Lifestyle

rezime 2020.

Donosimo pregled godine i deset najvažnijih događaja

Donosimo pregled godine i deset najvažnijih događaja
SiB.hr

Godina koja je počela tragičnim nesrećama na osječkim prometnicama, a završila potresom... Godina neizvjesnosti, oproštaja, gubitaka... Ali i godina u kojoj smo ponovno dokazali da smo najjači i najsložniji kada nas sve dotuče! Ne ponovila se!

Vrlo izazovna 2020. godina je (konačno) na izmaku! Inače bismo se neizmjerno radovali njezinu ispraćaju, unatoč epidemiološkim mjerama i nazdravljanju u svojim domovima, ali događaji koji su ovih dana potresli cijelu domovinu pred nas stavljaju dozu srama i odgovornosti da i večeras u našim mislima budu Sisak, Petrinja, Glina i okolna mjesta. 

31. prosinca uvijek služi da se prije samoga dočeka prisjetimo kako smo proveli ovu godinu te koji su ju događaji obilježili. Stoga vam donosimo pregled deset najčitanijih članaka u 2020. godini, odnosno deset događaja kojima ste vi, kao naši vjerni čitatelji, ponajviše obilježili SiB.hr. 

1. Stravičan početak godine - troje poginulih kod remize 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Godina je, na žalost, na osječkim prometnicama bila započela vrlo stravično, jer su početkom siječnja u teškoj automobilskoj nesreći život izgubile tri mlađe osobe.

Ožujak je donio puno strepnje među naše čitatelje, a činilo se kako ćemo možda uspjeti izvući se od koronavirusa. Međutim, 14. ožujka zabilježeni su prvi slučaji zaraze i u Osijeku. Nakon toga uslijedio je porast broja zaraženih, a kada smo na razini države imali preko stotinu evidentiranih novih slučaja u jednome danu uslijedile su stroge mjere. Na snazi je u proljeće bio lockdown koji je podrazumijevao zabranu kretanja po ulicama, napuštenje mjesta stalnoga boravka, a skoro sve je bilo zatvoreno. Popuštanjem zabrana većina je odmor i spas pronašla u šetnjama prirodom. 

koronavirus
dvoje oboljelih Prvi slučajevi koronavirusa u Osijeku!

 

stožer civilna zaštita koronavirus
pojašnjenja vezana uz odluku Preuzmite primjer propusnice za kretanje između gradova
 

3. Uhićenje osječkih dilera na čelu s vlasnikom Rockatickija 

Osječka policija uspjela je razotkriti deset osoba koje sumnjiči za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Gavni osumnjičeni je 50-godišnji vlasnik noćnog kluba Rockaticki.

Privođenje dilera na Županijski sud u Osijeku
drogu iz srbije dilali u noćnom klubu Pogledajte privođenje dilera na osječki sud

4. Ljetna osvježenja na Dravi

Ovoga ljeta vruće dane kratili smo kupanjem na dvjema popularnim osječkim plažama na Dravi, a sve su zabilježili i naši fotografi. 

Vruća nedjelja na Dravi [Kopika i Željo kupanje] Fotogalerija

5. Okupljanje navijača  ispred stadiona i borba NK Osijek za Ligu prvaka

26. srpnja NK Osijek borio se protiv NK Lokomotive. Osijeku je trebala pobjeda za drugo mjesto koje je vodilo u Ligu prvaka. Navijačima je zbog pandemije bio zabranjen ulazak na stadion, ali to ih nije spriječilo da se okupe u velikome broju te bodre bijelo-plave. Ova divna gesta, na žalost eskalirala je sukobom nakon pobjede Lokomotive. 

NK Osijek - NK Lokomotiva 1:2 Fotogalerija

6. Jesenske manifestacije u doba korone

Slavonija i Baranja inače se diče brojnim jesenskim manifestacijama, ali većina je ove godine radi epidemioloških mjera morala biti otkazana. Svoju tradiciju uspjeli su očuvati Ribarski dani u Kopačevu te se prisjetite atmosfere u velikoj galeriji. 

7. Napustio nas je nezamjenjivi Kićo!

U ovoj godini život je izgubio i legendarni Kićo Slabinac! Izrazito emotivan oproštaj priredili su mu Osječani. "Od rođenja u srcu te nosim, Slavonac sam, s tobom se ponosim, uvijek k tebi moje misli lete, Slavonijo, ja sam tvoje dijete!" 

Osječki ispraćaj Krunoslava Kiće Slabinca
ispraćaj legende Uz zvukove tamburice Osječani se oprostili od Kiće

8. Pljačka u centru Osijeka 

U studenom su policijaci spriječili pokušaj pljačke u centru Osijeka. Pljačkaši su već bili lisicama vezali prodavačicu, a nju su oslobodili vatrogasci. 

Pljačka zlatarnice na Trgu Ante Starčevića
foto i video Pokušaj pljačke u centru Osijeka: Lopovi lisicama vezali prodavačicu, policija ih uhvatila na djelu

9. Nije stajanje nego kretnja. Nije mjesto nego šetnja. 

Vjerojatno nikad ljepši Osijek ugledali smo na adventiranju ove godine. Zasjalo je tako mnoštvo lampica i brojne Osječane privuklo na duge šetnje kroz najljepši Grad na Dravi.        

Legice i lege u nedjeljnom adventiranju Fotogalerija

 

10. Zatresao se i Osijek!

Godina koju je obilježilo mnoštvo neizvjesnosti i tragičnih događaja, kao da nije mogla gore završiti. 29. prosinca zatresao se i Osijek zbog potresa s epicentrom u Petrinji. No, podrhtavanje koje smo osjetili, strah i nemir, neusporedivi su s tragedijom koja je pogodila naše prijatelje u Sisku, Glini i Petrinji. Iako izrazito nesretan događaj unio je za kraj godine veliku nadu i toplinu oko srca jer pokazalo se kako smo, kao i uvijek, neizmjerno složni kada je to najpotrebnije. Hrvati su još jednom dokazali da su LJUDI! I pomoć Banovini stiže i stizat će iz naše regije. 

grad osijek iz zraka
u 12:20 Potres upravo zatresao Osijek! Epicentar kod Petrinje, 6.3 po Richteru

 


Izdvojeno

Reci što misliš!