Kultura / Ostalo-Kultura

Ružica Pšihistal

FFOS-ova profesorica dobitnica je nagrade za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini

FFOS-ova profesorica dobitnica je nagrade za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini
PR

Monografiju pod nazivom „Studije o Marulićevoj Juditi“ objavila je Hrvatska sveučilišna naklada iz Zagreba 2022. godine

Prof. dr. sc. Ružica Pšihistal, redovita profesorica u trajnom izboru, dobitnica je Nagrade Dana hrvatske knjige Judita za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini. Profesorici na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost nagrada je uručena u subotu, 22. travnja u Društvu hrvatskih književnika.

Monografiju pod nazivom „Studije o Marulićevoj Juditi“ objavila je Hrvatska sveučilišna naklada iz Zagreba 2022. godine. Donosimo zaključni odlomak iz recenzije prof. dr. sc. Krešimira Šimića, u kojemu je sumirana vrijednost ove nagrađene monografije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Pšihistal je svojom knjigom, uz svojevrsnu rekapitulaciju ogromnog broja studija svojih prethodnika, donijela iznimno vrijedne i inovativne uvide u Marulićevu Juditu, koja u književnoj juditografiji zauzima posebno mjesto kao vrlo rana, ako ne i prva ranononovjekovna Judita u žanru biblijskog epa. Autoričino poznavanje teološke tradicije, ponajprije kršćanske alegoreze i tipološkog tumačenja, biblijske epike, tradicijske kulture, vernakulranog humanizma, procesa kanonizacije i mnoštva drugih, za razumijevanje Marulića iznimno važnih stvari, pa i suvremenih autora poput Umberta Eca, Ronalda BarthesaClifforda Geertza i dr. iznjedrilo je eruditnu i akribičnu knjigu“, naveo je Šimić.


Izdvojeno

Reci što misliš!