Lifestyle / Kino

djelo Viktora Axmanna

Kino Urania slavi 110 godina od prve projekcije

Kino Urania slavi 110 godina od prve projekcije
Ivica Benić/SiB.hr

Ovogodišnja proslava rođendana započinje u rujnu, a nastavlja se i kroz mjesec listopad

Dana 19. rujna davne 1912. godine u znamenitoj novosagrađenoj zgradi osječkog kina Urania prikazana je prva kinematografska predstava. Jedinstvenu zgradu kina projektirao je poznati osječki arhitekt Viktor Axmann, što mu je na prvoj međunarodnoj Kino-izložbi u Beču osiguralo prestižnu nagradu.

Kao jednu od najznačajnijih ostvarenja secesijske arhitekture u Hrvatskoj zgradu su sagradili slobodni zidari, a njezina gradnja trajala je svega tri mjeseca. Zgrada je sačuvala svoju izvornu funkciju kina svih 110 godina, u njoj je tijekom vremena odigrano na tisuće filmova te su održane brojne manifestacije, konferencije, izložbe i predstave, a u posljednjoj godini uvedeni su i novi digitalni sadržaji.

uraniaizvedba1
Kino Urania - Remek djelo ondašnje arhitekture!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim lokalnog značaja koje ima za stanovnike Osijeka i okolice, kino je važan član brojnih međunarodnih institucija i udruženja te partner na raznim projektima i programima, a sudjelovali smo i kao žiri na festivalima A kategorije – Cannes Film Festival i Međunarodni filmski festival Karlovy Vary.

Kino Urania ima etiketu „art kina“ budući da se velik dio filmskog repertoara odnosi na europsku i druge visokovrijedne kinematografije, kao i neovisne filmske produkcije. O kvaliteti provedenih programa i njihovoj važnosti za razvoj publike govore i brojne nagrade koje je kino dobilo kao priznanje za svoj rad: za 2018. godinu Europa Cinemas dodijelila je kinu Urania prestižnu nagradu za najbolji kino program za djecu i mlade u Europi, a u svibnju 2014. Film New Europe kino Urania je proglasio najuspješnijim europskim kinom. Također, prije nekoliko dana sa Venecija Film Festivala vratila se Iva Martinović – mlada osječka studentica, ambasadorica kina Urania i predstavnica Hrvatske kao članica žirija 27 Times Cinema - čak četvrti ambasador kojega je Urania imala čast poslati na ovaj festival.

Kino Urania
osam predstava Kino Urania postaje pravo kazalište

Ovogodišnja proslava rođendana započinje u rujnu, a nastavlja se i kroz mjesec listopad. Rođendan slave s čak 6 kazališnih predstava i stand up nastupa, baletnim spektaklom uživo, mjuziklom, IT događajem, Filmskom rundom te premijerama novih filmova i pokojim filmskim ciklusom.
 
Na sam rođendan kina i dan poslije (19. i 20. rujna), gledatelje očekuje dvodnevni besplatni filmski program:
 
ponedjeljak 19.9.2022.
17:30 Vatreno srce SINK
19:15 Ego protiv ega
20:00 Kino klub: Siroče: Prvo ubojstvo
21:15 Pad PREMIJERA
 
utorak 20.9.2022.
17:30 Škola čarobnih životinja SINK
19:30 Test
20:00 Kino klub: Badman
21:15 Kung fu Zohra
 
A ono što vas nagodinu čeka, kada kino bude slavilo svoj simboličan 111. rođendan - ostaje tajna. Bit će to pravi veliki party!


Izdvojeno

Reci što misliš!