u organizaciji sudjeluje i udruga prijavitelj  (Udruga Slama), potom udruga Plesni studio Sjaj/Shine, Udruga PLANTaža i Udruga ReArt.

Svaka od udruga će svojim aktivnostima upotpuniti sadržaj te na taj način podržati značaj obilježavanja ovoga dana, ali i pridonijeti njegovoj što boljoj vidljivosti (Udruga Slama – aktivnosti organizacije događaja, Plesni studio Shine – aktivnosti koreografije i plesnog performansa, Udruga PLANTaža – akrobati i performeri s vatrom, Udruga ReArt – uređenje ambijenta).

  


Izdvojeno

Reci što misliš!