Lifestyle / Kino

Pirati i Indijanci uz mišinu!

Pirati i Indijanci uz mišinu!

Najnoviji, četvrti nastavak sage o Piratima s Kariba režirao je prokušani Rob Marshall (Chicago, Sjećanja jedne Gejše), a iza kamere, u ulozi producenta, nalazi se neizostavni Jerry Bruckheimer (popularni serijali CSI, Zaboravljeni slučaj, Zaboravljeni, filmova Princ Perzije, Čarobnjakov učenik i mnogi drugi. Više na http://www.imdb.com/name/nm0000988/ )

Premijeru do sad najuzbudljivijeg nastavka, Pirati s Kariba: Nepoznate plime možete pogledati kinu Europa na projekcijama u 19:00 h i 21:30 h, a vikendom na 16:45 h, 19:15 h i 21:45.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U kinu Urania možete pogledati prošlotjedne hit filmove: najbolji automobili na crnom tržištu, običnim smrtnicima nedostižna brzina i priča nabijena adrenalinom od početka do kraja- Brzi i žestoki 5 (Fast Five); koliko visoka cijena ulaska u „visoko društvo" može biti ukoliko ste tek samo prosječan odvjetnik- Cijena istine (Lincoln Lawyer) i postapokalitična priča o borbi prekaljenog ratnika protiv vampira koji u zatočeništvu drže njegovu nećakinju- Sveti ratnik (Priest).

Premijera dokumentarnog filma „Mišina"

Ove godine Dan muzeja završava- u kinu!

U srijedu 18.05.2011. u 21 sat u Kinu Urania biti će prikazana svečana premijera dokumentarnog filma "Mišina" proizvedenog u koprodukciji Muzeja Slavonije Osijek i Trotoara.

Nakon projekcije u predvorju kina slijedi zakuska i najneobičnije druženje kakvo nemate priliku uobičajeno vidjeti. Ulaz na projekciju je besplatan, a pozivnica je u privitku.

Ukoliko ste ikad vjerovali da čudesan zvuk gajdi, točnije mješine, dulca, prdaljice i sviraljke neprikosnoveno pripada škotima i ircima, ne smijete propustiti pogledati ovaj film.

Festival suvremenog indijanskog filma

Dana 26.5.2011. u svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta s početkom u 16 sati projekcijom prve epizode dokumentarne serije „We Shall Remain" redatelja Chrisa Eyrea i predavanjem gostiju (Chris Eyre i Neil Diamond) o popularnim prikazima i stereotipima Indijanaca u suvremenoj kulturi i na filmu predstaviti će se indijanska kultura i suvremeni film.

U kinu Urania s početkom u 19:30 h nakon kratkog uvodnog govora izvornih redatelja prikazati će se i njihovi filmski uradci. U 19:30 h biti će prikazan film „Smoke Signals" (Chris Eyre), a u 21:00 h prikazati će se film „Reel Injun" (Neil Diamond), nakon čega će biti upriličeno druženje s redateljima za uzvanike i medije u 22:30 h u lounge baru Lumiere. Projekcije filmova, također su besplatne za gledatelje.

Chris Eyre je prvi indijanski filmski umjetnik koji se uspio afirmirati u dominantnoj kulturi i postao prepoznatljiv široj američkoj javnosti. Časopis People proglasio ga je jednim od vodećih režisera današnjice. Njegovi filmovi ruše stereotipe i prikazuju okrutnu zbilju, probleme i izazove indijanskog svakodnevnog života. Režirao je brojne visoko ocijenjene filmove poput Smoke Signals, Skins, Edge of America, A Thousand Roads, i najnovijeg filma A Year in Mooring. Također je režirao prve tri epizode dokumentarne serije We Shall Remain u kojoj je prikazana povijest američkih Indijanaca od početka 17. do kraja 19. stoljeća.

Eyreov debitantski film Smoke Signals (1998) prvi je film indijanskog redatelja koji je prikazivan u kinima diljem SAD-a. Film je Eyreu donio priznanja i brojne nagrade, uključujući "Redateljski trofej" i "Nagradu publike" na Sundance filmskom festivalu te "Nagradu za najbolji film" na Festivalu američkog indijanskog filma. Eyre je dobitnik brojnih drugih nagrada za režiju, kao i brojnih priznanja i stipendija poput Rockefeller Media Arts Fellowship, prestižne Stipendije američkih umjetnika i Stipendije zaklade Bush za film i medije.

