Lifestyle / Kino

Film tjedna: Oskarovski Umjetnik + nagradna igra

Film tjedna: Oskarovski Umjetnik + nagradna igra

"Nismo trebali dijaloge, imali smo lica" rekla je Norma Desmond (Gloria Swanson) u filmu Billya Wildera "Sunset Boulevard" referirajući se na eru nijemih filmova gdje je ona bila velika "prije nego što su slike postale male".

"Nismo trebali dijaloge, imali smo lica" rekla je Norma Desmond (Gloria Swanson) u filmu Billya Wildera "Sunset Boulevard" referirajući se na eru nijemih filmova gdje je ona bila velika "prije nego što su slike postale male".

artist495

Razlog ovakvom uvodu je taj da nakon što pogledate "Umjetnika" osjetite da ta kultna rečenica savršeno opisuje ovaj film. Od početka do kraja ostajete zadivljeni komunikativnim osmijehom Jeana Dujardina ili očima Berenice Bejo. Njihova lica okupiraju ekran takvom magnetskom privlačnošću da ne samo da kradu scene, nego doslovno kradu dijalog.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Godina je 1927. i George Valentin (Jean Dujardin) je na vrhuncu svoje karijere. On je vrlo uspješni hollywoodski glumac i producent Al Zimmer (John Goodman) je prezadovoljan s njim. Nakon uspjeha još jednog filma kreću u novi zajednički projekt gdje tijekom proba George upoznaje Peppy Miller (Berenice Bejo) i inzistira od Ala da joj odmah da ulogu. Pepper se odmah zaljubljuje u Georgea, ali on je oženjen za Doris (Penelope Ann Miller) tako da njihova veza ostaje striktno profesionalna. George kao mentor daje Peppy najbolji savjet koji može primiti: da bi uspjela u svijetu šoubiznisa mora postati različita i naslikava joj malu točkicu pored njenih usta koja će poštati njen zaštitni znak. Kako era nijemih filmova polako dolazi kraju Valentin polako pada u zaborav, a nova glumačka zvijezda postaje Peppy kojoj se tako polako ostvaruje san. Tako Valentin ostaje s ničim osim sa svojim vjernim vozačem Cliftonom i malim terijerem Jackom. Vremena su se promijenila, kao i sudbine.

Remek-djelo Michela Hanazaviciusa, ovjenčano sa preko 150 nagrada na raznim festivalima i 5 Oscara napokon je stigao u naša kina. Time je distributer ispravio svoju veliku pogrešku jer prvotno nije bio otkupljen za naše tržište.

"Umjetnik" je prekrasan film koji odaje počast filmovima iz 20-tih i 30-tih godina prošloga stoljeća. Kako bi bio što vjerniji njima redatelj Michel Hazanavicius ga je odlučio snimiti skoro kompletno bez zvuka i u crno-bijeloj tehnici. Mnogi producenti bi pomislili da je lud kad se odlučuje na takav pohvat, pogotovo u doba kada publika traži filmove sa što više efekata, eksplozija i akcije te kada 3D polako postaje novi standard. Ipak "Umjetnik" djeluje savršeno i unatoč tim karakteristikama spada među najbolje filmove prošle godine.

Jean Dujardin je zbilja odličan i stvarno je zaslužio Oscara za najbolju mušku ulogu. Njegovi pokreti, mimika i izrazi lica su toliko dobri da ostajete hipnotizirani njegovom glumom. Berenice Bejo kao Peppy je odličan partner Dujardinu i njihova kemija lakoćom nosi film. Moram spomenuti malog Jack Russella imena,gle čuda Jack, jer ćete biti oduševljeni njegovom pravljenju mrtvog ili sakrivanju glave među šape.

"Umjetnik" stvarno ima dušu. Scena u kojoj George sjedi za stolićem i pije viski gdje ne vidite ništa osim njega, njegovog odraza i alkohola te si on polako toči piće, a izraz gađenja postaje očit njegovim podizanjem obrve ili scena u kojoj sanja da taman prije isteka ugovora postaje nijem, a oko njega sve dobija zvuk pokazuju da jednostavno ne trebaju nikakvi efekti, CGI animacije i sl. da bi film ispao dobar. Savršeno.

Iako je već izašao na DVD-u moja preporuka je da ga pogledate u kinu. Jednostavno ćete tako najbolje osjetiti svu moć, toplinu i jednostavnost ovog, na prvi pogled tako malog, ali ipak tako velikog filma. Hazavavicius je jednostavno napravio film koji je već sada ušao među filmske klasike, tako da partnera/icu pod ruku i uživajte u ovom remek-djelu.

[important title=Bruschette Maretti nagradna igra - gledaj film i uživaj]Uživaj u filmu u društvu neodoljivog hrskavog dvopeka jedinstvene kombinacije okusa. Bruschette Maretti brend karakterizira vrhunska kvaliteta i prije svega izvrstan okus. Pusti film, otvori vrećicu i prepusti se neodoljivim Bruschette Maretti okusima špinata&sira, rajčice&masline&origana, 4 vrste sira, miješanog povrća, gljiva&vrhnja, češnjaka i klasičnih, ali ne i manje zanimljivijih slanih Bruschetta Maretti.

Poklanjamo 3x1 paket Bruschette Marettia, a sve što trebate napraviti je u komentar ISPOD članka upišite "Želim gledati film uz Bruschette Maretti" i kliknite like.

Dobitnici: Ines Obradović, Marijana Obradović i Vjeran Marijašević[/important]

Započela je i Brushette Maretti SMS nagradna igra. Više o svemu saznajte pogledom na letak:
{edocs}recenzije/Mareti_poster_preview_last.pdf,495,345,link{/edocs}

OCJENA: 9/10

IMDB OCJENA: 8.4/10

"UMJETNIK"(The Artist)

100 min - Romansa | Komedija | Drama

REDATELJ: Michel Hazanavicius
SCENARIST: Michel Hazanavicius (scenarij i dijalog)
ZVIJEZDE: Jean Dujardin, Bérénice Bejo i John Goodman

ULOGE:

Jean Dujardin ... George Valentin
Bérénice Bejo ... Peppy Miller
John Goodman ... Al Zimmer
James Cromwell... Clifton
Penelope Ann Miller ... Doris
Missi Pyle ... Constance

 

Tekst: Perica Bernhardt/SiB.hr

   

 


Izdvojeno

Reci što misliš!