Lifestyle

istočno od zagreba

Englez koji 20 godina živi u Hrvatskoj oduševio se Slavonijom i Baranjom, a šokiralo ga neznanje Hrvata o vlastitoj domovini

Englez koji 20 godina živi u Hrvatskoj oduševio se Slavonijom i Baranjom, a šokiralo ga neznanje Hrvata o vlastitoj domovini
Ivica Benić/SiB.hr

Simpatični Englez prijateljima je postavio i tri pitanja

Paul Bradbury, Englez je koj iveć 20 godina živi i radi u Hrvatskoj, a za svoj portal Total Croatia News stvara i video sadržaj. U posljednjoj epizodi objavio je vodič kroz istočnu Hrvatsku.

Svoju priču započeo je tako da je u studenom prošle godine pitao američkog digitalnog nomada Stevea Tanzorenskog koliko zna o istočnoj Hrvatskoj i rekao mu je da zna da je u Vukovaru bio rat.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Rekao sam mu da odvoji šest dana svog vremena i da ću ga odvesti na turneju istočnom Hrvatskom te da će to biti najbolji dio njegovog boravka tu", započinje Bradbury.

U suradnji s turističkim zajednicama s prostora istočne Slavonije složio je program koji je započeo u Iločkim podrumima gdje su se fotografirali s vinima koja su se služila na britanskom kraljevskom dvoru i to na događajima poput krunidbe kraljice Elizabete II., pa do vjenčanja prinčeva Williama i Harrya. Jedna od boca vrijedna je čak 55 tisuća kuna i preostalo ih je još svega nekoliko. Nakon toga posjetili su i Principovac i Vučedol te naravno Vukovar. Zaputili su se nakon toga i prema Otočkim virovima i Vinkovcima koji su poznati kao grad koji je najduže naseljeni grad u Europi i rodno je mjesto čak dva rimska cara.

Osijek ih je oduševio

"Svi govore da svi napuštaju Osijek, ali Osijek petkom navečer u studenom bio je deset puta ono što je Split u studenom. Energija u Osijeku je nevjerojatna", kaže Bradbury.

U Baranji su se pak družili s fotografom Mariom Romulićem koji ih je ugostio u svojoj Magičnoj šumi, odnosno pravom eko imanju. Kako bi posjet Baranji bio potpun, zaputili su se i prema Karancu, Batini i Zmajevcu gdje su uživali u vinskim podrumima.

Posjetili su naravno i Đakovo i njegovu nadaleko poznatu ergelu lipicanaca.

"Kraljica Elizabeta posjetila je Đakovo 1972. i Tito je napravio posebnu cestu. Lokalci su jako zahvalni kraljici Elizabeti zbog dolaska jer su dobili asfaltiranu cestu. Imaju lipicance, kao i jednu od najimpresivnijih katedrala u cijeloj zemlji. Uvijek pitam ljude znaju li koja je druga najviša građevina u Đakovu jer prva ima oko 90 metara, a druga oko dva kata", šaljivo kaže ovaj Englez.

Oduševila ga Slavonija i Baranja, a šokirao se neznanjem Hrvata

Nakon povratka, prijateljima u Zagrebu govorio je što je doživio no na njegovo iznenađenje, većina njih mu je odgovorila kako nikad nisu posjetili taj dio Hrvatske.

"Kako mislite da niste nikad bili? Udaljeno je dva sata. Nakon što sam čuo taj odgovor oko 20 puta, stavio sam objavu na Facebook u kojoj sam rekao da sam iznenađen i šokiran što toliko mojih zagrebačkih prijatelja nikad nije bilo u Slavoniji. Pa to je bliže od Dalmacije. Predivno je i uistinu propuštate", rekao im je Bradbury.

Prijateljima je postavio i tri pitanja

"Prvi odgovor koji sam dobio na objavu bio je: 'Ti si bogati stranac, imaš mnogo novca. Mi zarađujemo samo 4 tisuće kuna na mjesec.' Stoga sam promijenio svoju objavu i dodao kako sam iznenađen koliko je malo ljudi posjetilo Slavoniju, uključujući onih 200 tisuća koji idu na skijanje, dakle imaju novca", nastavlja.

"Pitao sam svog prijatelja iz Dubrovnika, koji je turistički vodič i također nije bio u Slavoniji, tri pitanja koja sam prije toga postavio 63 osobe i samo je jedna znala odgovor na sva tri. I to govori koliko Hrvati malo znaju o svojoj državi", kazao je Bradbury i pozvao gledatelje da odgovore na njegova tri pitanja.

"Koji je najveći grad u Baranji? Navedi tri poznate građevine u istočnoj Hrvatskoj, bez vukovarskog Vodotornja. Navedi tri slavonska jela u kojima nema kulena", glase njegova tri pitanja. Znate li vi odgovore na njih?

 


Izdvojeno

Reci što misliš!