Kao pripadnik južnih Čejena i Arapaho plemena iz Oklahome, Eyre je čvrsto povezan sa svojim plemenskim nasljeđem. Na skupovima i javnim događajima često drži govore inspirirajući mlade naraštaje Indijanaca i koristi svoj publicitet kako bi u javnosti širio znanje o povijesti i kulturi američkih starosjedilaca.

Neil Diamond jedan je od najpoznatijih kanadskih indijanskih redatelja. Pripadnik naroda Cree, Diamond je odrastao u rezervatu Waskaganish na sjeveru Quebeca, a sada živi i radi u Montrealu kao redatelj i pisac u nezavisnoj indijanskoj produkcijskoj kompaniji Resolution Pictures International.

U svojim višestruko nagrađivanim filmovima Diamond prikazuje Cree tradiciju i kulturu iz perspektive insidera, te ukazuje na suvremene probleme indijanskog stanovništva poput ekološke prijetnje uslijed eksploatacije resursa u Cree rezervatu. Njegov najnoviji dokumentarac Reel Injun bavi se prikazima i stereotipima Indijanaca u holivudskom filmu 20. stoljeća. Film je dobio brojna značajna priznanja i nagrade na međunarodnim filmskim festivalima, a 2010. je nagrađen i s tri Geminija - nagradom Kanadske akademije filma i televizije za najbolju režiju u kategoriji dokumentarnog programa, te s Canada Award za doprinos promicanju svijesti o kanadskoj etničkoj i kulturnoj raznolikosti.

Neil Diamond je također i nagrađivani fotograf, čije su fotografije bile dijelom međunarodne kampanje Cree naroda protiv gradnje hidro-električne brane na njihovoj zemlji, te suosnivač i kolumnist časopisa The Nation zajednice Cree Indijanaca iz sjevernog Quebeca i Ontaria.

 

Normal 0 21

Karipski pirati sidro su konačno bacili i na plažu Croisette. Četvrti film holivudskog serijala o piratu Jacku Sparrowu iskrcao se na filmskom festivalu u Cannesu i s Azurne obale otisnuo se u internacionalne distribucijske vode. Najnoviji, četvrti nastavak sage o Piratima s Kariba režirao je prokušani Rob Marshall (Chicago, Sjećanja jedne Gejše), a iza kamere, u ulozi producenta, nalazi se neizostavni Jerry Bruckheimer (popularni serijali CSI, Zaboravljeni slučaj, Zaboravljeni, filmova Princ Perzije, Čarobnjakov učenik i mnogi drugi. Više na http://www.imdb.com/name/nm0000988/ )

 

Premijeru do sad najuzbudljivijeg nastavka, Pirati s Kariba: Nepoznate plime možete pogledati kinu Europa na projekcijama u 19:00 h i 21:30 h, a vikendom na 16:45 h, 19:15 h i 21:45.

 

U kinu Urania možete pogledati prošlotjedne hit filmove: najbolji automobili na crnom tržištu, običnim smrtnicima nedostižna brzina i priča nabijena adrenalinom od početka do kraja- Brzi i žestoki 5 (Fast Five); koliko visoka cijena ulaska u „visoko društvo“ može biti ukoliko ste tek samo prosječan odvjetnik- Cijena istine (Lincoln Lawyer) i postapokalitična priča o borbi prekaljenog ratnika protiv vampira koji u zatočeništvu drže njegovu nećakinju- Sveti ratnik (Priest).

 

Premijera dokumentarnog filma „Mišina“

 

Ove godine Muzej Slavonije Osijek Dan muzeja završava- u kinu!

U srijedu 18.05.2011. u 21 sat u Kinu Urania biti će prikazana svečana premijera dokumentarnog filma "Mišina"  proizvedenog u koprodukciji Muzeja Slavonije Osijek i Trotoara.

Nakon projekcije u predvorju kina slijedi zakuska i najneobičnije druženje kakvo nemate priliku uobičajeno vidjeti. Ulaz na projekciju je besplatan, a pozivnica je u privitku.

