Kultura / Ostalo-Kultura

Na međunarodnom simpoziju

Umjetnici u prostoru tvornice crijepa Dilj stvarali velike glinene skulpture

Umjetnici u prostoru tvornice crijepa Dilj stvarali velike glinene skulpture
PR

Simpozij je okupio, kao i uobičajeno, ne samo etablirane umjetnike i akademske kipare, već i studente kiparstva koji ravnopravno sudjeluju zajedno sa svojim kolegama i profesorima

Završen je još jedan Međunarodni kiparski simpozij Tvornica Zemlja koji se od 2003. godine održava u tvornici crijepa i opeke Dilj d.o.o. Tijekom simpozija koji je trajao od 24. lipnja do 3. srpnja iz utrošenih 2.200 kilograma gline nastalo je više desetaka radova većih i manjih formata. U izradi skulptura korištene su bijela i crvena modelatorska glina, a ni ove godine tema simpozija nije bila zadana, pa su radovi različitih stilova i tematika.

Simpozij je okupio, kao i uobičajeno, ne samo etablirane umjetnike i akademske kipare, već i studente kiparstva koji ravnopravno sudjeluju zajedno sa svojim kolegama i profesorima. Ovogodišnji sudionici uključuju doc. art. Dragana Duževića s Umjetničke akademije u Splitu te studentice Piu Midžor i Anu Mariju Aničić Kahrić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz Crne Gore sudjelovala je prof. dr. art. Ivana Radovanović s Fakulteta likovnih umjetnosti iz Cetinja. Akademiju likovnih umetnosti iz Novog Sada predstavili su doc. dr. art. Igor Smiljanić i doc. dr. art. Nikola Macura, a sudjelovali su i studenti Jasmina Smajić, Tin Krupilnicki i Hrvoje Ivanković s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i suradnice na projektu dr. art. Vlatka Škoro, asistentica i Josipa Stojanović, umj. surad. te voditelj radionice Tvornica Zemlja, prof. dr. art. Tihomir Matijević.

Primjerice, dr. art. Vlatka Škoro, ass. izradila je rad pod nazivom ''Spomenik palim skulpturama'', dok je student Tin Krupilnicki izradio radove u obliku stupa SF tematike pod nazivom ''Stup shadow''. Mnogi su radovi apstraktne forme poput rada Josipe Stojanović, umj. sur. i studentice Jasmine Smajić ili radova profesora Tihomira Matijevića u stilu pseudospomenika. Neki od sudionika kombinirali su obje vrste gline poput sudionice iz Crne Gore Ivane Radovanović, dr. art. Nikola Macura je s glinom spojio alate i oruđe. Studentica s Umjetničke akademije iz Splita Ana Marija Aničić Kahrić izradila je stiliziranog pijetla pod nazivom ''Pivac'', a Pia Midžor okušala se u skulpturi velikog formata, dok je njihov profesor Dragan Dužević ostao u klasičnoj interpretaciji portreta.

I ove godine napredak izrade radova popratio je fotograf Dražen Bota, a svi će radovi, nakon sušenja i pečenja do prosinca ove godine, biti izloženi u radnim prostorima Dilja.

''Ponosni smo na to što smo i ove godine nastavili dugogodišnju tradiciju održavanja ovoga simpozija u našoj tvornici čija je specifičnost izravan kontakt umjetnika s našim zaposlenicima koji su im prva publika i kritika. Na taj način daju svoj doprinos stvaranju umjetničkih djela, a izravno su uključeni i u proces njihove finalizacije i tehnološke obrade kroz pečenje gline koja se termički obrađuje u našim velikim pećima. Dilj ovime potvrđuje i svoje opredjeljenje društveno odgovorne kompanije, podržavajući kulturne projekte i obogaćujući tako kulturni i društveni život grada Vinkovaca. Ovom prigodom zahvalio bih svim sudionicima na još jednom uspješno realiziranom kiparskom simpoziju uz nadu ponovnog susreta iduće godine'', izjavio je direktor Dilja d.o.o. Davor Vidaković.

I ovogodišnji simpozij, uz članicu NEXE Grupe – Dilj d.o.o., podržali su i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku.


Izdvojeno

Reci što misliš!