Kultura / Ostalo-Kultura

od srijede do nedjelje

Otvorenje prvog Panonskog festivala knjige uz jaka imena publicistike, domaće i strane književnosti

Otvorenje prvog Panonskog festivala knjige uz jaka imena publicistike, domaće i strane književnosti
PR

Posebna će se pažnja tijekom cijelog Festivala posvetiti djeci i mladima

Još nas jedan dan dijeli od početka prvog Panonskog festivala knjige na kojem nas, pored svečanog otvorenja, očekuju radionice za djecu i mlade, nekoliko promocija knjiga, panel rasprava i ono što brojni posjetitelji očekuju, značajni popusti.

Ljubiteljima knjige na samom će se otvorenju obratiti Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK, Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, Ivan Radić, gradonačelnik Grada Osijeka, te Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK. Svečano će se otvorenje održati 24. svibnja u 12.00 sati, u dvorani Gradski vrt u Osijeku, dok sam Festival svoja vrata za posjetitelje otvara već u 10.00 sati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Posebna će se pažnja tijekom cijelog Festivala posvetiti djeci i mladima koji će uz ponudu naslova namijenjenu njima, već prvog dana uživati u nekoliko pričaonica i atraktivnih radionica. 

Književni program za odrasle, u 17.00 sati na glavnoj pozornici, otvara László Végel i promocija njegova romana Nepokopana prošlost. Topao je to i šarmantan roman koji nudi pogled kroz ključanicu u život ovog iznimnog pisca. Bridak i ironičan, ovaj sjajni pisac na šarmantan i duboko promišljen način oslikava razdoblje od 1941. do 1990. prateći povijesna zbivanja kroz prizmu obiteljskih odnosa i događaja u mikrosvijetu Végelovih.

Pregled povijesnih zbivanja donose nam i memoari najdugovječnijeg Tuđmanovog ministra  Mate Granića koji su doživjeli svoje 2. izdanje. Diplomatska oluja, knjiga koja je prodana u više od 30.000 primjeraka, bilježi sjećanja jednog od najbližih Tuđmanovih suradnika i iskusnog diplomata zaslužnog za međunarodno priznanje Hrvatske, s odmakom vremena i iskustva. Memoarski zapisi Mate Granića hrvatski su bestseller, a posjetitelji imaju priliku pobliže upoznati gospodina Granića kao autora ovih vrijednih zapisa o jednom vremenu. Promocija će se održati na glavnoj pozornici s početkom u 18.00 sati.

Programski dio prvog dana Festivala zatvorit će jedan od najplodnijih hrvatskih pisaca, Damir Karakaš koji će predstaviti svoj najnoviji roman Potop. Nakon hvaljenih romana Kino Lika, Blue Moon, Sjećanje šume, Okretište... ovaj cijenjeni književnik čija su djela postala standardni dio repertoara nacionalnih kazališnih kuća u Hrvatskoj, ali i omiljenih nam domaćih filmova, predstavit će roman koji dotiče ključne egzistencijalne teme u životu pojedinca kao što su ljubav, zavičaj, obiteljski odnosi te Domovinski rat. Predstavljanje knjige će se održati na glavnoj pozornici s početkom u 19.00 sati.  

Podsjećamo da će se Festival na 1.900 četvornih metara dvorane Gradski vrt održati od 24. do 28. svibnja s više od 40 domaćih nakladnika koji će posjetiteljima ponuditi brojne novitete i one starije naslove uz popuste i do 70 posto. Važno je i naglasiti kako je osmišljeno više od 55 atraktivnih i visoko kvalitetnih programa


Izdvojeno

Reci što misliš!