 

Ukoliko ste ikad vjerovali da čudesan zvuk gajdi, točnije mješine, dulca, prdaljice i sviraljke neprikosnoveno pripada škotima i ircima, ne smijete propustiti pogledati ovaj film.

 

Festival suvremenog indijanskog filma

 

Dana 26.5.2011. u svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta s početkom u 16 sati projekcijom prve epizode dokumentarne serije „We Shall Remain“ redatelja Chrisa Eyrea i predavanjem gostiju (Chris Eyre i Neil Diamond) o popularnim prikazima i stereotipima Indijanaca u suvremenoj kulturi i na filmu predstaviti će se indijanska kultura i suvremeni film.

U kinu Urania s početkom u 19:30 h nakon kratkog uvodnog govora izvornih redatelja prikazati će se i njihovi filmski uradci. U 19:30 h biti će prikazan film „Smoke Signals“ (Chris Eyre), a u 21:00 h prikazati će se film „Reel Injun“ (Neil Diamond), nakon čega će biti upriličeno druženje s redateljima za uzvanike i medije u 22:30 h u lounge baru Lumiere.  Projekcije filmova, također su besplatne za gledatelje.

 

Chris Eyre je prvi indijanski filmski umjetnik koji se uspio afirmirati u dominantnoj kulturi i postao prepoznatljiv široj američkoj javnosti. Časopis People proglasio ga je jednim od vodećih režisera današnjice. Njegovi filmovi ruše stereotipe i prikazuju okrutnu zbilju, probleme i izazove indijanskog svakodnevnog života.  Režirao je brojne visoko ocijenjene filmove poput Smoke Signals, Skins, Edge of America, A Thousand Roads, i najnovijeg filma A Year in Mooring. Također je režirao prve tri epizode dokumentarne serije We Shall Remain u kojoj je prikazana povijest američkih Indijanaca od početka 17. do kraja 19. stoljeća.

Eyreov debitantski film Smoke Signals (1998) prvi je film indijanskog redatelja koji je prikazivan u kinima diljem SAD-a. Film je Eyreu donio priznanja i brojne nagrade, uključujući "Redateljski trofej" i "Nagradu publike" na Sundance filmskom festivalu te "Nagradu za najbolji film" na Festivalu američkog indijanskog filma. Eyre je dobitnik brojnih drugih nagrada za režiju, kao i brojnih priznanja i stipendija poput Rockefeller Media Arts Fellowship, prestižne Stipendije američkih umjetnika i Stipendije zaklade Bush za film i medije.

Kao pripadnik južnih Čejena i Arapaho plemena iz Oklahome, Eyre je čvrsto povezan sa svojim plemenskim nasljeđem. Na skupovima i javnim događajima često drži govore inspirirajući mlade naraštaje Indijanaca i koristi svoj publicitet kako bi u javnosti širio znanje o povijesti i kulturi američkih starosjedilaca.

 

Neil Diamond jedan je od najpoznatijih kanadskih indijanskih redatelja. Pripadnik naroda Cree, Diamond je odrastao u rezervatu Waskaganish na sjeveru Quebeca, a sada živi i radi u Montrealu kao redatelj i pisac u nezavisnoj indijanskoj produkcijskoj kompaniji Resolution Pictures International.

U svojim višestruko nagrađivanim filmovima Diamond prikazuje Cree tradiciju i kulturu iz perspektive insidera, te ukazuje na suvremene probleme indijanskog stanovništva poput ekološke prijetnje uslijed eksploatacije resursa u Cree rezervatu. Njegov najnoviji dokumentarac Reel Injun bavi se prikazima i stereotipima Indijanaca u holivudskom filmu 20. stoljeća. Film je dobio brojna značajna priznanja i nagrade na međunarodnim filmskim festivalima, a 2010. je nagrađen i s tri Geminija - nagradom Kanadske akademije filma i televizije za najbolju režiju u kategoriji dokumentarnog programa, te sCanada Award za doprinos promicanju svijesti o kanadskoj etničkoj i kulturnoj raznolikosti.

Neil Diamond je također i nagrađivani fotograf, čije su fotografije bile dijelom međunarodne kampanje Cree naroda protiv gradnje hidro-električne brane na njihovoj zemlji, te suosnivač i kolumnist časopisa The Nation zajednice Cree Indijanaca iz sjevernog Quebeca i Ontaria.


Izdvojeno

Reci što misliš!